Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Potrawy wielkanocne

2456749

Komentarz

  • Ja zawsze piekę sernik "złota rosa" bo jest taki delikatny.
    Nie lubię mazurków, jako takich, ale piekę orzechowiec ze smażonych w miodzie orzechów.
    Sałatka musi być z mortadeli z kukurydzą, serem i ananasem.
    I jajka faszerowane paluszkami krabowymi.
  • No to Kasiu proszę o przepisy :wink:
    Wszystko z lekką nutą egzotyczną :hungry:
  • Nie, no...nuty egzotycznej to w serniku nie znajdziesz:wink:

    A coś Cię konkretnie interesuje, czy pisać wszystko, jak leci?
  • Jak leci.....
  • ok, to chwilę potrwa...
  • No to chociaż z lekką nutą dekadencji... (-;
  • Złota rosa
    kruche ciasto:
    3/4 margaryny
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    3 żółtka (białka nie wylewać, przyda się!)
    2 łyżeczki proszku
    Zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę.

    masa serowa:
    1 kg sera (mielony z wiaderka)
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    4 całe jajka
    1 budyń śmietankowy
    cukier waniliowy
    jedna, lub półtorej szklanki mleka
    skórka pomarańczowa albo rodzynki (dodajemy już po wylaniu masy na blachę)

    Wszystko wrzucić do miksera, albo w dużej misie zmiksować. Wylać na surowy spód z ciasta i piec ok. 40 minut (zależy jak gęsta wyjdzie masa serowa). Musi się upiec, ale nie musi być rumiany na wierzchu.
    Wtedy ubijamy pozostałe 3 białka z połową szklanki cukru i rozsmarowujemy na gorącym serniku. Włączamy termoobieg, albo górną grzałkę w piekarniku.
    Wkładamy sernik na krótką chwilę do piekarnika. Białko musi się lekko zrumienić, ale nie upiec, bo się zrobi beza. Jak tylko się wierzch się zezłoci- wyciągamy z pieca.
    Po ostudzeniu na wierzchu wyjdą złote krople. Dlatego sernik tak się nazywa:cool:
  • Orzechowiec

    kruche ciasto jak wyżej, ale trzeba je upiec przed nałożeniem masy orzechowej

    Masa orzechowa
    40 dag orzechów włoskich grubo posiekanych
    1 i 1/2 kostki masła
    2 łyżki miodu
    3/4 szklanki cukru

    W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, wrzucamy orzechy i smażymy ok. 10 minut ciągle mieszając.
    Gorącą masę orzechową wylewamy na upieczony spód i pieczemy jeszcze ok. 5-10 minut.
    Masa musi się "zagotować" w piekarniku- wtedy jest gotowa.

    Ciasto kroimy na malutkie kawałki, bo słodkie bardzo:wink:

    Aha, ważne, żeby do masy orzechowej dać masło, nie wyrób masłopodobny, bo się będzie rozdwajać i nie wyjdzie.
  • Sałatka
    25 dag mortadeli
    25 dag żółtego sera
    puszka kukurydzy
    puszka ananasa (dobrze odcedzić!)

    Mortadelę, ananasa i ser kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę i zalewamy majonezem- musi być bardzo delikatny, bo cała sałatka jest łagodna. Ja zawsze sama robię majonez do tej sałatki, wtedy mam gwarancję, że będzie dobra.
  • I jajka :cool:
    Ugotować jajka na twardo. przekroić, i wyjąć żółtka.
    W mikserze zmiksować rozmrożone paluszki z kraba (nie za drobno, bo będzie pasta rybna :wink:)
    Dodać żółtka (zostawić jedno lub dwa) i majonez (najlepiej domowy) Dosmaczyć wegetą w razie potrzeby.

