@Malgorzata czy do Twojego przepisu mozna uzyc jakiejkolwiek maki bez zmieniania proporcji? Chce z zytniej zrobic typ chyba 1800, ale nie wiem czy to wyjdzie.
....żeby ser był jeeeszcze smaczniejszy posypuję nim pizze na około 5-7 min. (zależy od temp.) przed wyjęciem jej z piekarnika, w tedy jest bardziej miękki i ciągnący
Pierwsza pizza bez pszenicy byla, jedna corka jadla chetnie, druga stwierdzila, ze do pizzy to ona sie lubi przytulac, a nie jesc, syn jak typowy chlop, po 2 godzinach sie namyslil, a najmlodsza skwitowala "ble" , ale jednak cos zjadla.
Ja dzisiaj też zrobiłam, przepis na ciasto w sumie taki sam jak na ciabatte. A dodatki: fasola czerwona, mozarella, czerwona cebula, papryka surowa i żółty ser.
Podbija bo rady mi trza. @Malgorzata -czy Twój przepis to na cienkie pizze czy na taką grubsza tez może być? Mężu memu zamarzyła się taka na grubym,puszysty cieście. Taka w stylu PRLowskich pizz domowych
to jest ciasto drożdżowe topione bez cukru na pizzę , z cukrem na bułeczki 3 i 1/2 szkl mąki, 1/2 szkl mleka, ok 3-5 dag drożdży, 2 jajka, 10 dag masła z mleka, drożdży , szczypty cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn gdy wyrośnie, to połączyć mąkę z zaczynem, z dwoma jajkami, rozpuszczonym masłem, sola lub cukrem- zależy na co ciasto wyrobić, zawinąć w ścierkę i zanurzyć w zimnej wodzie gdy wypłynie przerobić i wykonać pizzę lub bułki, nadziewać i piec
Podbija bo rady mi trza. @Malgorzata -czy Twój przepis to na cienkie pizze czy na taką grubsza tez może być? Mężu memu zamarzyła się taka na grubym,puszysty cieście. Taka w stylu PRLowskich pizz domowych
@kociara ale to przecież w zależności od tego jak rozwałkujesz,cieniutko albo grubiej Robię taką jak Małgorzata od lat ,tylko że nie daję mleka,sama woda doskonale wystarcza. I pół łyżeczki soli na kilogram mąki. A najlepiej się piecze wrzucona na nagrzaną blachę, włożoną na najniższy poziom w piekarniku. Temperatura ustawiona na maxa 230-250. czas 10-15 minut. Można położyć ciasto na papierze do pieczenia ,to na deskę do krojenia,nagrzaną blachę ostrożnie trochę wysunąć z piekarnika i zsunąć pizzę razem z papierem na blachę. A jak zostanie ciasto,można usmażyć cebulę i będą cebularze
Nie. To nie tak ze jak grubej to będzie grubsza. Tu chodzi o skład ciasta które ma być po upieczeniu wysokie i puszyste. Taki PRLowski placek ala pizza .a nie ze pizza na grubym cieście. Zrobiłam i to jednak nie to o co chodziło. Tzn pięknie wyrosło ale środek nie był puszysty. Jeśli się panu mężu znowu zachce to zrobię wf przepisu matka6 Mam jednak nadzieję że się nie zachce.
@AgataZi jak będziesz piekła w maksymalnej temperaturze, czyli tak, jak się piecze pizza, to ser daje się od razu na surowe ciasto. Taka pizza piecze się ok. 9-12 minut i gotowa. Co prawda w domu takiej temperatury się nie uzyska jak w piecu, ale powinna być właśnie jak najwyższa.
Komentarz
=P~
@Malgorzata -czy Twój przepis to na cienkie pizze czy na taką grubsza tez może być?
Mężu memu zamarzyła się taka na grubym,puszysty cieście.
Taka w stylu PRLowskich pizz domowych
Ja juz zrobiłam. Wg porady Oli.
Ja lubię cieniutkie i chrupiące ciasto. Ale menżuu zapragnął grubsze.
bez cukru na pizzę , z cukrem na bułeczki
3 i 1/2 szkl mąki, 1/2 szkl mleka, ok 3-5 dag drożdży, 2 jajka, 10 dag masła
z mleka, drożdży , szczypty cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn
gdy wyrośnie, to połączyć mąkę z zaczynem, z dwoma jajkami, rozpuszczonym masłem, sola lub cukrem- zależy na co ciasto
wyrobić, zawinąć w ścierkę i zanurzyć w zimnej wodzie
gdy wypłynie przerobić i wykonać pizzę lub bułki, nadziewać
i piec
Robię taką jak Małgorzata od lat ,tylko że nie daję mleka,sama woda doskonale wystarcza.
I pół łyżeczki soli na kilogram mąki.
A najlepiej się piecze wrzucona na nagrzaną blachę, włożoną na najniższy poziom w piekarniku.
Temperatura ustawiona na maxa 230-250. czas 10-15 minut.
Można położyć ciasto na papierze do pieczenia ,to na deskę do krojenia,nagrzaną blachę ostrożnie trochę wysunąć z piekarnika i zsunąć pizzę razem z papierem na blachę.
A jak zostanie ciasto,można usmażyć cebulę i będą cebularze
Tu chodzi o skład ciasta które ma być po upieczeniu wysokie i puszyste. Taki PRLowski placek ala pizza .a nie ze pizza na grubym cieście.
Zrobiłam i to jednak nie to o co chodziło. Tzn pięknie wyrosło ale środek nie był puszysty.
Jeśli się panu mężu znowu zachce to zrobię wf przepisu matka6
Mam jednak nadzieję że się nie zachce.
Juz się za stosownym wątkim rozglądam.
Ale wiesz...gości mamy.
Ta pizza furorę zrobiła zwłaszcza wsród młodzieży.
Forum poszerza horyzonty