Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

patisony

edytowano sierpień 2012 w Kuchnia
mam
sztuk cztery 
dostałam 

i co ja mogę z nich, z nimi zrobić??


Komentarz

  • zamierzam właśnie :) ba , nawet z rodziną się podzielić planowałam ;) 


    jedynie nieprzekonana jestem do spożywania na surowo ;) grubawa ta skórka , moje zęby mają już swoje lata ;)
  • oj no podbić wątek Ci chciałam:)
  • i wdzięczna Ci jestem niezmiernie ;)


  • jeszcze chwilę poplotkujmy, może kto wejdzie skuszony ilością wpisów ;)
  • wygoglałam:

    Składniki:

    *1 średni patison

    *3 ząbki czosnku drobno posiekane

    *oliwa extra vergine

    *sól i świeżo zmielony pieprz

    *3 średnie pomidory pokrojone

    *2 łyżeczki małych kaparów

    *kilka listków drobno posiekanej bazylii (w oryginale była natka pietruszki)

     

    Wykonanie:

    Patisona
    umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na dużej
    patelni podsmażyć na oliwie posiekany czosnek do złotego koloru. Dodać
    patisona, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dobrze
    wymieszać i przykryć patelnię. Podsmażać na średnio małym ogniu przez 15
    minut. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i kapary, dobrze wymieszać i
    dusić pod przykryciem jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu.

    Na
    ostatnie 5 minut zdjąć pokrywkę i dodać natkę / bazylię. Podawać gorące
    jako sos do krótkiego makaronu (penne, fusilli, conchiglie) lub jako
    dodatek do pieczonych lub smażonych mięs i ryb.

    Smacznego :)




    ale rozumiem że czekasz na coś sprawdzonego


  • poplotkować możemy

    dostałaś moją wiadomość? bo się zastanawiam czy wysłałam, czy przytłoczył Cię mój wczorajszy nastrój :)
  • wczorajszej nie dostałam 


    odpisałam na poprzednie :) od Ciebie kończą się mi na klockach ;)
  • no to wczoraj było, to ta przed klockami była, no ale i tak jej już nie ma więc ok :)
  • edytowano sierpień 2012
    od[pisałam po klockach 
    ale TY masz chyba całą konwersację usuniętą , bo u mnie się skreslona wyświetlasz 

    e: przesłałam tobie all raz jeszcze 
  • Ktoś niedawno podawał chyba przepis na tartę z cukiniami, może patison tez się by nadał?
  • postanowiłam właśnie dodać go do leczo razem z cukinią :) 
  •  

     patisony
    cebula
    marchewka
    ziele angielskie
    pieprz
    biała gorczyca
    liście laurowe
    ziarna pieprzu
    ocet spirytusowy, 10 %, cukier, sól

     
    przyrządzanie: Umyte, surowe, jak najmniejsze patisony władać do wyparzonych słoików. Do każdego dodać po killka plasterków obranej ze skórki marchewki oraz pokrojonej w piórka cebuli, a także po 2 -3 ziarna pieprzu i ziela nagielskiego, kilka ziaren gorczycy i po listku laurowym. 
    przygotować zalewę: 5 porcji wrzącej wody wymieszać z 1 porcją octu, dodać 1 porcję cukru oraz sól do smaku. Zalać nią patisony i dokładnie, mocno zakręcić, wycierając wcześniej gwint słoika. Pasteryzować w piekarniku nagrzanym do ok. 100 stopni przez ok. 15 minut. Następnie pozostawić do góry dnem do ostygnięcia.   
     
    uwagi: Można również dodać po gałązce kopru oraz po kawałku czosnku.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.