Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

święta 3x BEZ

2»

Komentarz

  • ja bym ugotowała brązowy ryż i wymieszała z domową masą makową;)

    nie udało mi się jeszcze zrobić drożdżowego ciasta bezglutenowego, które nadawałoby się na paszteciki/drożdżówki... kusi mnie, żeby spróbować pieczonych gryczanych pierogów wg wielorybka...
  • W zeszłym roku zrobiliśmy kutię z...jaglanką i pierwszy raz nic nie zostało do zamrożenia ;)
    Pierogi dobre wychodzą z mieszanki mąk: kukurydzianej, jaglanej i gryczanej, z dodatkiem gluta z siemienia, gorącej wody i mąki ziemniaczanej. Nie podam niestety proporcji, bo robiłam na oko.
  • na oko! na oko!

    jak ktoś nie ma oka?! do proporcji?! ludzie! zlitujcie się :P
  • O właśnie - mi do kutii (choć robiłam tylko raz w życiu z pszenicą) bardziej by jaglanka niż ryż pasowała. Ale chyba najbardziej gryczana niepalona.
  • edytowano grudzień 2013
    taka znalazłam siedząc od wczoraj i poszukując inspiracji:
    http://www.smakolykialergika.pl/2013/12/bezglutenowa-kutia.html

    edit: i widzę, że muszę naszykować oko do tej diety
    bez oka ani rusz, wszystko na oko :P
  • dobra! mąż zamienił mix c na takie coś: image

    tam jest przedziwny przepis na pierogi z cukrem?! jajkiem?!  i innymi takimi... ale najbardziej mnie nurtuje pytanie: czy moge zrobić pierogi (optymistycznie zakładam, że uda mi się je ulepić) i je zamrozić na surowo, a dopiero w wigilię wyjąć i do wody? czy lepiej je ugotować i wtedy zamrozić?
  • jakby to powiedzieć...
    no dało się zjeść...
  • Serio?! Ale robiłaś wg przepisu z opakowania czy swojego na oko:P
  • na oko:P
    i z przepisu tez;)
    w każdym bądź razie-będę próbowała z gryczaną mąką;)
  • Maka gryczana dodaje i do chleba,nalesnikow,muffinek,pierogow wszelkich itd.Jest rewelacyjna:-)
  • Podbiję, może ktoś podzieli się jakimś ciekawym pomysłem :)
  • Wczoraj zrobiłam na próbę takie ciasto:
    http://www.smakolykialergika.pl/2013/12/piernik-dyniowy-bez-cukru-i-miodu.html
    Z mąką gryczaną i zblendowanymi daktylami.

    Synek zachwycony ;)
  • Ciasteczka z migdałów. Bardzo smaczne.
    30 dkg migdałów zalać wrzątkiem i obrać ze skórki.
    Przesuszyć przez czas jakiś, żeby dały się zmielić w młynku.
    Dodać 4 łyżki miodu i zagnieść jak kruche ciasto.
    Rozwałkować pomiędzy dwoma foliami, wyciąć kółeczka np. szklanką lub kieliszkiem (ok. 30 szt. ciastek).
    Piec w 140 st, C, 8 do 10 min., uważając, aby za mocno nie zbrązowiały.
  • pszenica
    bakalie ( co kto lubi)
    miód
    ja tak robię

    tylko nie wiem czy miód możecie
  • a jak bezglutenowe
    to może z gryczana niepalona będzie dobra
  • znaczy moim zdaniem będzie dobra :) lubie niepaloną

    a w ogóle to weszłam , i chciałam podziękować
    bo u nas 3x z
    ale krem podpatrzyłam z wiórków, i jeszcze parę innych smakołyków :)

    dzieki , inspirujący wątek dla mnie , super :)
  • Zrobiłam pierogi i uszka bezglutenowe-masakra jakaś ile sie nameczylam ale sa w zamrażalniku...;-)Bigos zrobiony i kapusta postna tez.
    W tym roku sernik i seromakowiec i jabłecznik- wszystko bezglutenowe;-)
    Pierniczki mam glutenowe -o wiele łatwiej sie robi a ja jesc nie musze ale zrobiłam mince pie - super bezglutenowe i podjadam;-)
  • edytowano grudzień 2014
    A ja jeszcze w lesie! Nic nie mam... Tylko plany co to pewnie zostaną niezrealizowanie :(
  • @Taja my też jeszcze nic nie mamy i nie wiadomo, czy pojedziemy na Święta do rodziców...

    Ale przypomniałam sobie fajny przepis na ciasto:
    http://www.olgasmile.com/ciasto-czekoladowe-z-maki-gryczanej.html
    Robiłam już kilka razy, chyba nie bardzo da się je zepsuć, nam smakuje :)
  • @Pax a jak robisz pierogi? Ja robiłam z samej gryczanej mąki, ale chciałabym mieć coś, w czym mniej czuć grykę ;)
  • Ja tu kupiłam specjalna make bezglutenowa taki mix nie wiem czy jest w PL -tam jest i ryżowa i z tapioki,gryczana itd -mieszanka gluten free do ciast.W tamtym roku sama mieszalam i za bardzo była gryczana.Ta jest w smaku ok tylko ogólnie cieżko mi sie kleiło pierogi.
  • Mam pytanie w temacie Wielkiejnocy - znacie może przepis na dobry mazurek 3x bez? 
    Nie chciałabym, żeby mama (na dość rygorystycznej diecie) została w święta bez wypieków. 
    Dozwolone żółtka, ksylitol. Z nabiału tylko masło klarowane. Pszenicy lepiej unikać. Mam pewien pomysł na babkę i mazurek (jak się udadzą, to zamieszczenie tu), ale może macie dobry, sprawdzony przepis?
  • http://www.kwestiasmaku.com/szukaj?search_api_views_fulltext=mazurek+bezglutenowy

    Tych nie sprawdzałam, ale wszystko, co robiłam bez bez bez z tej strony było naprawdę bardzo dobre, a czasem nawet lepsze od z z z ;)

    Jak pisze całe jajko do kruchego, a Ty możesz dac tylko żółtko, to daj tylko żółtko, kruche dużo zmian wybacza.
    Podziękowali 2In Spe Aniuszka
  • Babka wychodzi super z mąki ziemniaczanej, biszkopt też. Kruche robiłam z kukurydzianej i świeże super,ale na drugi dzień już rozmiękłe z dziwnym posmakiem.
  • Kruche z 1/3 kukurydzianej, 1/3 ziemniaczanej i 1/3 ryżowej + masło i bardzo zimna woda - wychodzi bardzo dobrze
    Podziękowali 2Ojejuju Karolinka
  • czym można zastąpić mąkę ryżową ?

  • Może m. kokosową albo migdałową?
    Podziękowali 1Iwonaanna
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.