Nie wiem, to pierwsza jego książka jaka czytam. Cos zupełnie nie dla mnie, czuje, ze mnie oddala, zamiast przybliżać do Boga. Ogolnie nie znajduje sie w takiej narracji strachu, nie takiego Boga znam.
A ja miałam bardzo mieszane uczucia przy Jezu Ty się tym zajmij. Już dokładnie nie pamiętam, ale Dolindo pokazany bardzo jednostronnie, kompletny brak relacji z drugiej strony, wytłumaczenia się z decyzji (Dolindo mocno popierał jakąś kobietę, która miała jakieś dziwaczne objawienia i nie chciał się z tego wycofać, więc reakcja Kościoła nie była taka całkiem od czapy). W niektórych momentach komentarze są wręcz absurdalne, typu że Dolindo robił bardzo dużo dobrego i to się Kościołowi i czy tam jakiemuś zakonowi bardzo nie podobało i chcieli temu przeciwdziałać. Może coś mieszam, ale dla mnie bardzo nieobiektywna książka, choć Dolindo niewątpliwie święty.
@Malgorzata32 książka dla mnie mocno fatalistyczna, zaczyna sie od stwierdzeń w stylu, ze nasze grzechy powszednie nawet sa o wiele gorsze, niz sie nam zdaje, a nasze dobre uczynki z drugiej strony nie takie dobre, bo wiele złej motywacji w nich jest. Ogolnie to brak mi w tej początkowej analizie Miłosierdzia Bożego, bo wiadomo, ze bez tego nikt sie nie ostanie.
Mysle, ze ludzie roznie maja ukształtowane sumienie, ale w moim przypadku takie postawienie sprawy nie pomaga, a wrecz szkodzi. Jakoś bliżej mi do Boga z psalmu 103.
A ja przeczytałam "Kasację" Mroza i zachwycona nie jestem. Za dużo prawniczych zawiłości, parę szczegółów, które nakręcają akcję, a które na logikę nie powinny się zdarzyć i w ogóle książka przygnębiająca, wulgarna i brutalna. Cóż, może takie powinny być kryminały. Jeśli tak, to nie są dla mnie. Nie żałuję poświęconego czasu, ale panu Mrozowi dziękuję.
Hitlera sobie odpuszczę. Ale zainspirowana przez @Monika73 i historię pewnej dedykacji chętnie przeczytam dobrą biografię Romana Brandstaettera. Ktoś może polecić?
Natalia, przeczytałam w oryginale cała serię i jest świetna! Jest też serial na tej postawie chyba z Depardieu i jego synem, fajny ale scenografia lekko niskobudżetowa
Natalia, przeczytałam w oryginale cała serię i jest świetna! Jest też serial na tej postawie chyba z Depardieu i jego synem, fajny ale scenografia lekko niskobudżetowa
Super film
Super, bo super książki. Natomiast jeśli chodzi o wykonanie, moje odczucia doskonale współgrają z opinią z filwebu:
"Oglądając film , non stop odnosiłem wrażenie że mam przed sobą realizację marzeń pijanego scenografa. Akcja filmu toczy się w średniowieczu a zamek króla wygląda jak zamek elfów. Witraże jak z filmu o Conanie, ściany z kamieni jak w twierdzy Majów. Co to jest??!! Strój jednego z bohaterów to czerwona wersja Michała Wiśniewskiego a gra aktorska rodem z telenoweli."
Czytam "Wysoko wrażliwi, czyli jak funkcjonować w świecie, który nas przytłacza" Elaine N. Aron. Dopiero zaczęłam, choć zazwyczaj nie czytam tego typu poradników. Ale ta książka ma mnóstwo bardzo dobrych recenzji. Mój tata był absolutnie zachwycony.
A ja czytałam "Mówili że jestem wrażliwa", kilka moich koleżanek się zachwycało, a ja nic tam nie znalazłam dla siebie poza jedną cenną refleksją, że mam w życiu niebywale dużo szczęścia i otaczają mnie niesamowicie dobrzy ludzie
No, ale jestem z pokolenia, które pamięta PRL, tamtą telewizję, aktorów itp. Dlatego z takim zainteresowaniem to czytałam. Ale, ilu znanych, żeby nie powiedzieć sławnych osób spotykała w życiu... Audiencja u Ojca św. JPII. Potem spotkania z Rubinsteinami, C. Lelouchem, Fellinim, Mrożkiem, Dygatem, Konwickim, Holoubkiem i Magdą Zawadzką, Wajdą, księżną Grace Kelly, królową Elżbietą, Wołodią Wysockim i jego żoną Mariną Vlady, Hanuszkiewiczem, Łomnickim, Januszem Głowackim, Aliną Szapocznikow, Kieślowskim, Preisnerem, Mleczką, Bajonem, Magdą Umer itp. itd.
O tak mi się coś majaczyło, że gdzieś coś słyszałam o tej książce, a trafiłam na nią przypadkiem w audiobookach. No świetna i sie zastanawiałam czy to o to chodziło. W ogóle odkrywam dopiero geniusz audiobooków, składanie prania i sprzątanie kuchni zrobiło si całkiem przyjemne tylko przy takich "chirurgach" przy dzieciach czasami trzeba zatrzymać
Komentarz
Plus wyrazić opinię czy warto tę książkę przeczytać.
Ale zainspirowana przez @Monika73 i historię pewnej dedykacji
Ktoś może polecić?
Natomiast jeśli chodzi o wykonanie, moje odczucia doskonale współgrają z opinią z filwebu:
"Oglądając film , non stop odnosiłem wrażenie że mam przed sobą realizację marzeń pijanego scenografa. Akcja filmu toczy się w średniowieczu a zamek króla wygląda jak zamek elfów. Witraże jak z filmu o Conanie, ściany z kamieni jak w twierdzy Majów. Co to jest??!! Strój jednego z bohaterów to czerwona wersja Michała Wiśniewskiego a gra aktorska rodem z telenoweli."
Fantastycznie się to czyta. Można w jeden wieczór prawie. Lekkie.
Dlatego z takim zainteresowaniem to czytałam. Ale, ilu znanych, żeby nie powiedzieć sławnych osób spotykała w życiu... Audiencja u Ojca św. JPII. Potem spotkania z Rubinsteinami, C. Lelouchem, Fellinim, Mrożkiem, Dygatem, Konwickim, Holoubkiem i Magdą Zawadzką, Wajdą, księżną Grace Kelly, królową Elżbietą, Wołodią Wysockim i jego żoną Mariną Vlady, Hanuszkiewiczem, Łomnickim, Januszem Głowackim, Aliną Szapocznikow, Kieślowskim, Preisnerem, Mleczką, Bajonem, Magdą Umer itp. itd.
W ogóle odkrywam dopiero geniusz audiobooków, składanie prania i sprzątanie kuchni zrobiło si całkiem przyjemne