    Tym faszerować jajka.
    Ułożyć na półmisku i na wierzch potrzeć pozostałe żółtka.
  • to na pewno zrobię na stół wielkanocny:thumbup::thumbup:
  • Dzięki !!! :hungry:
  • No ja i sernik i te jajka zrobie!!!dzieki
  • A ja szukam przepisu na dobrą babkę czekoladową, kiedyś czytałam w gazecie, ale nie pamiętam w której, przepis był dość prosty. Moze ktoś poratuje, potrzebuje przepis prosty jak budowa cepa, bo inaczej mi nie wyjdzie, za to wklejam przepis na ciateczka maślane, pychotka, juz są zrobione czekają na śwęta
    20 dkg masła, 20 dkg cukru, 2 jajka, 50 dkg mąki, pół proszku (małego)
    Masło utrzeć do białości, dodać cukier i jajka, dalej ucierać, potem przesianą mąkę z proszkiem.
    Zagnieść ciasto, mozna przepuścić przez maszynkę i uformować ciateczka lub rozwałkować i wykrawać kształty. Piec ok 10-12 min w gorącym piekarniku. Można też na wierzch posypać cukrem (takie większe kryształki przed upieczeniem).
    W grudniu dodatkowow smarujemy i ozdabiamy, na wielkanoc zostają "takie gołe"
    Polecam
  • To ja dam na żurek, bo z babki mi średnio wychodzą.( Może ktoś ma przepis na taką która na pewno wyjdzie...)

    Można zwiększyć ilość składników w zależności od wielkości rodziny.
    1 szklanka ukiszonego żurku
    30 dkg białej kiełbasy
    10-15 dkg wędzonego boczku
    przyprawy: łyżeczka vegety, 2 ziela ang, 5 ziaren pieprzu, liść laurowy,
    (na koniec: 2 łyżeczki majeranku, sół, świeżo zmielony pieprz )
    1 średnia cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżka oliwy,
    1/2 szklanki tłustej śmietany + 1 łyżka mąki

    Do garnka 3 szklanki wody+ vegeta, ziele ang., ziarna pieprzu, liść laurowy wrzucić białąÂ kiełbasę i gotować ok. 10 min. na średnim ogniu
    Cebulę zeszklić na oliwie + boczek, pod koniec smażenia posiekany czosnek i wszystko wrzucić do zupy
    wyjąć kiełbasę, pokroić na boku, a zupę pogotować jeszcze ok 10 min.
    Dodać żurek + śmietanę rozrobioną z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy
    doprawić majerankiem, solą do smaku i świeżo zmielonym pieprzem.

    Można podawać z pokrojoną białą kiełbasą, jajkami na twardo, pokrojonym w kostkę chlebem na zakwasie.
  • czytam i jeść mi się chce... mam przepis na dobra babkę piaskową z elementami czekoladowymi ( kakaowymi) :rolling::rolling: .............ale to nie czekoladowa....
  • A czy babka pisakowa, to jest takie coś, co się samo w ustach rozpływa?
    Nigdy babki nie robiłam, może spróbuję?
  • Babki piaskowe to coś takiego co teraz na wiosnę jak śnieg odtajał całkiem dobrze kupy sie trzyma...
  • [cite] Cart&Pud:[/cite]A czy babka pisakowa, to jest takie coś, co się samo w ustach rozpływa?
    Nigdy babki nie robiłam, może spróbuję?


    tak i łatwe i szybkie


    Taw :cheer:
  • Cart&Pud wieczorem jak będę miała chwilkę wpiszę ten przepis ze specjalną dedykacją
    dla jeżdżących Fiatem ULYSSE od jeżdżących tymże Fiatem :pirate:
  • Ja do pasztetu zamiast karczku kupuję świński łeb.
    Mąż się wtedy ze mnie śmieje, że gwałtownie wzrasta inteligencja w kuchni.
    :crazy::crazy::crazy:
  • A co z tym łbem robisz? :shocked::shamed:
  • Gotuję. Do miękkości.
    A potem obieram z mięsa i dalej jak w przepisie wyżej.

