Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Oczyszczanie warzyw i owoców z pestycydów

Myjecie w taki sposób owoce i warzywa jeśli kupujecie te nieekologiczne?
http://kobieta.onet.pl/dziecko/parszywa-12-i-czysta-15-ranking-najbardziej-skazonych-pestycydami-warzyw-i-owocow/gx0c2s

najpierw w wodzie z octem żeby zabić bakterie a potem w wodzie z sodą żeby oczyścić z pestycydów.
Nigdy tego robiłam ale chyba zacznę. Zastanawiam się jak długo takie owoce wytrzymają i czy wszystkie warzywa można tak płukać?

Komentarz

  • Ostatnio 2 osoby, ktore cenie za wiedze w temacie "jedzeniowym" polecaly ozonator.
  • Ja wczoraj tak myłam jabłka tylko użyłam zamiast octu kwasku cytrynowego. Woda była lekko mętna ale nie tłusta. Na głowę zrobiło mi bardzo dobrze takie mycie :D
  • Zaczynam rozważać posadzenie ogórków, hmmm...
  • Jabłka mają też naturalną powłokę woskową która może się zmywać pod wpływem środków sugerując jakoby to były te chemikalia.
  • @MartynaN polecam przy ogórkach, cukiniach mało roboty jest. Jak się rozrosną to i pielić mało trzeba tylko musisz pilnować podlewania przy suszy bo ogórki wrażliwe. Ja miałam niewielki zagonek to zbierałam wiaderkami i pojedliśmy i kiszeniaki robiłam i w occie.
  • No właśnie @AleksandraB. Niewątpliwą opryski to problem, ale moje jabłka z ogrodu też są tlustawe, mimo ich braku.
  • @Felicyta :

    Ostatnio 2 osoby, ktore cenie za wiedze w temacie "jedzeniowym" polecaly ozonator.



    A czy ozonowanie nie jest szkodliwe dla zdrowia?
    Mamy ozonator i stosujemy go do odgrzybiania klimatyzacji w samochodzie, ale na instrukcji napisali, żeby wywietrzyć pomieszczenie pół godziny po zakończeniu ozonowania zanim się wejdzie.
    Żywność bałabym się ozonować chyba...
  • Moja mama tak myje cytrusy.
  • Jak dla mnie to trochę dziwne - wniosek z tego taki, że należałoby żywić się papają i ananasem :) No nie, jeszcze cebula da radę :)
  • A nie lepiej obrać? Bo to co wniknelo, to już raczej pozamiatane.
    Chyba, że ktoś kocha jabłka ze skórą
  • Pod skórką podobno najwięcej witamin, błonnika itp. Podobno zdrowiej ze skórką...
  • No właśnie, też o tym pomyślałam :)
    Coraz częściej mam wrażenie, że z tym zdrowym żywieniem to jakaś utopia jest. Jasne, że lepiej nie karmić rodziny glutaminianem, cukrem i przemysłowymi kurczakami, ale nie każdy ma warunki, żeby sobie samemu marchewkę i króliki hodować. Albo wydawać fortunę na produkty eko i bio. Jakoś to wszystko bez sensu.
  • Niby tak, ale przecież się i tak tej skórki nie wyczyści w 100%sodą.
    Posadze ogórki, a co mi szkodzi.
  • edytowano kwiecień 2016
    najpierw w wodzie z octem żeby zabić bakterie


    Nie lepiej w wodzie z Domestosem? 8-}
  • Myślę, że gdybym miała maluchy do wykarmienia, kupowałabym owoce IPO i korzeniowe eko. Ale nie mam, więc się nie stresuję :)

    Pewnie, że najlepsze własne, ale sądzę, że zdrowemu dorosłemu nie powinny zaszkodzić "pryskane" porządnie umyte wodą.
  • edytowano kwiecień 2016
    BTW, to amerykańskie dane, u nas kolejność może być inna czy wręcz odwrotna. No ale czego wymagać od Onetu :P

    Przypominam, że kilka lat temu WWF (organizacja w miarę niezależna) robiła badania toksykologiczne w Europie. Pod względem strucia jesteśmy zaraz za Skandynawią :D Jeść dobre, bo polskie i unikać eksportu, zwłaszcza z Holandii :-B
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.