Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Potrawy wielkanocne

1246749

Komentarz

  • ja mam bardzo dobry, tylko ser, jajka i masło, plus bakalie, proporcje jutro wkleję i jak zrobić, dziś nie, idę na rekolekcje
  • Pascha

    1 kg tłustego sera białego
    120 g masła
    8 żółtek
    300g cukru
    rodzynki migdały orzechy laskowe, włoskie, skórka pom., daktyle,
    do przybrania owoce kandyzowane, albo z konfitur

    sposób wykonania
    przygotować bakalie(wyparzyć, obrać ze skórki)
    ser, masło , żółtka utrzeć na masę, dodać bakalie,
    zawijamy masę w ściereczkę, mocno związujemy, formujemy półkulę, ja włożyłam do durszlaka, sama się uformowała
    :wink:
    od góry docisnęłam , postawiłam na talerzyku mały garnek z wodą,
    , wstawiamy do lodówki na całą noc, rano odwijamy ściereczkę, kładziemy na talerzu lub półmisku, dekorujemy owocami

    PYCHA!!!!!!!!!


    ps,
    ser biały kupuję gotowy mielony, żeby mieć mniej roboty taki bez przypraw typu waniliowy czy inny:bigsmile:
  • Dzięki!
    Tak na oko powiedz mi, ile tych bakalii w sumie jest? Czy czym więcej tym lepiej?
    Przyjmijmy miarę garści, będzie chyba najłatwiej.
    I ser taki w wiaderku?:shocked:
  • A te bakalie to pokrojone czy w całości? te orzechy i migdały, jasna rzecz ;)
  • No popatrz, a taki niby prosty przepis:wink:
  • sory, ale myslałam , że dacie radę
    no ale jak nie
    to tak ser taki w wiaderku, moim zdaniem najlepszy jest z Piątnicy, albo President,w takim podłużnym opakowaniu, i jak mnie życie nauczyło często on się pojawia w święta w bardzo dobrej cenie, one (oba) nie są takie kwaśne
    i maja bardzo dobra konstystencję,

    nie przeraźcie się, bo masa będzie taka sobie "luźna", ale do ściereczki,zawiązać, do durszlaka, przycisnąć, i rano SUPER!!

    bakalie jak lubicie, albo więcej albo mniej
    według uznania
    pokrojone,

    kroi się podobnie jak chałwa, jak zastygnie przez noc
  • No, teraz to już z górki :wink:
    Dzięki!
  • Małgorzata!! Pascha to był hit świąteczny!!! :thumbup::thumbup::thumbup:
    Najbardziej przypadł do gustu mężowi... Zaryzykowałam dodałam solone orzeszki arachidowe. Mniam :hungry:
  • U mnie jadłam tylko ja. Ale bynajmniej nie żałuję.
    Dziś do porannej kawy zjadłam resztę.
    Ciekawe, ile moje biodra na tym zyskają?:wink:
  • To co schudłam podczas 3 tygodni choroby nadrobiłam paschą :wink:
    Ale też nie żałuję :bigsmile:
  • u nas "poszły "dwie paschy
  • u nas po raz pierwszy nie było paschy.....bo nie było miejsca w lodówce na takie wielkie.....mieliśmy chrzciny i podwójną I Komunię....i 50 ludzi na imprezie.......

    ....ale za to zrobiliśmy nową techniką jajka....malowaliśmy farbami akrylowymi....pięknie wyszły i nie brudziły podczas obierania :)......nie polecam jednak farb akrylowych dla małych i mniej wprawnych dzieci - nie spierają się tak dobrze i nie zmywają z łapek ;)
  • zapomniałam:crazy:

    matka5,
    babka piaskowa:thumbup::thumbup::thumbup:
    piekłam kilka , bo smakowała bardzoooooo!!!!!!!!
    :flowers:
  • i ja zapomniałam - Malgorzato!
    Pascha - pyszna! rewelacja świąteczna
  • zachęcona tym, że wasze dzieci chodzą każde ze swoim koszyczkiem w tym roku tez tak zrobiliśmy i najmłodsza Ania miała swój maleńki koszyczek a w nim babeczkę, którą zjadła przed święceniem ; zrobiłam ciasto , jak na piaskową i rozlałam w małe foremki - było ich tak dużo , że rozdaliśmy wśród znajomych

    może przy tym wątku wielkanocnym wrzućcie czasem jakiś dobry przepis niewielkanocny- na danie szybkie i smaczne :bigsmile:

    to jest jedyny wątek , w którym nadążam z komentarzami :shamed: w innych zanim pomyślę jest już mnóstwo wpisów i ... na czytaniu się kończy

    na zachętę podaję przepis na babeczki(nie piaskowe) kruche z bitą śmietaną 2 i pół szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl cukru pudru, 1 masło roślinne "Kruszwica"w kubeczku( 250 g), 3 żółtka- zagnieść ciasto i wylepiać cienko małe foremki ; po upieczeniu ubijam 36% śmietanę z cukrem, dodaje owoce lub galaretkę
  • a ja znalazłam dziś baranka cukrowego, ze święconki,:crazy::crazy:
    komus się "zagubił", jeszcze nie pytałam czyj to:rolling:
  • Odświeżam wątek. Wielkanoc już blisko :tongue:.
  • http://dajczak.net/obrazki/pisanka.jpg
  • :shocked::cry:
  • :shocked::shocked::shocked:
  • Jak wskazują obrazki na jajeczku Wielkanoc to takie żydowskie święto:cool:

    Odlot...
    Czy to moja ulubiona czytanka "Z pamiętnika myszki"?
  • Wydawnictwo Mac Edukacja. Torquemada znalazł i wkleił na Rebelyi
  • Mac Edukacja, takie luźne skojarzenie ;)
    http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/208682_996790277370_23932888_47384858_5189354_n.jpg
  • Dwa tygodnie temu dostałam reklamówkę z Netto i wśród innych art. "wielkanocnych" były tam kartki świąteczne, na jednej z nich Jezus w żłobku
  • Wracając do potraw u nas obowiązkowo musi byc sałatka owocowa. Przez całe święta mogłabym tylko tym sie żywic.:crazy:
    Do tego oczywiście standardy czyli żurek z białą kiełbasą i chrzanem, jajka w majonezie, domowa wędlina, pasztet, sernik itd
  • U nas nie ma świąt bez śledzi (na chyba 4 czy 5 różnych sposobów), zwykłej sałatki warzywnej, i biszkoptu z owocami i galaretką:bigsmile:

    I w sumie to smak moich rodzinnych świąt...

    Np. mazurka nigdy nie robiłyśmy... może czas spróbować...
  • unas jest taka potrawa ukraińska
    połycia czy jakosc tak sie nazywała , jajka na twardo chrzan tarty nie kupny , kiełbasa, boczek i wołowina
  • A u nas na śniadanie w Wielką Niedzielę zawsze barszcz czerwony wielkanocny. Mój mąż pierwszym razem był przekonany, że nam się święta pomyliły i barszcz wigilijny robimy, hi, hi...
  • [cite] mona:[/cite]Wydawnictwo Mac Edukacja. Torquemada znalazł i wkleił na Rebelyi
    Idę sprawdzić ,,domowniczek" córki:devil:
  • I mam pytanie o paschę. CZy trzeba ją robić w Wielką Sobotę czy można wcześniej?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.