Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pelnoziarniste potrawy maczne

edytowano grudzień 2011 w Kuchnia
Wlasnie zrobilam na jutro pierogi z maki pszennej pelnoziarnistej. No i jakies takie kwasne to ciasto wyszlo. Tak samo dzieje sie jak gotuje leniwe pierogi :cry:
Czy to wina maki (moze jakas stara jest?), czy tak to juz z nia jest: jak sie gotuje to kwasnieje? A moze innej maki uzyc (np. zytniej?). Pomocy!

Komentarz

  • :shocked:

    uzywam pszennej razowej, zytniej, gracham i orkiszowej i nic nie kwasnieje...
  • kurcze, no... takie jakies gorzkawo-kwasnawe jest. I to za kazdym razem :sad:
  • @Maciejka - a jak robisz ciasto?
  • 2 szklanki maki + 1 szklanka goracej wody, troche oliwy, sol.
  • Przepis dobry. Może mąka jakaś felerna? Mi nie wychodzą kwaśne ani gorzkie.
  • Mąka razowa po prostu taka jest. Jak ktoś nie przyzwyczajony, to tak może odbierać jej smak. U mnie przez jakieś dwa-trzy lata mąka biała (podobnie jak biały ryż) nie była obecna w domu. Ilekroć zdarzało mi się jeść gdziekolwiek makaron z białej mąki, albo biały ryż, to wydawały mi się kompletnie bez smaku.

    Ja nadal kupuję prawie wyłącznie makarony i ryż razowe (brązowy basmati - hmm...to jest to!), ale wiem też, których firm nie kupować, bo właśnie makarony tych firm mają gorzki smak.

    Ostatnio upiekłam chleb na drożdżach z orkiszowej razowej mąki i też był gorzkawy.
  • [cite] Katarzyna:[/cite]Przepis dobry. Może mąka jakaś felerna? Mi nie wychodzą kwaśne ani gorzkie.



    potwierdzam! Tobie wychodzą genialne!!!!!!!
  • Maciejka my z pszennej pełnoziarnistej robimy w zasadzie wszystko od chleba przez pizzę, aż po ciasta (i nawet pierniczki z tejże zrobiliśmy) i nigdy kwaśne nie wyszły.
    Czasem jest wrażenie, że to ciasto jest cięższe niż ze zwykłej mąki, ale nigdy kwasu nie było.

    Na bank coś z mąką.

    BTW pierogi też robiliśmy i zawsze smaczne były. Ale nikt poza moją rodziną nie jadł, to nie potwierdzi. Chyba, że ArturN coś wpisze. :wink:
  • Do smaku maki pelnoziarnistej jestesmy przyzwyczajeni: od jakis 10 lat uzywam w kuchni tylko taka. Kupuje tez tylko i wylacznie takie makarony, pieke ciasta tez z takiej maki, biale pieczywo i makarony to kupuje chyba tylko na wakacjach we Wloszech.
    Ale rzeczywiscie, potraw macznych (typu kluski, pierogi) jemy niewiele, bo maz woli miesiwo (niestety). Moze ciagle jeszcze pamietam smaki dziecinstwa, atedy nikt tak nie wydziwial z makami :wink:
  • [cite] Sylwunia:[/cite]
    potwierdzam! Tobie wychodzą genialne!!!!!!!

    Cieszę się, jeśli smakowało! :bigsmile: Ale to, co jadłaś to nie była pełnoziarnista pszenna tylko chlebowa orkiszowa. :cool:
  • łał :bigsmile:


    ale cokolwiek by nie było - z pewnością nie było kwaśne :bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.