Na BN powinny być pierniki i pierniczki, makowce i keksy - imho, of course Tak naprawdę zależy od regionu. Mam całą książkę (no dobrze, jest raczej szczupła;) nt.właściwej paszy w dniu Wigilii
Osobiście piekę pierniczki, keks, piernik, ciasto pomarańczowe, jakiegoś pieguska (najmniej skomplikowane ciasto z makiem). Niekoniecznie wszystko naraz! U Stryjenki, do której chodzę w Święta, jest sernik i na Wielkanoc, i na BN.
BTW, myślałam o podobnym wątku, bo mam całą listę pod tytułem "Ciasta roku liturgicznego" )
Ja bojkotuję keksy na Boże Narodzenie, ale w rodzinie zawsze są.
Berenika, w makowcu nie ma nic trudnego! Chyba że myślisz o drożdżowym zawijańcu - ten rzadko kiedy się udaje.
Ja robię (piecze też mama, przepis śp. babci Jani) makowiec tak: cieniutko ucierane ciasto, masa makowa z jabłkami tartymi koniecznie, bo nie jest suche, a wilgotne - (NPR), na to kruszonka. Zawsze sie udaje, nie ma sie co nie udać, smakuje super.
U nas zawsze piecze się pierniki- zwyczajne, przekładane, musowo sernik w paski , makowiec się kupuje, bo jakoś nikt nie umie zrobić i chyba to wsio. Mam ochotę na coś innego... choć ja to przeważnie i tak do ciast nie dojdę, bo jestem tak najedzona innymi potrawami, że ciasto odpuszczam.
1/2 kg maku 1/2 kostki margaryny (masła) 3-4 łyżki miodu 4 żółtka 1 szkl. cukru (w tym cukier waniliowy) - można ciut mniej 3 duże jabłka 6 łyżek bułki tartej 4 białka - ubić olejek arakowy (pycha!) lub inny
1. mak zalać wrzątkiem, ostudzony odcedzić, przekręcić 2 razy lub raz na drobnym sitku 2. margarynę roztopić z miodem 3. jabłka zetrzeć na grubych oczkach 4. w misce utrzeć żółtka z cukrem, dodawać mak, marg. z miodem, bułkę tartą, jabłka, olejek i ubite białka (rodzynki, orzechy)
CIASTO NA SPÓD 3 łyżki cukru 2 jaja 1/4 kostki marg 1 szkl. mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do piecz. Ucierać dodając składniki wg kolejności
KRUSZONKA: 1/2 margaryny 2 garstki mąki garść cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku - zagnieść, można większe kawałki kruszonki lub drobne i sypkie jak kto lubi
Blaszke wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto na spód (cienko będzie), na to masę makową, posypać kruszonką, piec w temp ok. 180 st 30-40 minut, zawsze dopiekam spód, kruszonka ma być złota. Można polukrować.
Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować na 1 cm, wykrawać ciasteczka foremkami. Wierzch ciastka umoczyć w rozsypanym na talerzyku cukrze (lekko wcisnąć). Piec na złoty kolor. Z jednej porcji wychodzą ok. trzy blaszki ciastek.
Komentarz
ciasta makowe i piernikowe
piernik mam fajny, ale nie wkleję dziś
Osobiście piekę pierniczki, keks, piernik, ciasto pomarańczowe, jakiegoś pieguska (najmniej skomplikowane ciasto z makiem). Niekoniecznie wszystko naraz!
BTW, myślałam o podobnym wątku, bo mam całą listę pod tytułem "Ciasta roku liturgicznego"
Berenika, w makowcu nie ma nic trudnego! Chyba że myślisz o drożdżowym zawijańcu - ten rzadko kiedy się udaje.
Ja robię (piecze też mama, przepis śp. babci Jani) makowiec tak: cieniutko ucierane ciasto, masa makowa z jabłkami tartymi koniecznie, bo nie jest suche, a wilgotne - (NPR), na to kruszonka. Zawsze sie udaje, nie ma sie co nie udać, smakuje super.
@Lila dawaj przepis na swoj makowiec z kruszonka!
manna
;-)
1/2 kg maku
1/2 kostki margaryny (masła)
3-4 łyżki miodu
4 żółtka
1 szkl. cukru (w tym cukier waniliowy) - można ciut mniej
3 duże jabłka
6 łyżek bułki tartej
4 białka - ubić
olejek arakowy (pycha!) lub inny
1. mak zalać wrzątkiem, ostudzony odcedzić, przekręcić 2 razy lub raz na drobnym sitku
2. margarynę roztopić z miodem
3. jabłka zetrzeć na grubych oczkach
4. w misce utrzeć żółtka z cukrem, dodawać mak, marg. z miodem, bułkę tartą, jabłka, olejek i ubite białka (rodzynki, orzechy)
CIASTO NA SPÓD
3 łyżki cukru
2 jaja
1/4 kostki marg
1 szkl. mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do piecz.
Ucierać dodając składniki wg kolejności
KRUSZONKA:
1/2 margaryny
2 garstki mąki
garść cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku - zagnieść, można większe kawałki kruszonki lub drobne i sypkie jak kto lubi
Blaszke wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto na spód (cienko będzie), na to masę makową, posypać kruszonką, piec w temp ok. 180 st 30-40 minut, zawsze dopiekam spód, kruszonka ma być złota.
Można polukrować.
ZAWSZE SIĘ UDAJE
fajnie jak jest wyższe
u nas ten makowiec na każdą imprezę
60 dkg mąki
2 kostki margaryny
4 żółtka
6 łyżek śmietany
Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować na 1 cm, wykrawać ciasteczka foremkami. Wierzch ciastka umoczyć w rozsypanym na talerzyku cukrze (lekko wcisnąć). Piec na złoty kolor.
Z jednej porcji wychodzą ok. trzy blaszki ciastek.
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_cynamonowy/przepis.html
tu jest ciasto dojrzewające - fajne
http://wielodzietni.org/discussion/5769/sledzik/p1