Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

dania całkowicie z piekarnika

Szukam inspiracji na dania z piekarnika, chodzi mi głównie o dania gdzie wszystko razem wrzuca się do naczynia blachy czy czego tam i włącza piekarnik, ewentualnie jakaś mała obróbka przed (typu zrobić naleśniki). fajnie by bylo jakby to były proste składniki, bo mieszkam na wsi i ciężko o jakieś egzotyczne produkty, mięso do dypozcji to raczej wieprzowina i drób, ryby.
przy okazji ma ktoś przepis na rybe w przyprawach korzennych? bo w święta rybę zagryzałam piernikami i mi bardzo się zgrało :)

Komentarz

  • Ziemniaki karkówka w kostke papryka cebula cukinia fajnie pieczone w rękawie.
    Podziękowali 1Agmar
  • Elunia powiedział(a):
    Kurczak na ryżu
    schab z kapkiszem i ziemniakami w plasterki
    ale ten ryż to ugotowany wcześniej?
    co to kapkisz?
  • Elunia powiedział(a):
    Dzisiaj robiam rybę z brokułami i kurczaka w jogurcie, też z piekarnika.
    to rozwijaj bo ja to o daniach z piekarika wątłe pojęcie, u mnie w domu nigdy się nie robiło 
  • o ja dzisiaj probowałam mojej kapkisz i kurde gorzkawa i słabo ukiszona, na zimno chyba w piwnicy mam
  • A propos korzennej ryby, to polecam śledzie korzenne z Kwestii Smaku. Robię je od kilku lat na Wigilię. Uwielbiam. Nie trzymam się ściśle przepisu, jak nie mam tych bardziej wyszukanych składników (whisky pomijam zawsze, musztardę daje czasami zwykłą, sosu sojowego też chyba nigdy nie dawałam, z korzennych przypraw też nie zawsze wszystkie mam), więc co roku wychodzą mi odrobinę inne, ale zawsze smaczne. 
    Podziękowali 1Agmar
  • 6 ud z kurczaka podwojnych
    1,5 butelki ketchupu Wloclawek 
    2 lyzki sosu sojowego
    0,5 lyzeczki soli
    Szczypta pieprzu
    1 lyzka suszonej bazylii
    1,5 lyzki miodu
    1 duza cebula
    3zabki czosnku
    0,5 lyzeczki musztardy

    Uda przekrajamy na pol i delikatnie obsalamy.
    Cebule drobno posiekac,czosnek wycisnac przez praske,dodac pozostale skladniki sosu i wymieszac.
    Kurczaska zanurzyc w sosie w naczyniu zaroodpornym i ofstawic do lodowki najlepiej na dobe.Piec w piekarniku pod przykryciem w temp. 220C przez 1h, a potem zmniejszamy temp. do 185C i pieczemy przez 30 min.Nast.zdejmujemy przykrycie,odwracam udka na druga strone i pieczemy ok 15-20 min.
    Podziękowali 1Agmar
  • Jak zostaną mi ugotowane ziemniaki albo Kalifornii to wykładał do naczynia wysmarowanego tłuszczem a z góry Zalewem jajkami roztrzepapani że śmietaną 18% (2 jajka na 200 ml śmietany) odprawiona ta mikstury solą i pieprzem. Pieke do ścięcia. 
    Podziękowali 1Agmar
  • Przeczytałam "Danie z piernika" :D
    Podziękowali 1Aszna
  • edytowano 3 styczeń
    Ja ciasto francuskie nie bardzo bo io, bardziej drożdżowe bo można mąkę podmienić na pełnoziarnistą.
    Ale będę próbować :) 
  • Gratin dauphinois. Mniam.
    Surowe ziemniaki bardzo cienko pokrojone, zalane śmietanką słodką,  sól, pieprz , trochę czosnku.  Posypane serem tartym.
    Godzinę plus pod przykryciem, potem chwilę bez.

    Do tego sałata z winegretem.





    Podziękowali 1Agmar
  • @Gloria, pycha! Ja dodaję jeszcze gotowane suszone grzybki. Przypomniałaś mi, dawno nie robiłam.
  • Gloria powiedział(a):
    Gratin dauphinois. Mniam.
    Surowe ziemniaki bardzo cienko pokrojone, zalane śmietanką słodką,  sól, pieprz , trochę czosnku.  Posypane serem tartym.
    Godzinę plus pod przykryciem, potem chwilę bez.

    Do tego sałata z winegretem.





    Uwielbiam, a dzieci marudza przy tym daniu.
  • edytowano 3 styczeń
    U nas wszyscy jedzą do obdrapywania boków w żaroodpornym..

    Wczoraj syn zrobił lasagne wege: beszamel, warstwa szpinaku z cukinią podduszone z czosnkiem, warstwa pieczarek smażonych takich złotych nie gumowatych. Ser na górę. 

    Hitem był u nas parę lat temu tort naleśników przekładany pieczarkami duszonymi i sosem serowym( beszamel z roquefort albo podobnym). Posypane obficie pietruszką zieloną. Pyszne, ale dużo roboty jeśli dla większej liczby ludzi.
    Poskladane i zapieczone w piekarniku.
    Podziękowali 1Agmar
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    Przeczytałam "Danie z piernika" :D

    A ja: domek całkowicie z piernika :D Głodnemu chleb na myśli ;)
  • Dla mnie danie z piekarnika nazywa się frytki :) Ale rozumiem, że chcecie dzieci żywić zdrowo ;)
    Podziękowali 1andora
  • Dzięki za wątek. Ośliniłam się.  Chętnie skradnę pomysły.
  • Katia powiedział(a):
    Dla mnie danie z piekarnika nazywa się frytki :) Ale rozumiem, że chcecie dzieci żywić zdrowo ;)
    Oj jadlabym mmm, moje dzieci frytek z piekarnika nie rusza, dla nich z frytkownicy muszą być, niestety moje jelita nie lubią żadnych frytek a ja bym tak chciała....
  • @Agmar, to nawet dobrze. Na zdrowie Tobie wyjdzie  :)
  • blaekie powiedział(a):
    @Agmar, to nawet dobrze. Na zdrowie Tobie wyjdzie  :)
    Toż  ziemniaki  to warzywa 
  • nowa powiedział(a):
    blaekie powiedział(a):
    @Agmar, to nawet dobrze. Na zdrowie Tobie wyjdzie  :)
    Toż  ziemniaki  to warzywa 
    A czekolada z rośliny a franca tuczy :joy: 
    Podziękowali 2Karolinka blaekie
  • Katia powiedział(a):
    Małgorzata32 powiedział(a):
    Przeczytałam "Danie z piernika" :D

    A ja: domek całkowicie z piernika :D Głodnemu chleb na myśli ;)
    @Katia ja tak samo :D
    Podziękowali 1Katia
  • Co wy tak frytek nie lubicie? Pewnie, że nie na co dzień, ale raz w tygodniu szkody nie zrobią;)
  • Pewnie, wczoraj wieczorem usmazylismy 4 tury z pysznych ziemniaków z pola obok. 
  • Pulled pork
    Ale wcześniej trzeba mięso w marynacie kilka godzin trzymać, zrobić marynatę też trzeba
    Potem kilka godzin, najlepiej przez noc w niskiej temperaturze się piecze 
    Podziękowali 3AleksandraB Ojejuju Agmar
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.