Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Potrawy wielkanocne

145791049

Komentarz

  • Emilia_K- sprawdzałaś faktycznie to pieczenie spodów kilka dni przed? dobre są później??? Jakbym tak we wtorek zrobiła np?

    Sprawdzałam, ręczę za nie. W zeszłym roku robiłam chyba w Wielki Poniedziałek i były przepyszne na święta.
    Podziękowali 1Katanna
  • Spody Mańka królują i na naszym stole, jakkolwiek to brzmi ;)
  • u nas też
    ...z serem i szynką
    ;)









    Dobra, to biała czekolada z truskawkami kandyzowanymi.

    image
  • Maniek przepis na babeczki poprosze
  • Maniuś, czy mazurek cygański (ten na waflu) utrzyma się, jak zrobię w Wielką Środę?
  • edytowano marzec 2012
    uJa, też nie znalazłam tu przepisu Ani D., ale może zainteresuje Cię taki przepis:

    Mazurek na kruchym spodzie (bez mleka, jajek, glutenu)
    Dla dziecka od: 1 roku 
    Autor: Monika Beck-Pietrzak

    Składniki :
    - 2 szklanki mąki kukurydzianej
    - kostka margaryny bezmlecznej
    - cukier wanilinowy albo łyżka cukru Sposób przyrządzania:

    Margarynę wyjmij z lodówki poprzedniego dnia (musi być bardzo miękka). Zagnieć ciasto (jeżeli nie będzie się chciało zagnieść, dodaj 1-2 łyżeczki wody). Włóż do zamrażalnika. Po godzinie wyjmij i rozłóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 220°C przez kwadrans (na złoty kolor).
    To ciasto jest bardzo kruche, dlatego zanim go nie polejesz lukrem, nie próbuj go zdejmować z blachy, a i potem lepiej przełóż je razem z papierem.

    Link do strony: http://www.wielodzietni.net/viewtopic.php?p=10782

    Tu też są ciasta świąteczne:

    http://pinkcake.blox.pl/2010/03/Wielkanoc-bez-jajek.html

    http://smakolykialergika.blogspot.com/2012/03/mazurek-kajmakowy-bez-mleka.html

  • Dziękuję - Blog pinkacke znam - wczoraj dodała nawet przepis na bitą śmietanę :) będę próbować ją zrobić.

    Link do wielodzietni net - Super, tu u nas na orgu był wątek z przepisami Ani ale chyba mniej.

    Właśnie na forum wegedzieciak  czytałam o mazurku AniD ale nie znalazłam przepisu - będę coś kombinować.:)
  • a macie jakiś prosty sposób by wykorzystać białka z jajek, których żółtka wykorzystane zostały do kruchego ciasta (spody do mazurków)?
    bo robiłam zazwyczaj bezy - ale to okropnie słodkie i trzeba długo suszyć

  • albo takie smakołyki ale też słodkie
  • Na dużych rodzinach znalazłam taki przepis Piosza:
    z bab zostają białka
    można z nich zrobić, nazwijmy to, mazurek orzechowy

    z 10 białek i 25 dkg cukru ubić b, sztywną pianę i delikatnie połączyć z 25 dkg zmielonych orzechów
    wyłożyć na wafle i piec 35-40 min. w niezbyt gorącym piekarniku

    tylko ja troszkę ułom kuchenny jestem w porównaniu z Wami-jakie wafle?Takie zwykłe prostokątne co się w sklepie kupuje???

  • Mój mąż zachwycił się Mańkowymi jajkami i będziemy robić
    :D
  • Maniek podbijam pytanie: z czego te babeczki?
    Nie do końca wiem o których mowa

  • Maniuś, czy mazurek cygański (ten na waflu) utrzyma się, jak zrobię w Wielką Środę?
    pomyśl, ile utrzyma się beza?
  • ludzie, co to jest ten wafel, pliis
    ^:)^

  • Maniuś, czy mazurek cygański (ten na waflu) utrzyma się, jak zrobię w Wielką Środę?
    pomyśl, ile utrzyma się beza?
    A to co za zagadki? [-(
  • dzięki Maniek
    na stronie kotlet.tv jest fajny przepis na kokosanki 
    \:D/
  • uwaga-pytanie z serii blondyńskich- ile czasu mogę trzymać białka w lodówce?Bo chcę wykorzystać któryś z pomysłów na białka i muszę harmonogram ustalić ;)
  • edytowano marzec 2012
    U nas zwykle :
    żurek lub barszcz biały z jajkami na twardo
    jajka z majonezem lub sosem tatarskim
    sałatka nieśmiertelna czyli jarzynowa
    chleb - najlepiej pieczony w domu
    biała kiełbasa z ćwikłą lub chrzanem
    wędliny w plasterkach ( czyli poświęcone kabanosy, szynka, boczek, baleron itp) ozdabiane pietruszką i szczypiorkami oraz rzeżuchą
    pieczony pasztet
    pieczony indyk lub kurczak rzadziej kaczka
    różne surówki i ziemniaki , kiszone i konserwowe ogórki, rzodkiewka
    owoce i kompoty
    mazurki
    drożdżowe
    babki z lukrem
    sernik
    pascha jak się komu chce ( ja nie umiem)


  • edytowano marzec 2012

    uwaga-pytanie z serii blondyńskich- ile czasu mogę trzymać białka w lodówce?Bo chcę wykorzystać któryś z pomysłów na białka i muszę harmonogram ustalić ;)
    2-4 dni pod warunkiem, że polejesz te białka cieniutką (2mm) warstwą oleju, żeby nie wysychały z wierzchu.
    olej powoduje że powietrze nie ma do białka dostępu więc ono nie wysycha, nie psuje się, nie śmierdzi.

  • jakoś mi się tak głupio zacytowało...sorry
  • testowaliśmy dziś mazurki na nowym spodzie, małe np. do święconki i tochę większe, różany, kajmakowy i  ten porannny z białą czekoladą i kiełbasą... przepraszam, z suszonymi truskawkami

    image
  • Maniek chodzi mi o babeczki ze zdjęć.
  • Mańki wymiatają !
  • Wow!!!Maniek szacuneczek! Będę robić mazurek-u mnie w domu nie było takiej tradycji -teraz jest i będzie:-)
  • ciasto jest ucierane, jak do keksa z bakaliami
  • Maniek,a ten z białą czekoladą i truskawkami to jak się robi? Tzn,chodzi mi o to czy tą białą czekoladę to tylko rozpuszczamy ,czy mieszamy z jakąś śmietaną albo czymś innym ?
  • tabliczkę czekolady z 2 łyżeczkami śmietanki kremówki i 1łyżką masła rozpuszczamy na parze w rondelku a potem kładziemy na spód.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.