Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Potrawy wielkanocne

1356749

Komentarz

  • A ja mam pytanie. :jumping:

    Kiedy wróci Kura domowa?
  • kura znosi jajka na wielkanoc:wink:

    a Bolka robi koszyczki:bigsmile::bigsmile:
  • chyba tu jest Kura domowa

    Bolka! Koszyczki rulez!
  • w tej kurze domowej jest przepis na gofry to wprawdzie niezbyt wielkanocne , ale ...
  • Ja też tam zaglądam - te piękne zdjęcia aż zachęcają do eksperymentów :)
  • Dzięki mona za linek.
    Poczytam wieczorem, bo jestem bez obiadu i mogłabym zaślinić klawiaturę:wink:
  • u mnie mąż zrobił Paschę i od 12 lat to u nas tradycja:) poza tym mamy mazurek, galarty na słodko i obowiązkowo sałatki.....z kuczaka, kukurydzy, ryżu, ananasa i migdałów i sałatkę z tuńczyka.....to już od lat zadanie dzieci
    Wielkanoc kojarzy się też u nas zawsze z dodatkowym świętem, typu: rocznica ślubu, chrzciny lub komunia świętujemy. Dość uroczyście obchodzimy wieczerzę wielkoczwartkową malując po niej do późnej nocy pisanki - a malowanie to nasza rodzinna pasja......i ważna część tradycji świątecznej
  • Sylwia co to galarty?? na słodko ??
  • Legumina? Dobrze zgaduję?
  • nie :)....to mięso( np drobiowe lub schab) w galarecie ( rosołek z żelatyną)z dodatkiem brzoskwiń, suszonej śliwki, lub ananasa z puszki, podaje się na zimno z dodatkiem majonezu
  • Moja korzysta z przepisów siostry Leonilli.
  • Dobre. Moi lubią szczególnie "Rafaello" :hungry:
  • OK. U mnie na Śląsku "galart" też oznacza galaretę "mięsną", ale myślałam, że może w innym regionie inaczej.
    Mniejsza o to: czy ktoś z Was zna dobry przepis na leguminę? Bo ja znam z grubsza składniki, ale wolałabym coś sprawdzonego... A chodzi za mną ta legumina od dawna.
  • U nas też są galarty, czasem mówi się na to "nóżki", chociaż tam nie ma nóżek :wink:
    moja mama kupuje takie "filiżanki" plastikowe i do nich wlewa ten żelatynowy rosołek z dodatkami, żeby zastygło, wtedy wychodzą takie porcje akurat do zjedzenia dla jednej osoby i ładnie to wygląda np. na liściach sałaty na półmisku. Na dno przed zalaniem można położyc plasterek jajka, listek pietruszki albo kwiatek z marchewki, później jak to zastygnie i wyjmie się z tych foremek, odwraca się i to co jest na dnie jest na wierzchu i ładnie wygląda.
    Boszszsz to proste w sumie jest ale jak się opisuje to wychodzi tak jak krowie na rowie...
  • Ja chyba nie wiem co to jest legumina :shamed:
  • w łódzkiem na takie nóżki w galarecie
    mówią "zimne nóżki":cool::cool:
  • @Joanna
    Taka słodka pianka. W najprostszej wersji robi się, miksując śmietankę, rozpuszczoną galaretkę i owoce. Potem się zostawia do zastygnięcia w pucharkach.
    Ale jest też wersja wypasiona, staromodna, z surowymi żółtkami i spirytusem i żelatyną, i właśnie o taką mi chodzi. Zero kompromisów dietetycznych :bigsmile:
  • leguminę tylko z nazwy znałam :).....no ale brzmi nieźle :)
  • Ja do leguminy miksuję 2 galaretki (rozpuszczone w dwóch szklankach wrzątku i wystudzone) z mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
    Proste i kalorii nie ma aż tyle.
  • to to ja znałam pod nazwą ptasie mleczko w ciężkich czasach lat 80-siątych
  • Chciałam was prosić o jakieś przepisy na ładne pisanki- nigdy nie miałam smykałki artystycznej a moi synowie nie byli wymagający - kolorowaliśmy jajka mazakami i już:bigsmile: ale teraz dziewczyny mogłabym jakoś zachęcić do czegoś ambitniejszego niż pisanki pisakowe:bigsmile:
  • my gotujemy jaja w skorupkach od cebuli i wydrapujemy czymś ostrym, może być nożyk, dłutko, cienki śrubokręt

    moje córki owijają jajka kordonkiem - ale to raczej wydmuszki( bo jajko potem ciężko obrać :)))))

    Do malowania dobra jest niezbyt wodnita akwarelka, mocno zamieszana ( ładnie trzyma się na skorupce, pozwala na dość precyzyjne wzory, a nie brudzi potem rąk przy obieraniu jajka jak plakatówka

    pomysłów zwykle nam nie brakuje:)
  • Byliśmy w niedzielę na kiermaszu w skansenie, piękne pisanki i łatwe do zrobienia - przykleić kaszę jaglana i pomalować, wyglada super, dzisiaj z dzieciakami na zajęciach oblepiałam muliną. Moje dziewczynki naklejają naklejki, posypują brokatem i obklejają bibułą. Może w tym roku spróbuję jeszcze tych z kaszy
  • <<kupiłam w sklepie dla plastyków, takie formy, z różnymi aniołkami, płaskorzeźby, gips stomatologiczny, sami mieszają, wylewają do foremki, itd>>

    Czy gips stomatologiczny też można kupić w sklepie dla plastyków?
  • tak , można ja kupuję,
    i chyba tylko w takich, bo pytałąm w malarskich z farbami do scian, ale tam tylko zwykły, a ten stomatologiczny, jest biały i szybko zasycha
    kilo we woreczku kosztuje jakieś 5 złotych
  • No to super. Dzięki.
  • <<Ja do leguminy miksuję 2 galaretki (rozpuszczone w dwóch szklankach wrzątku i wystudzone) z mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
    Proste i kalorii nie ma aż tyle. >>

    Ja w podobny sposób robię sernik na zimno. Tylko mleko skondensowane zastępuję serem mielonym (takim sernikowym) i tę masę wylewam na upieczony niski biszkopt ( lub biszkopty z paczki), a na to brzoskwinie z puszki i galaretka. Pycha.
  • strusia czy możesz podać proporcje do sernika na zimno??
  • Kilka osób pisało o passze. Postanowiłam ją zrobić.
    Przeszukałam różne przepisy i ...są tak różne, że nie wygląda, że to to samo ciasto.
    Mogłybyście mi podać Wasze przepisy?
    Skoro piszecie, że są sprawdzone, to nie będę ryzykować z przepisami z netu.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.