Dżem z pigwy też spoko z goździkami. Ja tego nie obieram ani nie wycinam gniazd tylko kroję na ćwiartki, gotuję, przecieram przez sito. Bardzo twardy owoc.
Pigwę myjesz, kroisz, zasypujesz cukrem i zostawiasz na 10 dni. Zlewasz syrop, mieszasz z połową spritu, drugą część spritu wlewasz jeszcze raz do pigwy. Po 3-4 dniach dolewasz ten sprit z pigwy do tego z syropem. Zostawiasz na ok.miesiąc. Można przelać przez filterek do kawy jak są farfocle.Zrób teraz, będzie na święta Do części możesz dodać kilka goździków, ale nie każdy lubi, można też dać sok i skórke z cytryny.
Pigwa czy pigwowiec? Ja mam pigwowca, ale mówię na to pigwa.
Kroję na ćwiartki, wyrzucam pestki i zamrażam. Zimą odmrażam, kroję na plasterki, albo na blenderze i mam zamiast cytryny używam do wszystkiego. Albo na wyciskarce wspaniały sok, lepszy niż sok z cytryny.
Komentarz
Jest mega dobra.
Kiedy gotowa?
Do części możesz dodać kilka goździków, ale nie każdy lubi, można też dać sok i skórke z cytryny.
Ja mam pigwowca, ale mówię na to pigwa.
Kroję na ćwiartki, wyrzucam pestki i zamrażam. Zimą odmrażam, kroję na plasterki, albo na blenderze i mam zamiast cytryny używam do wszystkiego. Albo na wyciskarce wspaniały sok, lepszy niż sok z cytryny.
Nie wiem, dostałam owoce.