Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Jaką książkę teraz czytacie?

18911131449

Komentarz

• Koncze tego Cabre.. strasznie obsceniczny ten Jasnie Pan.. 

Wyznaje tez takie jest?
  • edytowano lipiec 2018
    @mamaw w bonito też jest zniżka.
    Podziękowali 1mamaw
  • Wyznaję jest genialne. Inne niż Jaśnie Pan w charakterze.
    Podziękowali 1annabe
  • Moj mąż i ja.

Biografia Elki z Wysp Brytyjskich. Czyli Krolowej Elzbiety
    Podziękowali 1Barbasia
  • Śmierć Zachodu Buchanana

Znany amerykański publicysta i polityk konserwatywny, bezkompromisowy obrońca i orędownik tradycji katolickiej, znienawidzony przez lewicowe i demoliberalne "siły postępu" - wieszczy śmierć naszej cywilizacji.

Zachód umiera. Narody mają ujemny przyrost naturalny. W siedemnastu europejskich krajach więcej jest pogrzebów niż narodzin, więcej trumien aniżeli kołysek. Inwazja imigrantów grozi dekonstrukcją kraju, w którym wyrośliśmy, oraz przekształceniem go w konglomerat narodów, które nie mają ze sobą prawie nic wspólnego - ani historii, ani bohaterów, ani języka, ani kultury, ani wiary, ani tych samych przodków. Czeka nas bałkanizacja i ostateczny upadek narodowej suwerenności pod dyktatem rządu ogólnoświatowego. Nasz świat wywrócił się do góry nogami. To, co wczoraj było słuszne i prawdziwe, dzisiaj jest fałszem i złem. To, co niegdyś było niemoralne i karygodne - rozpusta, aborcja, eutanazja, samobójstwo - dziś stało się "postępowe" i "chwalebne". Dawne cnoty stają się grzechem, dawne grzechy - cnotami...
    Podziękowali 1AgaMaria
  • edytowano lipiec 2018
    Cabre czytałam do tej pory tylko "Głosy Pamano".

Jak ktoś ma ochotę na lekką, ale niegłupią powieść historyczną, to mogę z czystym sercem polecić. To całkiem niezła książka, chociaż żadne arcydzieło.  

• Stulecie Chirurgów. Pierwszy raz czytając książkę chwilami jest mi słabo.

Ciekawostka, że cytat z biblii "w bólu będziesz rodzić", wstrzymywał przez kilka lat narkozę w położnictwie.

Na szczęście został zreinterpretowany.

• edytowano lipiec 2018
    @PawelK , a "Triumf chirurgów" już wciągnąłeś?
    ST i TCH To była moja lektura na przełomie SP i LO, teraz wróciłam do niej - i prawie wszystko pamiętałam. Bardzo polecam.
    "Dawna medycyna" tegoż autora- też się świetnie czytało.
    ..................................................................................................
    Ja na świeżo po lekturze biografii Dory del Hoyo, polecam.

https://opusdei.org/pl-pl/article/ksiazka-dora-rozpalony-plomien/
    Podziękowali 3Monika73 PawelK mamaw
  • "Ucieczka na szczyt" Bernadette McDonald. 
  • No więc czytam "Lata z Laurą Diaz" 

Co rozdział mam inne odczucia, ale generalnie życie ludzkie jest skomplikowane ;)
  • PawelK powiedział(a):
    Stulecie Chirurgów. Pierwszy raz czytając książkę chwilami jest mi słabo.

Ciekawostka, że cytat z biblii "w bólu będziesz rodzić", wstrzymywał przez kilka lat narkozę w położnictwie.

Na szczęście został zreinterpretowany.

To nie radzę zaczynać książki o ginekologach ;)
  • Zachęciliście mnie do tych chirurgów ;)
  • Idę do biblioteki, coś pożyczę JT. :)
  • Malgorzata powiedział(a):
    Zamówiłam całą serię o chirurgach ginekologach dawnej medycynie i mózgu.

Stulecie chirurgów bardzo lubię. Dla mnie ciekawe. Ginekologów jakoś nie dałam rady czas chyba na drugie podejście. Bardzo mnie poruszyła jego książka o pacjentach, nie pamiętam tytułu. Historia często pomija ich cierpienie i determinację by się wyleczyć. 

Ciekawie się czyta też Oliviera Sacksa i jego książki o mózgu i neurologii np. Przebudzenia.
  • Lila powiedział(a):
    Stulecie chirurgów- to ulubiona lektura mojego męża:) to Thorvalda?
    Tak. :) Zapytaj męża co jeszcze czytuje. Może coś podpowie na wakacje
  • Chirurdzy super, ale reszta Thorvalda (o detektywach, o mózgu) już mniej, strasznie przynudza! Ginekolodzy średni, w temacie porodowym pisze niegłupio, ale nachalnie proaborcyjny.
  • Grzegorczyka Puszczyk

myślałam, że Piszczyk, ale to nie o to chodzi
  • Poczytuję Śmiech Sienkiewicza zbiór esejów o humorze w twórczości pisarza i żartach z niego
  • Dziewczyny z Wołynia. Trudno się oderwać , choć oczywiście nie jest to lekka lektura...
    Podziękowali 2Rejczel AgaMaria
  • "Simona .Opowieść o niezwyczajnym życiu Simony Kossak" Anny Kamieńskiej 
  • "Neurotyczna osobowość naszych czasów" Karen Horney, a w kolejce "Uzdrowienie z poczucia krzywdy" i "Adamie, gdzie jesteś?" Józefa Augustyna SJ oraz "(Bez)sens słabości" Julii Kristevy i Jeana Vaniera oraz "Kształcenie charakteru" Mariana Pirożyńskiego CSsR.
    Podziękowali 1AgaMaria
  • edytowano lipiec 2018
    @Olesia -Pamiętam ,że przed laty wciągnęła mnie ta Neurotyczna osobowość...

A teraz takie książki omijam, bo wszystkie mnie diagnozują :D
    Podziękowali 2Olesia AgaMaria
  • Podobno wszyscy jesteśmy niezdiagnozowani.  B)
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Czytam Rodzinę Połanieckich Sienkiewicza z powodów zawodowych.
    Podziękowali 1Olesia
  • "Kapłanki czy kury? Historie kobiet, które z macierzyństwa uczyniły prawdziwą sztukę" Aliny Petrowej-Wasilewicz
    Polecam!
    Podziękowali 3mamaw Malena asia-ch
  • Kształcenie charakteru było inspirujące!
    PS. @Olesia, nasza 4 latka wspominała ostatnio jak ją karmiłaś brzoskwiniami :)
    Podziękowali 2Olesia Joannna
  • Po dwóch dniach lektury skończyłam polecaną Panią Einstein. Świetnie się czytało. Polecam gorąco  choć emocje negatywne do Pana Einsteina zostają, hehe. 
    Podziękowali 1Monika73
  • edytowano lipiec 2018
    @AgaMaria - kocham Sienkiewicza. Muszę do niego wrócić.  B)
    Podziękowali 1AgaMaria
  • Właśnie zaczęłam czytać "System" Tom Rob Smitha. Wstrząsająca lektura 
  • Skonczylam czytać "Niewidzialna korona"Elżbiety Cherezinskiej i zaczynam "Płomienna korona " tej autorki. Obie historyczne . Cieka
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.