Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

KRAJANKA JABŁKOWA

edytowano listopad 2011 w Kuchnia
1117225.jpeg

http://www.wielkiezarcie.com/recipe21660.html

Robiła... piekłam... jadłam... polecam! :bigsmile:

Komentarz

  • Piękne. A zdjęcie Twoje, czy z wielkiegożarcia? Bo nie wiem, czy będę mogła wrzucić na wielodzietni,info. I w ogóle prośba, by, jeśli tylko można, wklejać do wpisów z przepisami WŁASNE zdjęcia. Będą służyć jako ilustracje do przepisów.
    Teraz wklejam tylko obrazki produktów, bo nie mam zdjęć potraw. No i nie mogę korzystać z czyichś, bo to wbrew prawu.
  • Dziś robię klasyczną szarlotkę. Ta krajanka będzie następnym razem.
  • IrenaB, fotka jak najbardziej moja :bigsmile:
    Wszystkie przepisy, które wrzuciłam na forum opatrzone są moimi zdjęciami.
  • Moje możesz wklejać.
  • [cite] Agnieszka:[/cite]to teraz mi powiedz Celinka jak mam robić,żeby mi taka galaretka piękna na wierzchu wyszła?bo za nic mi nie wychodzi:(


    Galaretkę rozpuszczam w nieco mniejszej ilości wody niż w przepisie, studzę i czekam, aż przybierze taką żelową konsystencję (ten czas oczekiwania jest w tym wszystkim najważniejszy, ale i najgorszy )i wówczas wylewam na ciasto. Odstawiam do chłodu i już.
  • celinko, a na jaki rozmiar blachy to jest?
  • Blaszka moja ma wymiary 24x39 cm
  • Dzięki za przepis, akurat mam jabłka z którymi nie wiem co zrobić - znaczy się, już wiem ;)

    @Bereniko, a jaki jest Twój przepis na klasyczną szarotkę?
  • Przepis na klasyczną szarlotkę "z głowy" i "na oko":

    Zrobić ciasto kruche w proporcjach: 1 : 2 : 3, 1 to cukier, 2 masło/margaryna, 3 mąka i jeszcze 2 żółtka. Wyrabiać aż się zrobi gładka masa, jak nie chce się zrobić dodać 1/3 lub 1/2 szklanki ciepłej wody (tłuszcz wcześniej wyjąć z lodówki, by miękki był całkiem).

    Rozwałkować, wyłożyć tym tortownicę, nieduży kawałek ciasta zostawić.

    Podpiec na złoty kolor.


    Jabłka: ponieważ w sezonie mam dużo, więc zwykle wcześniej mam rozpieczone w słoikach, więc wykładam, inaczej trzeba obrać, pokroić, podpiec lepiej, dodać cynamonu, cukru, gałki muszkatułowej czy imbiru, jak kto lubi.

    Białka z tych jajek ubić, dodać nieco cukru, ewentualnie wiórek kokosowych lub płatków migdałowych.


    To już podpieczone ciasto na moment z pieca wyjąć i wyłożyć:

    1. warstwę jabłek grubszą lub cieńszą jak kto lubi

    2. ubitą pianę (rozsmarować)

    3. z tego odłożonego kawałka ciasta zrobić sznureczk i krateczkę na wierzchu lub inny wzorek, lub zetrzeć na tarce na podobieństwo kruszonki.

    Znów wstawić do pieca i piec aż piana lekko zbrązowieje.




    Wszystko na oko jak widać, dokładniej chyba podać nie umiem.
    :sad:
  • http://www.kropkatv.pl/uploads/recipes/0/1316/0/4d8906dc85ee3.jpg
  • tak mniej więcej wygląda
  • Przeczytałam przepis- z WŻ. ja robię podobnie jabłka- na biszkoptowym spodzie. W sytuacji , gdy ciasto potrzebne JUŻ KUPUJĘ GOTOWCA. W wersji wypas - na górę bita śmietana z żelatyną.
  • dzięki Bereniko, podałaś proporcje, a to najważniejsze :bigsmile: jak już będę robić, myślę, że dam soie radę :bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.