Skladniki:
ok. 1 kg maki
10 dag drozdzy
4 jajka
4 lyzki smietany
1 margaryna [lub maslo]
6 lyzek cukru [ jesli nadzienie bedzie inne niz makowe to wiecej ok 10 lyzek]
Wsypac make do miski i w tym rozkruszyc drozdze. Nastepnie dodac cukier, jajka, smietane, oraz rozpuszczona margaryne [letnia].
Wszystki dokladnie zagniesc [pieknie sie zagniata, wiec to chwila].
Podzielic na 4 kawalki, kazdy rozwalkowac i posmarowac czym sie chce np masa makowa :bigsmile:
Zawijac jak makowca czy strucle
Ukladac mozna na blaszcze duzej na pizze jedno obok drugiego, mozna w formie na keks, ale ja nie robilam tak.
Piec 40 minut w 160 stopniach, gdyby byly malo rumiane, to podkrecic na 180 na 8 -10 minut.
Smacznego!:gi:
Komentarz
http://mojewypieki.blox.pl/2007/07/Ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html
Jej jak opisac zwijanie .... masz mniej wiecej kwadrat i zaczynasz z jednej strony - rulon zwijasz, a konce pod siebie.
Chyba nie umiem dzielic sie wiedza... :sad:
Nie wiem jak wstawic zdjcie
:en:
http://wielodzietni.org/comments.php?DiscussionID=5493&page=2
Napisz prosze ile czego należy zmieszać żeby powstała dobra masa serowo budyniowa. Taka do drożdżowego ciasta.
Podaje na oko, bo zawsze robie na oko niestety, wiem ze to na maxa drazi... :sad:
wklejam cytat
to moze ja powiem:
1 wejdz na imageshack.us
2 utworz tam sobie konto
3 Przygotuj sobie odpowiednio zdjecie (musi byc zapisane jako jpg) i miec odpowiedni rozmiar (maciek to opisal na poczatku wątku)
4 w imageshack.us kliknij na "my images" - na pomaranczowej belce poziomej
5 po prawej stronie masz ramkę Action - kliknij tam na "Upload image"
6 Pojawi sie okienko wyszukiwania zdjecia na twoim komputerze, znajdz gdzie je zapisalas i kliknij "upload"
7 Zdjecie doda ci sie do galerii, obok niego masz taka mala literkę "i" kliknij na nią
8 W linijce "Sites" pojawi ci się "adres" zdjecia, zaznacz i skopiuj go, ale tylko do momentu gdzie jest napisane jpg, tego co jest po jpg nie kopiuj
9 Wklej to do pola do wpisywania komentarza na forum
10 Zaznacz w Formatuj komentarz jako opcję "Html"
Dzięki. Pozwole jeszcze sobie zapytać,czy budyń ugotowany?
za godzinę wyciągnę męża z ogródka na kawę
Mi dzieci wczoraj zrobily psikusa :eu:
Nastawilam strucle w piekarniku i wyszlam z kuchni - piekarnik na 160 stopni, bo w takiej temp rosna najlepiej.
Wracam po 20 minutach a tam 250 stopni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :ce::ce::ce::ce::ce::ce::ce::ce::ce:
Wyrosly pod sufit, ale oczywiscie po wyjeciu oklaply jak kapec [ tak sie dzieje, jak pieka sie w zbyt duzej temp]
Jaka bylam wsciekla !!!!!!!!!!!!!!!!!! :dc::dc::dc:
Jestem zachwycona!!! Ciasto w piecu, rośnie, jak szalone - przepis super!
A ja zawsze robiłam do tej pory zwykłe drożdżowe na strucle, też wychodziło, ale ile pracy więcej i zabawy...!
Dzięki! :da::da::da::fi::fi::fi::iq::iq::iq:
Zakatrupie moje dzieci
Dorka: Mama kazała podpisać coś twórczego: "COŚ TWÓRCZEGO".
[Ciasto najlepsze ciepłe:D dietę trafił...]
by Dorka.
jestem ciekawa zdjecia
EXTRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:fj::fj::fj::bi::bi:
Cieszę sie, że się nim podzieliłaś i podejrzewam, że będzie to w najbliższym czasie "hit sezonu" u nas. :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Poza tym, Córka pomogła mi to zdjęcie wkleić, bo sama na razie nie umiem... :shamed: