Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

kurki (grzyby)

edytowano czerwiec 2013 w Kuchnia
JAkieś pomysły poza nieśmiertelną jajeczniczką?

Komentarz

  • Udusić z cebulką. Jak jadasz nabiał, to i ze śmietaną. I można jeść jako sos do ziemniaków.
  • Ja robie sos do makaronu: podsmazyc cebulke, na to kurki, smietana, ziola, ewentualnie parmezan. Taki sam sos mozna zrobic np. do pieczonego/ smazonego indyka, a nawet mielonych.
  • Jeszcze foccacie z kurkami robilam, tu wiecej przepisow:
  • edytowano czerwiec 2013
    Można pokroić boczek w kosteczkę cebulka sól pieprz. 
    Usmażyć i dodać kurki . 
    Poddusić i jak ma być sos to śmietankę dodaj a jak nie to gotowe. 
    My do sosu dajemy dużo pietruszki. 

     
    Lub jak Katarzyna na masełku poddusić. 
    I takie są dobre w polędwicy nadzianej. 

    nacinam całą polędwicę z jednej i drugiej strony coś jakby wachlarzyk-rozłożyć i rozklepać .
     
    nałożyć kurki i zwinąć. 
    Przyprawić ziołami prowansalskimi w folię aluminiową i w piec. 
    Upieczoną polać sosem kurkowym. 



    Jest też dobra zupa kurkowa.
     
    pyszna właściwie.

  • Weszłam na wątek w nadziei, że ktoś ma za dużo...


    kurki
    :x


    Przepis na sos do makaronu:
    podsmażyć
    na maśle ząbek czosnku i 3 cebule. Zalać 0,5l. słodkiej śmietany 18%,
    skruszyć 30dag sera pleśniowego lazurowego. Poczekać aż zgęstnieje i
    zalać makaron.



    zgłodniałam...
  • edytowano czerwiec 2013
    zupa z kurek mniam

    czy już są kurki w lesie???
  • Ja kiedyś robiłam taką zupę, całkiem dobra była:

    Kolorowa zupa z cukinii i kurek - SKŁADNIKI:
    • 2 cukinie
    • cebula
    • 1 duży ziemniak
    • oliwa z oliwek
    • 50 ml białego wina
    • 150 ml śmietany do zup
    • 1l bulionu warzywnego
    • 150g kurek
    • tymianek
    • pieprz
    Kolorowa zupa z cukinii i kurek - PRZYGOTOWANIE:

    Cukinie umyc, obrać, skórki ugotować oddzielnie w wodzie, odcedzić i odłożyć. 1/2 z kurek odłożyc. Cebulę i ziemniaki i 1/2 kurek pokroic w kostkę obsmażyć na oliwie, dodać białą część cukinii, zalać winem, odparować. Podlać wywarem z warzyw, gotować do miękkości, dodac pieprz i tymianek. Zmiksować, dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Odlać 2/3 wywaru. Do pozostałej 1/3 dodać ugotowane skórki z cukiniii zmiksować. Pozostałe odlożone kurki usmazyć na masle. Obie zupy wlać "artystycznie" do talerzy, dodać podsmażone na maśle kurki. Przepis troszke zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z książki Katarzyny Likus "Kuchnia najlepsza pod słońcem".


    http://www.gotujmy.pl/kolorowa-zupa-z-cukinii-i-kurek,przepisy,69044.html

  • Risotto!

    Kurki dusimy na maśle, sporo czosnku , curry. Gdy miękkie dodajemy ugotowany ryz i duuuuzo natki pietruszki. Pycha!

  • @Brydzia - dawaj ten przepis co mi w zeszłym roku mówiłaś!

    Rewelacyjny sosik był i przy okazji sobie odświeżę.
  • Na Ukrainie widocznie też się pojawiły - choć ja mam ze sklepu, nie z własnego zbioru.

    I niestety... były pierwsze w sezonie, więc otwarcie tegoż nastąpiło pyszną jajecznicą z kapką (nooo... kapą ;) ) domowej śmietany....

    Chcę więęęcej!!!


    8->
  • oczywiscie to "niestety" nie bylo do grzybow, tylko do tego, ze nie wyprobowalam nowych przepisow :)
  • omlet z kurkami wg Gesslera czyli ze spora ilością śmietany kremówki =P~

     

    groszek gdzie jest "u nas" bo się zastanawiam czy u nas tez mogą być?????

  • @Brydzia - dawaj ten przepis co mi w zeszłym roku mówiłaś!

    Rewelacyjny sosik był i przy okazji sobie odświeżę.
    Można pokroić boczek w kosteczkę cebulka sól pieprz. 
    Usmażyć i dodać kurki . 
    Poddusić i jak ma być sos to śmietankę dodaj a jak nie to gotowe. 
    My do sosu dajemy dużo pietruszki. 

     
    Lub jak Katarzyna na masełku poddusić. 
    I takie są dobre w polędwicy nadzianej. 

    nacinam całą polędwicę z jednej i drugiej strony coś jakby wachlarzyk-rozłożyć i rozklepać .
     
    nałożyć kurki i zwinąć. 
    Przyprawić ziołami prowansalskimi w folię aluminiową i w piec. 
    Upieczoną polać sosem kurkowym. 



    Jest też dobra zupa kurkowa.
     
    pyszna właściwie.

    już podałam :-)
  • ale jakoś tak w zawoalowany sposób. ;)

    Mnie podawałaś prościej.

    Jakoś tak: masło na patelnię, kurki, natka ?


Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.