Pieczenie sachabu mam opanowane w wersjach roznych - pomijam tu, ze go wkladam d o solanki na 2-3 dni, co i tak nie jest dlugo, bo znam wersje po kilka ladnych dni. Masz prodiz ??? Bo to jest extra wynalazek na pieczenie miesa by bylo soczyste.
U nas wersja z solanka i potem :
a) czosnek + pieprz
b) ostra papryka
c)warzywa
@Anna&L solanke robie tak jak napisalas, wode i sol. Nie daje saletry - chociaz tata uczyl by dawac Serio nie widze sensu, sama sol wystarczy - taka jakiej uzywa Ania D. jest bardzo dobra [klodawska], ale moze byc i zwykla. Nie umiem podac Ci dokladnie ilosci soli, daje jej duzo - wody tyle by schab byl caly pod.:bigsmile:
Bo mnie zastanawia fakt, że to w końcu plastikowa torebka jest- czy aby na pewno jest to bezpieczne? Oczywiście rozumiem, że używa się do tego specjalnych woreczków, ale jakoś odrzuca mnie od tego pomysłu. Osobiście wolę użyć szybkowara - mechanizm działania podobny...
Komentarz
Pychotka!
W naczyniu żaroodpornym z pokrywą, przewracany raz czy dwa, czemu ma wyschnąć?
ja też tak robię...piekę w rękawie, nie jest suchy
U nas wersja z solanka i potem :
a) czosnek + pieprz
b) ostra papryka
c)warzywa
Polecam tez wspomniany przez Age schab gotowany!
najpierw obsmazam na patelni na gorącym smalcu
potem do garnka z mieszaniną:
mleko, ziele, listek, pieprz, czosnek, jakaś wegeta czy cóś
na b. mały ogień
na około godzinę, póltorej w zależnosci od wielkości mięsa
potem niech wystygnie w tej zalewie
doskonałe na zimno
kiedyś mi zostało dużo i zamroziłam
okazało się, że po rozmrożeniu jeszcze lepsze :)
podobnie można zrobić karczek
a klasycznie pieczenie - w rękawie, lekko podlane wodą (przed zawiązaniem rękawa)
poproszę przepis
Bo mnie zastanawia fakt, że to w końcu plastikowa torebka jest- czy aby na pewno jest to bezpieczne? Oczywiście rozumiem, że używa się do tego specjalnych woreczków, ale jakoś odrzuca mnie od tego pomysłu.
Osobiście wolę użyć szybkowara - mechanizm działania podobny...