Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Z serii: Co podać gościom....

12346»

Komentarz

  • U nas Msza św. wielkanocna będzie po Wielkanocy... Wiele trzeba się napracować, by zachowywać jakiś świąteczny charakter wszelkich świąt.
  • późno wchodzę ale u nas na ciepło barszcz zakwaszany czerwony z dużą ilością mięsa, jaja i chrzanu. W sumie jedyny ciepły. W odwodzie jak zniknie w pierwszy dzień to na drugi mam zawsze rosół (blleee nie cierpię) jako efekt uboczny galarety z królika. Od biedy można zjeść. Sałatkę warzywną robię, czasem pierogi z owocami (na tę okoliczność trzymam zawsze mrożone śliwki i truskawki). Jajka w każdej postaci i ciasta - sernik i pascha. Babę tylko do kosza piekę.
    Jak zimno to białą kiełbasę zapiekam z cebulą lub w piwie. Ale też to forma - rezerwa.
  • u nas rezurekcja w tym roku o 5.30 wypada. Inaczej się księża z pozostałymi filiami nie wyrobią. Śniadanie zawsze po mszy ale później wiele wiele czasu jest :)
  • Wrzuciłam dziś te nacinane ziemniaczki.
    Zobaczymy co za cudo wyjdzie :-)
  • Lubię bardzo te wątki.

    Jest tu wiele rzeczy, których w życiu nie jadłam, albo postrzegam jako niejadalne, ale mnie to ciekawi.
  • Ja mam co roku gości w niedzielę wielkanocną na obiedzie i właściwie niewiele zmieniam, a oni i tak zadowoleni.
  • Ziemniaczki hit.
    Bardzo sie wszystkim podobały!
    I dzieciom smakowały :-)

  • @Bea to na stary czas musicie iść na 4.30, akurat przed rezurekcją musi być w tym roku zmiana czasu....
  • hehehe, młodzież przyszła wczoraj niepocieszona. Ksiądz zaprosił na piątą :D
    dobrze im tak gadom
    za moje trudne wieczory podle się zemszczę. Obudzę o 4.30 - na stary czas o 3.30 >:)

    dobro powróci
    i jeszcze aktywnie do wieczora przetrzymam, a co.
  • @dorotak nózki gotujesz długo , bardzo długi na pewno ponad 3h a i 4h nie zawadzi, z zielem i sporą ilości czosnku w plasterkach oraz z majerwankiem, 3-4 marchewki do tego, majeranek można dodać w połowie gotowania 2-3 łyżki daję co najmniej na 4 nózki i jedną golonkę.

    trzeba mocno osolić, na gorąco mają się wydawać lekko przesolone, za słone - wtedy na zimno będą ok.

    Mają się rozpadać po tym gotowaniu, wyciągasz na sito i bierzesz po kawałki jeszcze gorące i oddzielasz od kości i kroisz - bardzo drobno, taka pulpo- miazga powistaje i wrzucasz to do wywaru, potem rozlewasz do misek i jak trochę ostydnie do logówki i gotowe.
  • edytowano marzec 2016
    @Marsjanka I to ma być większa impreza na 16 osób?

    U nas normalny obiad jest na 11 osób.
  • @annabe na której stronie tego wątku jest b przepis na nacinane ziemniaczki? Gdzie szukać?
  • @zbyszek
    ;)

    skala inna - nas jest tylko sześcioro =;

    a ja zestresowana i z dziurą budżetową (czekamy aż zapłacą dwie większe faktury)
    żeby w ogóle mieć za co zrobić zakupy

    jeszcze w piątek bankomat się zbiesił w czasie wypłaty i musieliśmy złożyć reklamację, bo bank zablokował kasę (na szczęście "właściciel" bankomatu potwierdził nam, że nie doszło do wypłaty)
  • edytowano marzec 2016
    Mam dwie tury gości w Poniedziałek Wielkanocny. Na obiad barszcz biały i pierś indyka w mleczku kokosowym / jakoś zrobiony schab ( być może będą to zwykle kotlety, bo goście jedzą tradycyjne dania, nie lubią nowości), ryż i sałaty.

    Na kolację więcej szaleństwa ale mniej czasu na zrobienie. A więc casserole, pieczona cykoria z mozzarellą i szynką parmeńską albo boczkiem. Fritata, Sałatka jakąś z majonezem, że dwie sałaty, sery, kabanosy, łosoś wędzony. I tort ;)
  • @palusia nie wiem :/ ale nie jest duzo tych stron, znajdziesz. Sprawdź 3/4 str.
  • w temacie wątka odpowiem: arszenik. działa od razu
  • Gregorius w wątku kulinarnym i od razu bomba.
  • @Berenika specyficzny humor poranny raczej.
  • Znaczy: jesteś w dobrej formie. To cieszy.
  • dzięki, jak pisałam to byłam na dworze z komórką tylko, jednak co komputer, to komputer... teraz dopiero zobaczyłam zdjęcie Skatarzyny :D tzn. jej ziemniorów :D

    wygląda pysznie! Rozumiem, że bez przykrycia to się ma piec?
  • Bez przykrycia, ale zdjęcie nie jest moje, pierwsze lepsze z netu. choć nasze ziemniaki wyglądają równie apetycznie ;)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.