Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wątek bezglutenowy

1235»

Komentarz

  • Po tygodniu na bezglucie goi mi się egzema której iw mogłam się pozbyć od lat siedmiu smarując różnymi maściami.
    Podziękowali 4jukaa Bea celinka wielorybek
  • edytowano marzec 2017
    Matajon ryżowy działa cuda  ;)
    Podziękowali 1Odrobinka
  • łe, od tygodnia na WO, nie chciałybyście zobaczyć mojej gęby :( 
  • @Skatarzyna, ale to minie i potem będzie super piękna buźka!
  • poprzednio nie było lepiej, ale może, może...
  • Nie mam doświadczenia a muszę upiec chleb bezglutenowy, doradzicie jaką makę kupić (firma), chodzi mi o taki mix.
  • żeby nie miała chemicznych dodatków i nie była najdroższa....czeka mnie pieczenie przez dłuższy czas
  • edytowano styczeń 2019
    Poszukaj chleba z kaszy gryczanej naprawdę fajny 
    Mam http://www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/
    Podziękowali 1awia
  • Na skutek diety bg całkowicie odsunąłem chleb, także jego bezglutenowe wersje.
    Właściwie jest zupełnie zbędny jak się okazuje :)
    Podziękowali 1Bea
  • Bardzo dobra szarlotka bezglutenowa. Ja daję trochę więcej masła i mam jabłka ze słoika do których dodaję galaretkę.

    https://wielkiezarcie.com/przepisy/szarlotka-z-maki-kukurydzianej-bezglutenowa-30048068

    Ciasto:
    - 2 szklanki mąki kukurydzianej
    - 1 kostka masła (200 g)
    - 1/2 szklanki cukru pudru (wychodzi niezbyt słodkie ciasto, kto chce, może dodać więcej)

    Masa:
    - 1,5 kg jabłek (u mnie papierówki i GALA)
    - cukier do smaku (ok. 1/2 szklanki)
    - kilka goździków
    - łyżeczka cynamonu
    Podziękowali 1mamababcia
  • Gdzie kupujecie mąkę na chleb bezglutenowy?
    Czy ktoś może polecić jakieś gotowe mieszanki, z których korzysta?

  • MIX B Schar
    Podziękowali 1Patia
  • @AB a w jakimś konkretnym sklepie kupujesz? Najlepiej online?
  • Stacjonarne w tesco, Piotr i Paweł,  rossmann. On line nie kupuje juz kilka lat. Kiedyś na bezgluten.pl
    Podziękowali 1Patia
  • ABAB
    edytowano wrzesień 2019
    Mix it tez jest fajna. Ale raczej plackowo- ciastowa. 
    Podziękowali 1Patia
  • jakie posiłki uszykować dziecku do szkoły na średnio 8 godzin . jakie macie doświadczenia z posiłkami w szkole.
  • Z gazetki rossmanna-w dniach 1-15 pazdziernika promocja,min na produkty dr Schaer 2plus1 gratis ( gratis najtańszy mub w tej samej cenie)
    Podziękowali 2AB jukaa
  • Znalazłam przepis na pyszne muffinki, jest tu co prawda trochę mąki pszennej (50g w muffinkach i 30g w kruszonce, ale myślę, że spokojnie można ją jakąś mieszanką bezglutenową zastąpić, podstawa to mąka jaglana):

    JAGLANE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

    Składniki (na 12 sztuk):

    • 200g mąki jaglanej
    • 50g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 125 ml mleka / jogurtu / kefiru / maślanki
    • 140g cukru
    • 100g miękkiego masła
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
    • truskawki (ok. 250g)
    Kruszonka:
    • 45g mąki
    • 30g cukru
    • 30g zimnego masła
    Składniki na muffinki dokładnie zmiskować. Składniki na kruszonkę zagnieść, wstawić do lodówki. Truskawki oczyścić, większe pokroić na kawałki. Ciasto nakładać łyżką do foremek na muffinki - łyżka ciasta, kilka kawałków truskawek, łyżka ciasta. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika ok. 25 min.

    Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
     https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ekspresowe-jaglane-muffiny-z-truskawkami-i-kruszonka?utm_source=newsletter_zpt&utm_medium=email&utm_campaign=kurier_kulinarny

    Robiłam je kilka razy, z truskawkami, jagodami, porzeczkami. Z truskawkami chyna najlepsze. Kolejnym razem zmniejszyłam ilość cukru na rzecz mąki jaglanej (250g mąki jaglanej i 100g cukru) - też wyszły pyszne, a przynajmniej jadłam z trochę mniejszymi wyrzutami sumienia :)
  • @Aniuszka czym zastępujesz mąkę pszenną?
  • edytowano 20 lipiec
    Genialne muffiny wychodzą z mąki z ciecierzycy. Nie jesteśmy bezglutenowi a robię czesto bo bardzo lubimy.
  • @Iwonaanna, nie robiłam zupełnie bezglutenowych, ale zastapilabym np. mieszanką Schar.
  • @bambidu, a dasz przepis? Zastanawiam się, czy ciecierzycę można zmielić w młynku do zboża, czy też raczej źle by się to skończyło, ktoś może wie?
  • @Aniuszka, ja po prostu używam gotową mąkę z ciecierzycy zamiast pszennej w muffinach czekoladowych albo jasnych z owocami i/lub bakaliami. Chyba wchodzi jej trochę mniej niż pszennej, ale dokładnie nie wiem bo wszystko robię na oko i fantazję, czyli do pożądanej konsystencji ciasta.
    Bardzo lubimy takie bez dodatku cukru, słodzone  bananami, daktylami i innymi owocami/bakaliami. Są normalnie słodkie a nie przesłodzone.
    Wiem, że niektórzy robią też z gotowanej ciecierzycy albo takiej z puszki, ale osobiście  nigdy nie robiłam (chociaż jadłam i też były świetne, zupełnie inne)
    Podziękowali 1Aniuszka
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.