Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wigilia dla pustej kieszeni

Jest jak jest i sie zastanawiam co ugotowac na swieta  gdy pusto na koncie.
Podzielcie sie prosze pomyslami, przepisami.
Aha... ma byc proste i pyszne.  ;)
Z gory dziekuje!
Podziękowali 1aga---p
«13456711

Komentarz

  • Moze krokiety? Tanie i nietrudne :) 
    Podziękowali 1Isako
  • Mąka jest?
    Podziękowali 1Isako
  • Bo jak jest ,to pierogi z kapustą, jabłkami,serem ruskie 
    Podziękowali 1Isako
  • Maka jest ;)
  • Barszcz czerwony, pierogi ruskie, z kapustą, uszka( nie musi być grzybów leśnych, bardzo dobre są uszka z pieczarkami, cebulką i odrobina bułki tartej, coby się tak farsz do palców nie przylepial), kapusta z grochem, gołąbki. No i oczywiście kompot z suszu, jak nie ma suszu to z samych jablek plus kilka goździków.
    Podziękowali 3aga---p Isako Agax4
  • U nas na wigilię groch z kapustą musi być (groch połówki, danie na gęsto) dla męża i dzieci ziemniaki, mąż barszcz czerwony z torebki bo tylko on lubi i tylko kubek wypija, pierogi powinny być z kapustą, co roku mama podaje ale nigdy nie idą, dopiero ma sylwestra takie podsmażone. Ja przestałam na wigilie cokolwiek robić bo wszystko wybiórczość pokarmowa nic nie chcą jeść , kiedyś walczyłam szarpałam się i tylko święta do bani były. Z sałatek tylko bałagan, ciasta sernik i wafle z kajmakiem, na obiad standardowo rosół i schabowy, na drugi dzień pomidorowa i po świętach, jeszcze będę musiała część kapusty zawekowac a ciasta do rodziny opchnac a robię pół normalnej blachy 
    Podziękowali 2aga---p Isako
  • O a u Babci na a wigilię były łupcie - kasza gryczana owinięta w liście kapusty jak gołąbki, sama kasze z olejem lnianym też dawali. 

    Podziękowali 1Isako
  • Nam taniej jechać na łowisko pstrąga i samemu złowić. Zabawa wspaniała dla naszego 5 latka a jedzonka opór. Jeszcze je mrożę. 
     Polecam sałatkę śledziową z buraczkami taką warstwową, jest pyszna.

    Podziękowali 1Isako
  • Ja zawsze robię też pierniczki IrenyB tyle, że na sztucznym miodzie, wtedy wychodzi tanio i są dobre. Na wigilię jakieś śledzie - kupiłam matiasy w tesco na promocji po 10 zł, pierogi z kapustą i grzybami, rybę po grecku z dużą ilością warzyw, mniejszą ryby ;). Na święta kawałek upieczonego mięsa (marketowe jest tanie), bigos u nas też musi być, w kryzysie z poodkrawanych kawałków mięsa, resztek kiełbasy, mam grzyby suszone zbierane własnoręcznie i ususzone samodzielnie śliwki, sałatka warzywna. I wszystkiego nie za dużo
    Podziękowali 1Isako
  • @Elunia, zapodaj przepis albo linka do barszczu IrenyB... zapodziałam  B)
    Podziękowali 1Isako
  • W zasadzie, to większość typowych dań wigilijnych jest niedroga, ale za to pracochłonna. 
  • Oprócz ryb. Ryby drogie.
    Podziękowali 4asia Aga85 Isako Agax4
  • Aga85 powiedział(a):
    W zasadzie, to większość typowych dań wigilijnych jest niedroga, ale za to pracochłonna. 
    Dokładnie. Tradycyjna Wieczerza jest postna. Fakt, że ryby drogie ale u nas jakiegoś parcia na ryby nie ma. 
    Z ciast polecam murzynka upieczonego z przyprawa piernikowa. Tania opcja, zapach i smak świąteczny :) 
    Podziękowali 2Aga85 Isako
  • edytowano grudzień 2020
    Edit nie ten wątek
  • Dorotak powiedział(a):
    Aga85 powiedział(a):
    W zasadzie, to większość typowych dań wigilijnych jest niedroga, ale za to pracochłonna. 
    Dokładnie. Tradycyjna Wieczerza jest postna. Fakt, że ryby drogie ale u nas jakiegoś parcia na ryby nie ma. 
    Z ciast polecam murzynka upieczonego z przyprawa piernikowa. Tania opcja, zapach i smak świąteczny :) 
    Daj przepisa! 
    Podziękowali 1Isako
  • Dorotak powiedział(a):
    Aga85 powiedział(a):
    W zasadzie, to większość typowych dań wigilijnych jest niedroga, ale za to pracochłonna. 
    Dokładnie. Tradycyjna Wieczerza jest postna. Fakt, że ryby drogie ale u nas jakiegoś parcia na ryby nie ma. 
    Z ciast polecam murzynka upieczonego z przyprawa piernikowa. Tania opcja, zapach i smak świąteczny :) 

    U nas murzynek, to jedno z ulubionych ciast. Nawet tort miał być murzynkiem :D
    Podziękowali 1Isako
  • Można się wzorować na tym, ale ja robię swoją kombinacje. Margaryna daje radę.
    https://www.mojewypieki.com/przepis/murzynek-z-nuta-piernikowa

    ;) 
    Podziękowali 2Isako andora
  • Powiem jak mój mąż: nic nie ma szans z dobrym Afroamerykaninem.
    My uwielbiamy. A jak jeszcze dzieciom machne na te polewe jakaś posypke cukrowa (w necie za grosze można kupić), to w ogóle szal. Na raz robię te porcje z przepisu x3. 
    Podziękowali 1Isako
  • edytowano grudzień 2020
    .
  • Dziś upiekłam z kilograma mąki. 
  • Mój mąż w ogóle słodyczy nie je ....dzieci nie bardzo, ja bym jadła tonami...
  • edytowano grudzień 2020
    Elunia, właśnie z tego przepisu, tylko z dżemem dyniowopomaranczowym, bo stał otwarty.
  • ooo, a ja mam otwarty czekodżem śliwkowy, więc chyba muszę skorzystać z przepisu
  • Fajny wątek:)
    Podziękowali 3Isako Izka PonuraKura
  • edytowano grudzień 2020
    Ten przepis regularnie od lat mam w użyciu domowym.
    Plus taki, że nie wiadomo skąd pootwierane śmietany  mają tutaj wzięcie.

    U mnie za piernik czasem robi
    Podziękowali 1Isako
  • Studnia pomyslow! Dziekuje za kazdy wpis!
    @Elunia nie widze przepisu do barszczu IrenyB
    Az mi sie przypomnialo ze prowadzila bloga. Pamieta ktos?
  • Od serca.
    Podziękowali 1Isako
  • Elunia powiedział(a):
    Kapuchę jeszcze zdążysz zakisić, trzeba zalać wodą z gotowania kartofli i kisi się extra. Z dużej główki oblecisz i kapustę do ryby i pierogi albo krokiety.
    @Elunia a woda z gotowania kartofli moze (musi?) byc posolona (sola morska czy kamienna?)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.