Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pieczony schab - szukam porady i natchnienia

edytowano lipiec 2011 w Kuchnia
Wymyśliłam sobie, że upiekę schab, ale.... że do pieczenia owinę go cienkimi płatami słoninki, żeby nie wysechł i był bardzie soczysty

ale nigdy tego nie robiłam - i nie bardzo wiem jak doprawić - więc chętnie posłucham sugestii i pomysłów

Komentarz

  • mi rewelacyjnie wychodzi schab z przepisu ProMamy o domowych wędlinach.
  • Ja do schabikowi dodaję cebulki wtedy fajny sosik(galaretka)wychodzi,a z przypraw majeranek, papryka,sól,pieprz.
    Pychotka!
  • Majeranek, czosnek, sól, pieprz, liść bobkowy.

    W naczyniu żaroodpornym z pokrywą, przewracany raz czy dwa, czemu ma wyschnąć?
  • Taw'owa nacina i wkłada ząbki czosnku. Na tym tłuszczu fajna kasza gryczana potem wychodzi.
  • [cite] Taw:[/cite]Taw'owa nacina i wkłada ząbki czosnku.

    ja też tak robię...piekę w rękawie, nie jest suchy
  • Ja najczęściej pieke nadziewany śliwkami...
  • [cite] Monika i Darek:[/cite]
    [cite] Taw:[/cite]Taw'owa nacina i wkłada ząbki czosnku.

    ja też tak robię...piekę w rękawie, nie jest suchy
    to zaproszenie na kolację?
  • Pieczenie sachabu mam opanowane w wersjach roznych - pomijam tu, ze go wkladam d o solanki na 2-3 dni, co i tak nie jest dlugo, bo znam wersje po kilka ladnych dni. Masz prodiz ??? Bo to jest extra wynalazek na pieczenie miesa by bylo soczyste.

    U nas wersja z solanka i potem :
    a) czosnek + pieprz
    b) ostra papryka
    c)warzywa

    Polecam tez wspomniany przez Age schab gotowany!
  • Promamo a jak zrobić solankę,woda i sól czy coś jeszcze i w jakich proporcjach?
  • ja robię inny schab :)

    najpierw obsmazam na patelni na gorącym smalcu

    potem do garnka z mieszaniną:
    mleko, ziele, listek, pieprz, czosnek, jakaś wegeta czy cóś

    na b. mały ogień
    na około godzinę, póltorej w zależnosci od wielkości mięsa

    potem niech wystygnie w tej zalewie

    doskonałe na zimno :)

    kiedyś mi zostało dużo i zamroziłam
    okazało się, że po rozmrożeniu jeszcze lepsze :):)


    podobnie można zrobić karczek :)




    a klasycznie pieczenie - w rękawie, lekko podlane wodą (przed zawiązaniem rękawa)
  • @Anna&L solanke robie tak jak napisalas, wode i sol. Nie daje saletry - chociaz tata uczyl by dawac :wink: Serio nie widze sensu, sama sol wystarczy - taka jakiej uzywa Ania D. jest bardzo dobra [klodawska], ale moze byc i zwykla. Nie umiem podac Ci dokladnie ilosci soli, daje jej duzo - wody tyle by schab byl caly pod.:bigsmile:
  • [cite] AB:[/cite]Ja b.lubię schab pieczony z porem:)

    poproszę przepis :)
  • Czy schab w rękawie to coś takiego?
    image

    Bo mnie zastanawia fakt, że to w końcu plastikowa torebka jest- czy aby na pewno jest to bezpieczne? Oczywiście rozumiem, że używa się do tego specjalnych woreczków, ale jakoś odrzuca mnie od tego pomysłu.
    Osobiście wolę użyć szybkowara - mechanizm działania podobny...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.