Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Drugie danie z dyni

245

Komentarz

  • A ja nie wiem, co robię źle- ostatnio kruszyło mi się ciasto już Kiedy je wyrabiałam, z kolei podczas gotowania kluski prawie się rozpadły. Co prawda wyłowiłam znaczną część, ale woda Od gotowania była gęsta i pomarańczowa.
  • @Katarzyna
    A da się może zamiast mąki ziemniaczanej zrobić te kluski z ziemniakami np. pół na pół? I mąki zwykłej trochę, żeby skleić jak do kopytek?
    Tak mi do głowy strzeliło bo mam jakiś słabo wytłumaczalny wstręt do mączki ziemniaczanej.... :(
  • Do klusek możesz dać normalną pszenną mąkę. Ja daję ziemniaczaną, bo my bezpszenni.
  • @Katarzyno-a możesz zerknąć na mój post? Nie wiem, co robię źle. Może dynia za bardzo przessuszona?
  • @Felicyta - nie mam pojęcia, co robisz źle, bo nie napisałaś, co robisz, a jedynie, że ciasto Ci się kruszy. Ono się kruszyć nie powinno. Takie jak na śląskie powinno być w konsystencji. A dynię mielisz przez maszynkę przez drobne sitko, czy tylko rozgniatasz?
  • @Katarzyna a tę dynię trzeba przez maszynkę czy można zmiksować? Mam maszynkowstręt
  • Ja zawsze przez maszynkę. W dodatku, przez sitko do maku, bo ze skórą mielę i jak jest przez większe sitko, to mi dzieci niektóre tropią te kawałki skórki dość kompulsywnie.
  • ja ugniotłam ugniataczką do ziemniaków
    jedyne zastrzeżenie córki ,że denerwowały ją skórki hokkaido
  • w ubiegłym roku łykali kluski ze smakiem, a w tym jakoś mniej chętnie, ciekawe czemu?
  • A ziemniaczane im z równym smakiem wchodzą?
  • ziemniaczane, każde, w każdej ilości :D
  • @Skatarzyna - to może spróbuj ziemniaki na pół z dynią i zobacz, czy będą wchodzić?
  • W tylu innych potrawach dynię jedzą, że na razie z kluskami nie będę eksperymentować, tym bardziej, że mamy dużo różnych dyń własnych, ale hokkaido akurat nie.
  • edytowano październik 2015
    Ze skórką, to akurat hokkaido się nadaje. Nie każda skórka dyniowa jest do spożycia zdatna.
  • a w ogóle hokkaido upieczona z czosnkiem, lekko doprawiona ze skórą jest pyszna !
  • pyszna, choć mó tegoroczny hit, to makaronowa :)
  • makaronowa, Siostro , mówisz :)
    jutro pójdę kupić
    a Ty mi napisz co i jak mam zrobić
  • @matka6 tak po prostu. Dynia na pół, czosnek, sól oliwa. Pod przykryciem? Jakoś nie mogę oswoić dyni. A kolejna leży i patrzy.
  • wczoraj jakąś losowo wybraną potraktowałam oliwą z czosnkiem i ziołami prowansalskimi, upiekłam, b. dobra :)
    co zostało odgrzałam z serkiem pleśniowym, to już było pyszne!
  • edytowano październik 2015
    @agnodike5
    przekroić wydłubać ziarna , polać olejem , wrzucić obok ze dwa ząbki czosnku i upiec w naczyniu żaroodpornym ok 20 minut - tylko nie pamiętam czy trochę soliłam... i ja bez przykrycia, bo przykrywa dawno temu mi się potłukła :)
  • Makaronową upiec można w całości, potem przeciąć -ale góra dół, to znaczy równoleżnikowo, nie południkowo, ;) łyżką wyjąć pestki, a miąższ wydrapać widelcem, podawać z dowolnym sosem takim, jak do zwykłego makaronu.
    Świetnie pasują wszelkiego rodzaju gulasze.
  • upiec ze skórą ?
  • No, w całości, to chyba ze skórą, nie?
  • ja ciężko myśląca ;)
  • tak, potem ze skóry wyciągniesz miękkie, jak z miski ;)
  • Mader, no pisałam wyżej - np. zioła prowansalskie.
    Zależy jaka dynia i do czego.
    My eksperymentujemy smiało.
  • Ok a pamietacie swoje pierwsze przygody z dynia. Mysle ze duzo zalezy zeby sie przekonac do smaku. Nam 2 lata temu dynia doslownie obrzydzala potrawy zrobi 2 razy. W zeszlym roku tak samo z 2 razy bez zachwytu ale i bez rozpaczy.
    W tym roku bylam juz stad i zajeta mocno wiec zasialam pol ogrodka hokkaido i teraz testuje :) co dalej? Robie soki, przeciery do kaszki, pieczonej probowalam ale zrobilm bez dodatkow dla dziecka, robilam kluski i zupe. Co dalej? Mam sie przeniesc do watku o dyni? Mam hokkaido i ze dwie dynie olbrzymie. Mam tez jakas zolta, okragla od sasiadki. Mam tez jakas zielona jedna nie wiem co to.
    Z jakiej robic frytki? Co proponujecie zeby tematsmak oswoic?
  • Ja dodaje kurkumy, pieprzy cayenne i czosnku.
  • Pierwsze, co pamiętam z dyni, to mama dżemy robiła, ze skórką pomarańczową.
  • @Katarzyna-dynia hokkaido,upieczona że skórką,przemielona przez maszynkę do mięsa (jeszcze taką na korbę). Potem dalej wg przepisu z mąką ziemniaczaną.Myślę,że ją może piekę w zbyt wysokiej temperaturze(190st) .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.