Zabłysne ostatnio nabyta rolnicza wiedza W mleku higienicznie wydojonej krowy juz startowo jest 3000 bakteri na centymetr szescienny - może to jest kluczem?
@Aneczka08 widzę, że nikt inny się nie odzywa, to odpowiem.
Robię kefir w domu od blisko 5 lat, uwielbiam. Dużo lepszy niż ze sklepu, i te bąbelki aaaa. Bardzo poprawia stan flory bakteryjnej jelit i pracę układu pokarmowego.
Odkąd stosujemy domowe probiotyki (robię kefir mleczny, wodny, jogurt i kombuchę), tj. od tych prawie 5 lat, nikt w domu nie miał żadnej jelitówki. Ja przedtem miewałam 2-3 w roku.
Ale piję teraz głównie dla smaku, przeważnie kubek dziennie, naprawdę uwielbiam domowy kefir i jak go nie mam z jakiegoś powodu to mi bardzo brakuje.
Kupiłam przez net starter, raz jeden te 5 lat temu, wydatek jednorazowy, od tamtej pory wszystkie te żyjątka się mnożą dalej same.
Robiłam na każdym rodzaju mleka, krowim, kozim i owczym, świeżym niepasteryzowanym, świeżym pasteryzowanym, z woreczka, UHT, zawsze wychodzi. Najlepiej wychodzi na mleku pełnotłustym, krowim lub owczym. Z koziego taki trochę cienki wychodzi, ale też dobry.
@Malia wejdź na olgasmile.com, ona ma dużo instrukcji jak zrobić kefiry i jogurty na mlekach roślinnych. Osobiście nie próbowałam.
Komentarz
@juka ja kupuję robico ale jeszcze nie próbowałąm zakwaszać