Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wątek bezglutenowy

135

Komentarz

  • Zaskoczona jestem selektywnym zmywaniem. To chyba normy dla gastronomii, a nie zwykłej domowej diety celiakowej?
    Moi lubią chleb Balvitenu Królewski (jasny i ciemny), a Bezglutenu - Bochenek szlachecki (też jasny i ciemny), hitem są świeżo wypiekane bagietki Balvitenu.
    Owies (płatki, mąkę) mogą jeść certyfikowany, dla urozmaicenia kupujemy, choć jest 4x droższy od zwykłych płatków owsianych. Lubią gofry (dodajemy mąki, jakie mamy: jaglaną, gryczaną, z mielonego sezamu, owsianą). Panierki do kotletów robię z mąki gryczanej i jaglanej, robionej z kasz, które mielimy w młynku do kawy. Kupuję je w zwykłym sklepie. Jaglanej z przekreślonym kłosem nie widziałam jeszcze, a w sumie jest najzdrowsza. Przyprawy, nabiał stosujemy zwykły, mogący zawierać "śladowe ilości glutenu".
    Wg tych ostrych norm, to nie trzymam radykalnie diety "zero glutenu", ale badania przeciwciał wychodzą dzieciom zerowe, rosną, tyją, nie lądują w szpitalu z ostrym bólem brzucha, a przed dietą nie było dobrze.
  • Bardzo dobre są panierki z mielonej ciecierzycy i soczewicy czerwonej.
    Podziękowali 2AgaMaria Bea
  • @Aniuszka Kropka w ksiazce "pokonac alergie" pisze, ze przy problemach alergicznych nie powinno sie spozywac niczego codziennie - czy to kasza jaglana, czy ziemniaki, czy jablka, przy czym licza sie wszystkie produkty z danej grupy pokarmowej, np. jedna z grup stanowia psiankowate, czyli pomidory, papryka, ziemniak, baklazan
  • @Eleonora nie pisalam o normach tylko o jednym znanym mi przypadku, bo Aniuszka pytala o zmywanie
    Nie chce wchodzic w szczegoly, kolezanka miala zalecenie zero absolutne glutenu, wynikalo to z historii choroby
    Jesli u Was nie ma reakcji na sladowe ilosci, to tylko sie cieszyc :)
  • @Eleonora, a gdzie te swiezo wypiekane buleczki Balvitenu mozna kupic?
  • mąż mi upiekł bułeczki gryczana, kukurydziana, ryżowa - pycha
    biedronkowe chlebki bez gluta to przy nich - przepraszam jedzących - syf
    nie kupię ich więcej, choćbym miała chleb z glutem lub nic nie jeść
  • @Aniuszka - zamawiam w sklepie internetowym Balvitenu, mają trwałość 7 dni.
    @malagala - mam nadzieję, że nie ma reakcji, chociaż może byłoby lepiej, gdybym poprawiła szczelność moich zwyczajów. Córa z poniżej 3 centyla weszła na 25-50 po 2,5 roku diety, ale synek utknął na 10 (na diecie jest 2 lata).
  • @Aniuszka , moge ci wysłać na próbę bezglutenowy na zakwasie jak zrobię, może się zachecisz - to jest proste a smakuje o wiele lepiej niż gotowe.
    W Królewskim jasnym jest mleko - dla tych bezbez się nie nada. Ciemny ok.
  • @jukaa, jesli to nie byłby klopot, to bardzo chetnie sprobujemy Twojego chleba. Jestem bardzo ciekawa przepisu. Na razie wczoraj dopiero sprobowalam zrobic buleczki gryczano-kukurydziane na drozdzach, polecany przez kogos w watku 3xbez. Dla mnie bez rewelacji, ale synek jadl z apetytem. Nie chcialabym chyba jednak za czesto używac maki kukurydzianej, bo zdrowa chyba nie jest - GMO, a poza tym ma wysoki indeks glikemiczny.
    Wlasnie na moich ulubionych platkach jaglanych przeczytalam, ze moga zawierac gluten, i to wcale nie sladowe ilosci, aaaaa!!!!
  • @Eleonora, dzieki, sprobuje zamowic te buły. Te selektywne zmywanie to jeszcze nic, na stronach z poradami dla osob z celiakią zaleca sie, zeby nawet maslo bylo w innych pojemniczkach, bo okruszki z glutenem mogą zanieczyscic. Faktycznie w moim okruszki znalazlam. A to pewnie znacznie wiecej niz sladowe ilosci.
  • Mozna tez zmienic myslenie - gluten jest specjalny, niebezpieczny, zaniczyszczajacy, cos jak surowe mieso w ciazy. I ma osobne miejsce, osobne naczynia, osobne maslo, po prostu jest zawsze specjalnie traktowany. Problem jest taki, ze resztek surowego miesa mozna sie pozbyc, sparzajac wrzatkiem, i nie dodaja go do pieprzu ;)
    Warto jeszcze zwrocic uwage na kosmetyki, leki. No i komunikant
  • @Aniuszka bylam na wykladzie o tym, ten facet z gastrobomii mowil, ze kasza jaglana normalna zawiera ok 2-3% glutenu (albo zboz glutenowych, noe pamietam), ze wzgledu na zanieczyszczenie w procesie produkcji. Okruszki to jednak mniej
  • może ktoś podrzucić przepis na bezglutenowe tortille?
  • robię naleśniki... z mąki ryżowej, kukurydzianej i jaglanej ze zmielonym siemieniem lnianym
    kiedyś robiłam z mąki kukurydzianej, trzeba było zagotować wodę z solą i tłuszczem i dodać połowe mąki(jak do ciasta na ptysie) a potem wrabiać dalej mąkę po lekkim przestudzeniu, dzielić na częsci i piec na suchej patelni. Babrania z tym było więcej, niż to warte...
  • czy naleśniki z mąki kukurydzianej robi się tak samo jak z pszennej czy trzeba jakoś zmodyfikowac skład?
  • z samej kukurydzianej będą się kruszyć
  • Czy robiąc ciasto czy tez placki mozna zastepowac proszek do pieczenia sodą?
    I czy ma ktos jakis sensowny przepis na kruchy spod? Pierwszy raz wczoraj piekłam, z maki ryzowej, jaglanej, ziemniaczanej, kukurydzianej i zmielonych migdalow i wyszedl zdecydowanie za kruchy, rozpadal sie wrecz. A na zakonczenie przeczytalam na opakowaniu mąki kukurydzianej, ze moze zawierac gluten, ech....
  • można zastępować sodą, można kupić bezglutenowy proszek

