Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

fingerfood

edytowano lipiec 2014 w Kuchnia
czyli przystawki do jedzenia palcami, bez talerzyka. Szukam inspiracji, bo mam na czwartkowa impreze zrobic.
Mam w zamrazarce ciasto na pizze by Malgorzata i sie zastanawiam, czy cos ciekawego daloby sie z tego wyczarowac.
Dawajcie pomysly!

Komentarz

  • edytowano lipiec 2014
    Sezon taki, że najlepiej by było warzyw (marchew, kalarepa, seler naciowy, ogórek) w słupki długie naciąć, dip do tego dać i niech ludzie chrupią. Samo zdrowie!
    A z ciasta pizzowego, to, w ramach fingerfood, aż się prosi jakieś mini-calzone zrobić. Mogą być z osobliwym nadzieniem albo jakieś niewywrotowe.
  • Calzone z jaglanka? No dobrze. ;)
  • edytowano lipiec 2014
    parówkisamozuuuo mogą być? to tzw świnki w kocykach z ciasta francuskiego - ciasto tnę na 18 kwadratów, parówki na 3 części każda, na każdy kwadrat kładę kawałek żółtego sera, trochę przecieru pomidorowego, kawałek parówki, posypuję ziołami i zawijam jak becik :) dociskam lekko. Dla wytrwałych podobno można posmarować jajkiem... Nigdy nie smarowałam. Do piekarnika rozgrzanego do 200 st z termoobiegiem (czasami trochę można podnieść temp ale trzeba uważać żeby nie zwęglić), na jakieś 10-15 minut. Mam zakaz robienia z mniej niż 2 rolek ciasta francuskiego...

    edit: jak fajnie wygląda ten przepis w kontraście do mini calzone z jaglanką... :D
  • Farsz z jaglanki może być całkiem interesujący :-D
    @ola_g - parówki zaraz obok jaglanki???!!! Skandal! ;-)
  • Moze nawet nie takie zuo, bo to dziecieca impreza jest. Zawsze zreszta mozna sie pokusic o zrobienie parowek z jaglanki...
  • dla dzieci (co prawda małej grupy) robiłam kiedyś łódki z jajek na sałacie, w każdą połówkę jajka wetknięta wykałaczka z nabitym kawałkiem żółtego sera. Ale to były małe dzieci :)
  • edytowano lipiec 2014
    tarta z warzywami, podana na zimno, pokrojona w małe kwadraciki.
    Tak samo pizza z różnymi dodatkami, na cienkim spodzie,
    również na zimno znakomita
  • Roladki z gotowych tortilli (tortilla + serek almette +cebulka fioletowa + łosoś w plastrach) , zawijamy w rulon i kroimy. 
  • O, Joanna, bywasz u mnie na letnich przyjątkach?
    :)

  • Bardzo lubię te tortille ale zawsze cieżko mi przełknąć ich skład.
    Ostatnio pierwszy raz zrobiłam domowe. Warto. Nie ma dużo roboty.
  • Probuje znalezc zloty srodek pomiedzy calzone z jaglenka a parowkami ;) Odgrzebalam stary watek @uJa "jemy oczami" i przez pol dnia zrobilam pingwiny z oliwek i buzki z pasta kurczakowa. Jeszcze lodeczki z jajek mnie czekaja.... Wkleje pozniej foty, bo msz niezle wyszlo.
  • heeh :)
    ja szukam jakichś nowych pomysłów bo też szykuję grilla/ posiady a mam mało sztućców i talerzy
    więc sypcie sypcie pomysłami :)
  • Zrobilam dwie takie tacki:
  • Moje jedza ;)
  • Moje też. Ale nie wszystkie, połowa - dwie starsze i najmłodszy. ;)
  • Super! Z czego zrobiłaś oczy na tych buźkach?
  • że też Ci się chciało Maciejko bawić, to coś w stylu jeżyków ;)
  • @Barbasia z majonezu+ ziarenek gorczycy.
    Juz po imprezie u nas, przynajmniej dla rodzicow. Najwieksze wziecie mialy pingwiny i lodeczki.
    @MonikaN bo tak naprawde, to ja w sercu jestem artystka ;)
  • O!@annabe. A mogłabyś przepis podać. Mam ten sam problem.
  • Up - nę sobie... 
  • @Ojejuju pochwalisz się, które pomysły wybrałaś? 
  • @ola_g zrobilam roladki z tortilli z tego przepisu,  bo takie składniki mialam w domu,  dokupiłam tylko rukolę 
    https://www.kwestiasmaku.com/przepis/roladki-z-tortilli-z-pasta-jajeczna-suszonymi-pomidorami-i-ogorkiem
    Podziękowali 1ola_g
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.