Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Mrożenie mięsa

edytowano sierpień 2011 w Kuchnia
To ja - kuchenny laik :wink:
Dostałam ostatnio opr od mojej rodzicielki, że bardzo źle robię, że dwa razy mrożę mięso - raz surowe, drugi raz później w postaci np. kotletów albo sosu do spagetti.
Faktycznie tak nie wolno?:shamed:

Komentarz

  • Podobno nie - po pierwszym rozmrożeniu namnażają się w zastraszającym tempie szkodliwe bakterie (salmonella np.) i dlatego nie wolno mrozić drugi raz.
    Jeśli chcesz mrozić gotowa potrawę, to optymalnie byłoby zrobić ze świeżego mięsa.
  • No tak, ale te bakterie powstające przy rozmrażaniu i tak giną podczas gotowania... (?)
  • IMO - nie można mrozić surowego mięsa już raz rozmrożonego

    ale po obróbce cieplnej (tzn. gotowaniu / smażeniu / pieczeniu) można je zamrozić jeszcze raz
  • 82 C, to temperatura, w której giną świństwa, dlatego w gastronomii każą używać wyparzarek(drogich), bo zmywarki domowe dają tylko 70 C
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.