Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

proste surówki do obiadu

2»

Komentarz

  • Dziewczyny, wątki się mnożą, był wątek z przepisami na sałatki i surówki - świetne pomysły tam były, warto odszukać ;)
  • @Skatarzyna ; :DDDD  Oczywiscie, mialam napisac szynki:))) Tak to jest, jak sie pisze prawie juz wybiegajac do roboty:) A z szybki - moze byc dla tesciowej:)
  • NIE, no co Ty, ostatnio teściową, to na jaglankę namawiałam! :D
  • Marchewka z chrzanem nade wszystko- z odrobiną śmietany, lub majonezu (ja wolę jogurt) cukier, sól, pieprz do smaku

    zrobiłam wczoraj. Wyszła super!!! zniknęła w oka mgnieniu. Dziś dla odmiany zrobiłam tą z kalafiorem i koperkiem, ale raczej nie przypadła moim do gustu, choć całkiem smaczna jest.
  • Teraz zrobię za przekaźnik ;)

    @ProMama gorąco prosi @Pompejanka o przepis na sałatkę z brokułami i fetą. Dziewczę spać nie może z powodu niezaspokojenia swoich pragnień kulinarnych ;)

    I ja dołączam się do prośby. :D
    prosta jak drut ; brokuł do wrzątku na chwilę, podzielić na różyczki, na to feta w kostkę i posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałów - SMACZNEGO :-)
  • odkrycie tego lata
    kapusta ( może być pekińska lub biała)
    arbuz pokrojony w kostkę
    ser feta pokrojony w kostkę
    czerwona cebula pokrojona w drobną kosteczkę

    nie trzeba niczym doprawiać...super...
  • wędzony twaróg Jana jest przepyszny
  • edytowano wrzesień 2013
    @Skatarzyna ; tesciowa przezyla?:) Dla mnie jaglanka bylaby rownoznaczna z pocieta szybka...:D
  • cykoria, oliwa, cytryna (ewentualnie cukier, ale mnie goryczka cykorii odpowiada), w wersji luks jeszcze rodzynki i kawałki pomarańczy lub mandarynki

    dzięki smak młodości mi przypomniałaś :D
  • Bardzo mnie zaintrygowałyście tym twarogiem Jana. Zakupiłam, smaczny jest nawet sam. @Aneczko08, robisz z nim może jakieś sałatki? 
  • Pyszna starta marchewka + drobno pokrojona kapusta (zwykła)+cukier+sól+kapka cytryny. Jak poleży około 30min w lodówce to puszcza pyszny sok...:)
    a tymi sałatkami/surówkami z surowego kalafiora to mnie zdziwiłyście, u mnie kalafior zawsze gotowany z zasmażką :)
  • Pyszna starta marchewka + drobno pokrojona kapusta (zwykła)+cukier+sól+kapka cytryny. Jak poleży około 30min w lodówce to puszcza pyszny sok...:)
    a tymi sałatkami/surówkami z surowego kalafiora to mnie zdziwiłyście, u mnie kalafior zawsze gotowany z zasmażką :)
    a pekińska by sie nadawała? bo mam jedną w lodówce i muszę ją koniecznie szybko wykorzystać
  • nie robiłam ale myślę, że bez problemu :)
  • Bardzo mnie zaintrygowałyście tym twarogiem Jana. Zakupiłam, smaczny jest nawet sam. @Aneczko08, robisz z nim może jakieś sałatki? 
    nie jadam go solo, ale myślę, że do sałątek też się nadaje
  • a może ktoś poda przepis na coś z czerwonej kapusty bo akurat mam sporo?

  • Czerwoną kapustę drobno posiekać dodać pora w półtalarach i jabłko starte,natkę pietruszki i ekstra dodatek śliwki w pól plastry, doprawić solą i pieprzem..i dodać oliwę lub majonez..
  • Czerwoną kapustę można poszatkować na Coleslaw :) plus jabłko, marchewka i koniecznie majonez :)) nooo wieeem :))
  • nie widziałam wcześniej wątku, a teraz czytam i mam ochotę ugryźć monitor...

    u nas hitem do obiadu od zawsze jest hitem sałata lodowa z... tym co się nawinie + odrobiną oliwy i ziołami, które się nawiną.
    Moja ulubiona wersja z pomidorami i ziarnami słonecznika, posypana bazylią, ale np. Z. zdecydowanie woli z oliwkami, a P. z mozzarellą.
  • Czerwoną kapustę można poszatkować na Coleslaw :) plus jabłko, marchewka i koniecznie majonez :)) nooo wieeem :))
    colesław u nas koniecznie ze specjalnym sosem majonez+kapka octu+cukier+sól+sok z cytryny w odpowiednich proporcjach.
    Tak, kapustę to my lubimy w każdym wydaniu...
  • A ja z czerwonej kapusty robię surówkę na ciepło. 
    Pszatkuję dodam sól,pieprz,cukru troche i sok z cytryny.
     
    Gotuję i potem dodaję  rodzynki lub pokrojoną pomaranczę.
     Pycha.
  • Moja mama robi taka salatke z czerwonej kapusty:
    Gotuje sie poszatkowana czerwona kapuste i studzi.
    Dodaje sie fasolke szparagowa z puszki, tarte jablko i drobno posiekana cebule.
    Na wszystko troche oleju/ majonezu z krapka musztardy, sol, cukier, cytyna i pieprz do smaku.
    Podziękowali 1Bea
  • MAciejka, ciekawa ta modra wg Twojej mamy

    moja najstarsza córka jest pożeraczem czerwonej kapusty

    robię klasycznie obgotowaną z solą, oliwą, cytryną i tartym jabłkiem

    ale też surową - drobniej siekam (trę na tarce) + kukurydza + drobna cebulka + oliwa....
    Podziękowali 1Bea
  • Up. Może ktoś coś odkryl ciekawego w tzw. międzyczasie i się podzieli.
    Szukam konkretnie pomysły na kapustę pekińską. Robię z ogórkiem, pomidorem, kukurydzą i majonezem. Może coś z oliwą? 
    Na kimchi też mam od dłuższego czasu ochotę, ale jeszcze się nie odważyłam. Nie wiem, czy moi by to zjedli...
  • Ja do pekinskiej wrzucam co mam i zalewam sosem "vinegret" (olej, sok z cytryny, sol, pieprz, czosnek).
    Od jakiegos czasu czesto robie sos miodowo musztardowy (miod, ostra musztarda, sok z cytryny i olej, trzeba sobie samemu proporcje na smak ustawic). Tym sosem moge jesc polana sama pekinska. Ale moze to byc pekinska z ogorkiem, pomidorem i papryka.
  • U nas zazwyczaj ten sam zestaw (pekińska, papryka, ew. pomidor, kukurydza, ogórek kiszony) ze śmietaną i odrobiną majonezu i wszyscy go tak lubią, że mogliby jeść codziennie. Czasami kukurydzę zastępujemy z groszkiem, ale to jest gorsze.
    Natomiast zrobiłam kiedyś pekińską z ananasem z puszki i pomarańczami/mandarynkami. Też ciekawy smak wychodzi, taki słodko-kwaśny.
  • A propos kimchi- przypomniałaś mi, że u nas często rolę surówki pełni kapustą kiszona z buraczkami, polana olejem. Najszybciej- wyjąć porcyjkę, polać i gotowe. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.