    @wielorybek robi kruche z bananem, wychodzi niezłe bezglutenowe
  • http://smakuje.blox.pl/2015/07/Bezglutenowe-ciasto-z-jagodami.html

    Bardzo dobre, proste ciasto z dowolnymi owocami. Zmienilam mąkę kukurydzianą na mieszankę gryczanej, ziemniaczanej i kukurydzianej.

  • Jagody zamrożone czy rozmrożone i skapcaniałe?
    Obtoczyć w ziemniaczance czy nie trzeba?
    Z nieba mi @jukaa spadłaś z tym przepisem. Akurat wszystkie składniki mam w domu. Znaczy mąkę kukurydzianą mam :)
  • Posypałam zamrozonymi. Osobiście wolę jagody świeże, więc na drugi raz zrobię z jabłkami :)
    Zastanawiam sie też, czy z samej kukurydzianej nie byłoby zbyt suche, ale nie miałam okazji wypróbować, bo było w domu tylko pół szklanki.
  • Powiem Ci jutro czy nie za suche
    Podziękowali 1jukaa
  • Witam wszystkich:)
    Jestem tu nowa, nie za bardzo wiem, jak poruszać się po forum, ale temat tego wątku, zainteresował mnie, bo kiedyś, dawno, dawno temu. u mojego synka, zdiagnozowano zespół złego wchłaniania.
    Były to lata osiemdziesiąte i nie było wtedy dostępu do bezglutenowych produktów.
    Po ryż i mączkę ziemniaczaną, ustawiały się ogromne kolejki.
    Synek był na kleiku ryżowym, kisielkach z mączki ziemniaczanej itp.
    Gdy poszłam na kontrolę do pediatry, lekarz, zbadawszy malca, zapytał, czy chcę go wychować na cherlaka, który nie będzie znał smaku chleba, nie zje pączka?
    Powiedział mi, że organizm ludzki, potrafi się przystosować nawet do trucizny, gdy będzie odpowiednio dawkowana.
    Zalecił dodawanie do mleka, codziennie po troszeczku mąki, od odrobinki począwszy,
    zwiększając odpowiednio dawki.
    Powiedział, że synek będzie miał biegunkę, może zwracać, ale organizm się wreszcie przyzwyczai.
    To przyzwyczajanie, trwało prawie dwa miesiące, dzień w dzień, ale opłacało się.
    Poiłam dziecko wodą, aby się nie odwodniło i dodawałam tę mąkę systematycznie zwiększając dawkę, jak w kryminale Agaty Christie.
    Dzisiaj 11.01.17  syn skończył 36 lat, je wszystko, co lubi, jest wysoki, ma 190 wzrostu i szczupłą, wysportowaną sylwetkę.
    I pomyśleć, że gdyby nie śp.dr.Neuman, mój syn byłby całe życie na diecie.
  • To pogratulować. Ja bym się nie odważyła córki nawet odrobiną nakarmić
    Podziękowali 2AB Felicyta
  • @Bea
    To było w czasach, gdy choroba nie była tak znana jak teraz, nie było żadnych gotowców bezglutonowych, ani dostępu do internetu, aby się wyedukować w przepisach kulinarnych.
    W mojej przychodni, mój syn był jedynym dzieckiem z taką chorobą.
    Dzisiaj jest o wiele łatwiej "chorować"
  • Moj brat najłodszy rocznik 87 ma celiakię
    Wiem, jak kiedys bylo:)
  • ja byłam na diecie bezglutenowej, jeszcze dawniej ;) 
  • Celiakia jest chorobą genetyczną. 
    Podziękowali 1Bea
  • @Felicyta
    Z mojej piątki tylko jedno dziecko zachorowało.
    Nie wiadomo, czy któreś z wnuków nie zachoruje, jeżeli to choroba genetyczna.
  • celiakię się ma na zawsze, jeśli syn ma celiakię to się z niej nie wyleczył...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.