    Muszę teraz wyjść, wieczorem odpiszę na pytania, jakby co:wink:
  • Bolka!!
    pokazałam dzieciom jak się robi ten koszyczek na szydełku,
    mam warsztat szydełkowy w domu, :clap::clap:
    siedzą i robią, jedna już zrobiła
    Oskar 5,5 lat, tez chce sam zrobić
    oglądali już szydełkowe pisanki, planują zrobić:clap::clap:
  • ja tam nikogo nie przyuczam, to znaczy mam na myśli chłopaka, sam dziś rano przyszedł i zapytał czy on też może, bo chce, sobie sam taki zrobić, i czy mam dla niego jeszcze nitkę
    no jak tak to czemu nie??
    poszukam jakichś figurek :cool:do malowania i zrobienia
    aniołki też malowali, kupiłam w sklepie dla plastyków, takie formy, z róznymi aniołkami, płaskorzeźby, gips stomatologiczny, sami mieszają, wylewają do foremki, itd
    przejdę się zobaczyć jaką mają ofertę na wielkanoc,
    z tego gipsu, sama zrobiłam takie fajne dzbanki z butelek po sokach, i oliwie,
    okleiłam gipsem, i na to można zanim wysnie cos dokleić,
    ja zastosowałam muszle , takie większe,
    lubię te różne rękodzieła w domu, ale przyznam , że coraz mniej ochoty czasem i czasu
    nawet mąż ostatnio pokazywał dzieciom, jakie na wideo jakioe mu żona kiedys piękne swetry robiła:shamed::shamed:
    a teraz żadnego:shamed:............................
  • wiesz, Bolka u mnie to większość dziewczyn jest , więc jak coś one robią, to i chłopaki się przyłączają , to trochę ćwiczy skupienie i koncentrację,i sprawność manualną :wink::wink:
    nie jest to jakiś zapał damski u chłopaka, po prostu chcą, ale nie "babieją" przez to
    to takie jednorazowe podejście do tematu
    no chyba, że gipsowanie ,czy takie trochę bardziej męskie prace
  • uważam podobnie jak Ty,
    najstarszy (14 lat) dałby rade i daje już teraz ugotować obiad, po pierwsze, że lubi, po drugie tata dobrze gotuje i często z własnej inicjatywy pomagał i się nauczył,
    jasne, że nie przymuszam do takich "babskich" prac, ale jak sami chcą ...............
    czasu też brakuje, mnie ostatnio to nawet chęci,

    u mnie najgorzej wypadają córki najstarsze, maja taki czas , że nie chcą,
    trudno, ale reklamacji, że czegoś nie umieją nie przyjmę,
    po wyjściu z domu na swoje ,okres reklamacji uważam za przedawniony, mogły korzystać , nie chciały, potem mogą przyjść ewentualnie po poradę, ale z pretensjami nie:wink::wink:
    choć usłyszałam kiedyś od najstarszej "mamo, po co mam się tego uczyć i robić , skoro widzę jak Ty robisz!!"
    już nie mogę się doczekać jak będą miały swoją rodzinę:clap::clap::clap:
  • babka piaskowa ( ważne- nie używać piasku :confused:)
    składniki :5 jaj,1 szkl cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl maki pszennej i 3/4 szkl mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 margaryna Kasia (lub masło), 2 łyżki kakao
    .......................................................
    ubić białka ze szczyptą soli, dodawać żółtka, cukry - dalej ubijać ;
    rozpuścić margarynę - wystudzić
    do ubitych jajek dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia - wymieszać, dodać rozpuszczoną margarynę - wymieszać dokładnie

    3/ 4 ciasta wlać do foremki, do reszty dodać 2 łyżki ciemnego kakao wymieszać i wlać na jasne ciasto
    piec ok 40 minut w 160 stopniach - zależy od piekarnika

    smacznego
  • A jak się robi majonez domowej roboty?
  • Do miksera wbijasz jajko, wsypujesz trochę vegety lub soli, łyżkę octu winnego albo soku z cytryny i 5-6 łyżek oleju (tak na oko).
    Miksujesz przez chwilę, żeby się składniki połączyły.
    Jak masz mikser z otworem to przez otwór nie przerywając miksowania wlewasz cienkim strumyczkiem olej tak długo, aż uzyskasz pożądaną ilość majonezu. Jeśli nie masz takiej możliwości, to musisz otwierać i dolewać olej w małych porcjach, bo inaczej się zetnie.
    Można potem dodać musztardę (ok. łyżki) jogurt (dla "odchudzenia" majonezu)

    Jak robimy większą ilość, to potem trzeba majonez dosmaczyć solą i cytryną, żeby nie był mdły.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.