A ja dzisiaj przewijam moją 7 dniową córeczkę i widzę resztki kikuta pępowiny. Odchylam pępek, czy nie ma krwi, a tam: dziura... nie zrósł się. Strasznie się przeraziłam, dzięki Bogu odebrała telefon pediatra z rodziny - i spokojnym tonem mnie spionizowała, poleciła założyć gazik jałowy. Jutro jedziemy do ambulatorium na założenie szwa. To, co zobaczyłam + hormony poporodowe - wiele pisać, ile łez wylałam. Chyba nie zasnę.
@MagdaCh ojej, współczuję nerwów i strachu, nie miałam takiego przypadku, pewnie pediatra ma rację, szew załatwi sprawę, trzeba zachować spokój, tylko, że to łatwo mówić, jeśli sytuacja nas nie dotyczy, ech, serce matki, na tyle wstrząsów narażone. Za Lucje+++
Magda, wszystko dobrze bedzie. dobrze, ze zauwazylas, szew zaloza i bedzie dobrze... A matka - wiadomo, zawsze sie stresuje... magda, prosze - idz spac, odpocznij. Lucji nic nie bedzie! mentalnie przytulam i +++
A wczoraj w nocy była jakaś kapryśna - dosyć głośno krzyczała, wręcz wrzeszczała przy przebudzeniach. Odkąd to zobaczyłam, cały dzień leżała na moich kolanach - albo męża czy córki, byle tyle tylko nie płakała. Teraz zasnęła twardo, więc ją dałąm do łóżka, ale się szykuję, jakby znowu miała płakać, trzeba do rana ją trzymać - żeby napięć w brzuchu oszczędzić. W ogóle pierwszy raz o czymś takim słyszę.
Syn co jakiś czas ma oczyszczane ucho, woskowina sama nie wychodzi i tworzy się korek. Czy coś się z tym da zrobić, czy cały czas trzeba będzie okresowo oczyszczać? Spotkaliście się z tym? Syn ma 14 lat.
Karolinka, on po prostu duzo woskowiny proukuje. Mozna starac sie ja zmiekczac olejem, ale i tak jest mozliwosc, ze okresowo bedzie potrzebne czyszczenie. Niektorzy potrafia sami to na sobie przeprowadzic, ale nei namawiam, jesli sie nei wie dokladnei, jak i co...
Właśnie znowu nadszedł moment czyszczenia ucha, słabiej słyszy, średnio co 3 miesiące czyścimy, olej niestety nie pomógł a myślałam, ze można jakoś tak to wyleczyć nic to, przecież czyszczenie trwa chwilkę
Parę dni temu pytałam o krople do ucha a tu jak na złość od niedzieli córkę (4lata) ucho boli. Lekarz zbadał, w ucho zajrzał. Antybiotyków nie, żadnych kropli nie. I tak jej daję paracetamol i ibuprofen. Biedna śpi, nie je, płacze często. Jak ulżyć? Nic na receptę nie kupię, w aptece mi nic nie sprzedadzą, a w polskiej tylko rzeczy bez recepty można. Chciałam jej mleka odciągnąć, bo karmię młodszą wciąż, ale nie mogę, nigdy odciąganie mi nie szło. Wypiła troszkę, bo tyle się udało ściągnąć...
@Karolinka U młodszej córki problemy z woskowymi korkami w uszach miał związek z procesem chorobowym toczącym się w uchu środkowym. Warto pójść do laryngologa sprawdzić uszy.
@rusalka wspolczucia. U nas smarki i kaszel, narazie dwie najstarsze ale już widze ze powoli szykuja sie kolejne dzieci. No i mnie smarki zaczynaja brac, miodzio rzeklabym gdyby nie fakt ze mam rodzic i dziś mi mija swiety termin :-/ Sie inhalujemy ale i tak nam sie zejdzie.na szczescie nie ma goraczki...narazie...
@rusalka, poszukajcie w mniejszych miastach w okolicy. ja, chcialam ciac migdaly w Warszawie, to najblizszy termin: 5 lat. najszybszy:3000 zl w Kajetanach (prywatnie).
wycieli mi na Dolnym Slasku w lipcu decyzja, a w pazdzierniku po polowie usuniete .
Jako, że zawracałam Wam tu głowę tym tematem, pospiesznie donoszę, że dzięki dietetycznemu terrorowi mojego męża hemoglobina skoczyła mi w ciągu dwóch tygodni z poniżej 7 na 10,5 Sama dieta, bez suplementów żelaza. Jak tak dalej pójdzie za 2 tygodnie wskoczę w normę
Komentarz
BTW- myslalam, ze nosi najpiekniejsze imie - Maria.
Czy coś się z tym da zrobić, czy cały czas trzeba będzie okresowo oczyszczać?
Spotkaliście się z tym?
Syn ma 14 lat.
olej niestety nie pomógł
a myślałam, ze można jakoś tak to wyleczyć
nic to, przecież czyszczenie trwa chwilkę
A prócz tej nadmiernej woskowiny nic się tam nie dzieje?
Może warto wybrać się do lekarza, wymaz z ucha pobrać.
Mój Młody po operacji, ale wystarczy (już teraz) raz na ok pół roku "odsysanie ucha"
choć będzie to musiał robić do końca życia
czyli takie uszne uroki
Jak ulżyć? Nic na receptę nie kupię, w aptece mi nic nie sprzedadzą, a w polskiej tylko rzeczy bez recepty można.
Chciałam jej mleka odciągnąć, bo karmię młodszą wciąż, ale nie mogę, nigdy odciąganie mi nie szło. Wypiła troszkę, bo tyle się udało ściągnąć...
Pytanie z kategorii medyczno-polonistycznej, bo już zwątpiłam.
Jaka jest poprawna forma?
Suplementacja jodem czy suplementacja jodu?
Suplementacja hormonem tarczycy czy suplementacja hormonu tarczycy?
Jaki przypadek z tą nieszczęsną suplementacją powinien być użyty?
Np. w zdaniu: leczenie polega na suplementacji hormonem/hormonu (?) tarczycy.
U młodszej córki problemy z woskowymi korkami w uszach miał związek z procesem chorobowym toczącym się w uchu środkowym. Warto pójść do laryngologa sprawdzić uszy.
swiety termin :-/
Sie inhalujemy ale i tak nam sie zejdzie.na szczescie nie ma goraczki...narazie...
najszybszy:3000 zl w Kajetanach (prywatnie).
wycieli mi na Dolnym Slasku
w lipcu decyzja, a w pazdzierniku po polowie usuniete
dzięki
Sama dieta, bez suplementów żelaza. Jak tak dalej pójdzie za 2 tygodnie wskoczę w normę