Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Mąka pszenna a inne mąki - mini poradnik

edytowano grudzień 2011 w Kuchnia
Podzielcie się proszę swoim doświadczeniem z "wymienianiem" w przepisach mąki pszennej na inną mąkę.

Chodzi mi o proporcje.

Czy ktoś wie czy mogę zamienić mąkę pszenną na owsianą?

Czy daję jej mniej czy tyle samo?

Komentarz

  • @Agnieszka&5 - ale w innych mąkach nie ma tyle glutenu i mają inne właściwości technologiczne. Nie wszystko da się zrobić zastępując pszenną mąkę jakąś inną.
  • Katarzyno, a mogłabys troche podoradzać?
    okołoświątecznie...

    mam szanse na zrobienie bezglutenowego drożdżowego cista na rolade makową?
    kruche z przewaga kukurydzianej maki?
    da się wyeliminować 100% pszennej bezglutenowej?

    :bigsmile:
  • @AB - na kruche dobry jest Mix C - można pomieszać z normalną kukurydzianą, gryczaną (zmielona kasza niepalona), jaglaną (też zmielona kasza), a nawet ziemniaczanej można trochę sypnąć. Ja lubiłam takie mieszanki. Kruche, to ze wszystkiego się upiecze.
    Na drożdżowe polecam Mix B - tylko trzeba uważać, bo trzeba go dać jakieś 20-30% mniej niż w przepisie jest mąki pszennej. Ciasto będzie rzadkie ale zagęszczać je trzeba z dużym wyczuciem, długo wyrabiając i w miarę możliwości zostawić rzadsze niż by było na mące pszennej, bo jak gęste, to za ciężkie i nie urośnie. Mi z tego Mixu B makowce wychodziły OK.
    W kwestii pszennej bezglutenowej nie będę się wypowiadać, bo nigdy nie używałam - moi na pszenicę źle reagują, a nie na gluten.
  • Katarzyno! Mix C uratował nam pierniczki!!!! mieszanka z maki kukurydzianej, gryczanej i jaglanej nie dąła sie ladnie wąłkować... ciasto było jednocześnie miękkie ale zupełnie nie elastyczne! Potrzebowało drugiego jajka i troche Mix C.
    Dzięki wielkie!!!!!

    :whorship:

    Teraz rozmyślań ciąg dalszy... czy jest mozliwe zrobić kruche bezglutenowe paszteciki PRZED wigilia i zamrozić? czy lepiej nie kombinowac i zrobic je w wigilię rano???


    jednak bezglutenowośc z bezjajecznościa nie idą w parze... o nie nie nie...
    na razie mam jeden 100% bezglutenowy, bezmleczny i bezjajkowy przepis...
  • @AB - leguminki będzesz mieć bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne. A paszteciki można zrobić dzień lub dwa wcześniej, upiec krótko, a w samą wigilię dopiec w piekarniku. Ja bym nie mroziła.
    A jajek używasz normalnych? U moich nadwrażliwych dzieci dobrze sprawdzały się przepiórcze.
  • no własnie... w czasach glutenowych uzywałam żadnych jajek...
    niestety maka bezglutenowa nie chce się kleic bezjajkowo... przemyśliwam jeszcze nad zastosowaniem siemienia lnianego jako lepiszcza:wink:

    to paszteciki jednak w wigilię. Będa teściowie, będa dzieci spacerowali a ja sie zaszyje w kuchni... a co!

    edit: wymysliłam jeszcze, ze kupię ze 2 małe foremki jak na tarty czy jak to się zwie, bo wtedy nie musze sie za bardzo martwic np. tym, ze sie kruche nie wałkuje, kształtu nie trzyma itp:)
  • No to ja już, drogą eksperymentu wiem, że nie mogę zamienić pszennej na owsianą.

    Ciastka rozlały mi się na blaszce i drobiła się jedna masa, w dodatku bardzo krucha (ale smaczna była, więc pożarte i się nie zmarnowało).
  • @AB - z Mixu B dobrze wychodzi ciasto drożdżowe bez jajek, jak się kiedyś przpomnisz, to mogę Ci odszukać w moich przepastnych archiwach jakiś przepis na drożdżowe-bezglutenowe-bezmleczne-bezjajeczne. Z Mehla, jak użyjesz gorącej wody, będzie dobre ciasto makaronowo-pierogowe - tylko dużo wody chłonie i trzeba robić takie, żeby się wydawało, że jest za rzadkie, to wtedy po wyrobieniu będzie w sam raz. Naleśniki też bez jajek z niego wychodzą. A z Mixu C jak dasz cukru i margaryny (chyba, że używasz masła) świetnie wychodzi kruszonka na crumbla.
    Jak nie próbowałaś przepiórczych jaj, to polecam. Upierdliwe są bardzo (ze względu na rozmiar nikczemny) ale właściwości technologiczne mają podobne jak kurze, a wiele dzieci toleruje je znacznie lepiej.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.