Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Biała kiełbasa

edytowano luty 2010 w Kuchnia
Biała kiełbasa w sosie chlebowym


Składniki
80 dag białej kiełbasy
3 łyżki startego suchego chleba razowego
2 szklanki piwa
2 łyżki masła
2 łyżeczki miodu
Vegeta Mix do wieprzowiny

Sposób przygotowania
Kiełbasy włożyć do garnka. Zalać piwem i gotować 20 minut. Wyjąć z wywaru. Na patelni zrumienić masło, dodać miód, chleb, piwo i 1 łyżeczkę Vegety Mix do wieprzowiny. Gotować mieszając ok. 5 minut. Kiełbasy pokroić na porcje, włożyć do sosu i zagrzać.
«1

Komentarz

  • Fajne!
    Moja mama robiła pysznia-pysznia kiełbasę białą, po gotowaniu podsmażała z cebulką - coś wspaniałego! Ale muszę ją spytać jak tam jeszcze nad nią pracowała, bo jak sam próbowałem to mi nie wyszła taka dobra. Jak się dowiem to koniecznie zamieszczę pod niniejszym hasłem Biała kiełbasa :cool:
  • Sproboje zrobić na chrzciny:) Dzieki za przepis!
  • a co zamiast vegety? nie lubię glutamianu sodu w jedzeniu (czy jak tam to świństwo się nazywa)
  • Wczoraj zrobiłem białą kiełbasę. Słuchajcie i klękajcie.
    Około kilograma białej kiełbasy gotowałem w 0,5l portera (miał byc rozcieńczany ale nie przemogłem się) 40minut i odlałem szklankę wywaru do ostygnięcia, osobno podsmażyłem cebulę i do miseczki, 4 łyżki oleju i dwie łyżki mąki podsmażyłem i rozcieńczyłem ostudzonym bulionem. Pokroiłem kiełbasę na trzy i przełożyłem z gara na patelnię. Nie wiedziałem co z resztą bulionu ale zostawiłem i dodałem ten sos z mąki. Na leciutki ogień, dwie łyżki octu winnego, pieprz, szczypta cukru i wrzuciłem cebulę.
    Ma średnio gorzkawy posmak (jak dla mnie bomba) taka wkręcająca o ciekawym smaku.
    img000208.jpg

    Do tego warzywa na patelnię.

    ps
Proszę nie krytykowac zastawy.
  • [cite] Bogna:[/cite]a co zamiast vegety? nie lubię glutamianu sodu w jedzeniu (czy jak tam to świństwo się nazywa)
    Jest w sprzedaży vegeta bez glutaminianu, całkiem niezła.
  • Vegeta? Jak dodajesz vegete to po co się pieprzyc z tym całym miodem, piwem itp.
    To jakby po zrobieniu tortu, przełożeniu masą, udekorowaniu napisac: Całosc miksujemy i nakładamy do opłukanych zimną wodą salaterek.
  • Fajny męski wątek kulinarny:wink:
  • @Taw:
    Ja bym zamiast oleju użył smalcu, lepiej się komponuje, poza tym jestem zwolennikiem zagęszczenia przez redukcję, a nie mąkę, no i można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Przepis mi się generalnie bardzo podoba.
    Zastawa nie nadaje się... do krytyki, ponieważ bardzo dobrze pasuje do potrawy:du: , taka potrawa nie pasowałaby do np. miśnieńskiej porcelany.
  • [cite] E.milia:[/cite]Fajny męski wątek kulinarny:wink:
    Lubię eksperymentowac.
    Przepis podczytałem u tego co on tam niby kucharzem był u Poniatowskiego czy kogoś tam takiego ale zrobiłem intuicyjnie bo nie był dokładny.

    Śmietana moze i dobry pomysł ale to nie miał byc sos śmietanowy. Poszukaj w innym wątku co ja myślę o śmietanie.
  • jaką starą kiełbasę znalazłam :D
  • U mnie w piekarniku całkiem nowa ;-)
  • Zrobiłam własnoręcznie, po raz pierwszy, 3 kg białej kiełbasy :D Nie chwaląc się wyszła pyszna ;) I już jej nie ma. Zdążyłam załapać się na jeden kawałek :) Kolejną porcję kiełbasy będę robić za prawie miesiąc- na wiejski stół weselny.
  • @Jadwiga, gratulacje. Też narobiłam - 3 różne, bo za każdym razem jakoś inaczej mi się przyprawi ;)
  • @Skatarzyna, wiem coś o tym :) Trudno powtórzyć ten sam zestaw przypraw ;)
  • @Jadwiga, a jak robisz? Krok po kroku :).
  • Proporcje na ilość, jaką robiłam - 2 kg szynki + 1 kg surowego boczku zmielić na grubym sicie, dodać przyprawy (czosnek, sól, pieprz, majeranek, kolendra, jałowiec, czubryca czerwona itp. itd.) Wymieszać dokładnie. Można dodać do tego 1- 2 szklanki wody - kiełbasa nie będzie mocno zbita). Z konieczności odstawiłam na 2 dni do lodówki, ale przy mielonym mięsie nie trzeba tak długo trzymać w przyprawach. Montuję do maszynki rurkę do kiełbas, nakładam na tę rurkę umyte jelita wieprzowe i nadziewam dość ścisło mięsem. Jeśli to ma być biała kiełbasa, to na tym koniec, tylko trzeba odparzyć przed podaniem. Można też tę kiełbasę uwędzić, bo skład jest taki sam.:)
  • A taką surową można zamrozic czy sparzyć wcześniej i dopiero mrozic?

    Na wedzenie nie mam warunkow żadnych.
  • I dziękuję Ci za wpis :)

    A skąd bierzesz jelita?

    Kiedys w Tesco były do kupienia, ale się jakos wstrzymalam.
  • @MonikaN, przed imieninami Wojtka będziemy dla niego robić i wędzić parówki, możeie wtedy przyjechać powędzić z nami. :)
  • @MonikaN
    jelita to jelita
    :D
    obojetnie gdzie kupisz
    my kupujemy albo w auchan'ie albo w sklepie gdzie kupujemy przyprawy
  • edytowano marzec 2016
    A kiedy Wojtek ma imieniny? Propozycja bardzo zacna, dziękuję Skatarzyno! To bym się musiała doksztalcic, co i jak zrobić przed wedzeniem, jak toto przygotować.
  • @hipolit, ale mi nie chodzi o to, ze jelita z Tesco złe, tylko ogólnie z produkcją kielbasiana się wstrzymalam.
  • w prawie kazdym miesnym sa jelita
  • @nowa, @hipolit, dzięki, chyba wejdę w tę przygodę :).
  • 23 kwietnia :) dam znać, na kiedy zaplanujemy wędzenie:)
    popatrz na ten blog, facet prosto tłumaczy co z czym do czego w domowych wędlinach: http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/07/kielbasa-biala-na-soli/
  • edytowano marzec 2016
    MonikaN
    marzec 28
    A taką surową można zamrozic czy sparzyć wcześniej i dopiero mrozic?

    Na wedzenie nie mam warunkow żadnych.


    Surową można zamrozić i odparzać dopiero po odmrożeniu.
    My też nie mamy wędzarni, tylko wędzimy.....w kominku :D

    Ostatnio mąż uwędził w kominku 4 sztuki miąęa. I wyszły idealne, nawet odparzać nie potrzeba :)
  • @jelita u nas w każdym sklepie mięsnym. Osłonki do grubych kiełbas też są. Sznurki i siatki wędzarnicze też są :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.