Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Sałatka GYROS !!! - Pycha! Pycha !! PYCHA !!!

edytowano sierpień 2010 w Kuchnia
Moj specjal [ znalazlam kiedys w internecie] Teraz robie gdy tylko mam gosci!

SKŁADNIKI:

*2 piersi z kurczaka pojedyncze
*przyprawa Gyros [wybracc nalezy ta, ktora Wam najlepiej smakuje]
*puszka kukurydzy
*2 cebule
*6-8 ogórków konserwowych
*kapusta pekińska średnia
*keczup - wg mnie najlepszy Pudliszki pikantny [chyba ze dzieci wola lagodny]
*majonez
*pieprz

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, zalać 1/2 przyprawy Gyros rozpuszczoną w 1/3 szkalnki wody.Dusić aż odparuje woda
Układać warstwami - licząc od spodu:
- piersi z kurczaka
- keczup
- cebula pokrojona w kosteczkę, wcześniej posolić
- ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
- kukurydza
- majonez
- kapusta pekińska poszatkowana i popieprzona :)
- keczup


przepis z Wielkiego Żarcia
«1

Komentarz

  • Znam!!! Super polecam, nie na co dzień bo trochę kaloryczny, ale własnie na gości super i specjalnie dla zapracowanych wielodzietnych, szybki bardzo i proscizna!!! A efekt 100%. ja opiekam kurczaka na maśle... Jutro goście, będę robić!!!
  • Dzięki ! Muszę w końcu jakoś urozmaicić mój "żelazny" zestaw gościowy.
  • Super sałatka, u mnie to danie popisowe. Ja na warstwy ketchupu dodaje też majonez. Super sałatka:bigsmile:
  • A ja majonez z odrobiną jogurtu i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku. :bigsmile:
  • Ja polecam bez: kurczaka, przyprawy Gyros, kukurydzy, cebul, ogórków konserwowych, kapusty pekińskiej, keczupu, majonezu, pieprzu no i gości.
  • Taw czyli sałatka gyros na dziko:ag:
  • no i na głodniaka
  • Tak. Zdecydowanie listę objawów porodowych należy poszerzyć o zakładanie wątków kulinarnych... :cool: Cieszę się, że przeszło na słoną stronę mocy.
  • "Cieszę się, że przeszło na słoną stronę mocy."

    :bj::bj::bj:
  • A ja czytam, myślę sobie, że jak może kogoś z Was odwiedzę, to wiem, ze na bank będzie gyros.
  • :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
  • Nie żebym miała coś przeciwko...Tylko jak będę z mężem to poproszę zestaw od Tawa:wink:
  • Promamo!
    Zrobiłam sałatkę i wyszła pyyyszna. Podzielę się tylko pewną modyfikacją: zamiast dodawać osobno ketchup i majonez,połączyłam je razem i dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Dzięki za przepis:bigsmile:
  • [cite] matka-Olka:[/cite]Promamo!
    Zrobiłam sałatkę i wyszła pyyyszna. Podzielę się tylko pewną modyfikacją: zamiast dodawać osobno ketchup i majonez,połączyłam je razem i dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Dzięki za przepis:bigsmile:

    o dobre:bigsmile:
    a przepis rzeczywiście pycha:clap:

    a mój mąż jeszcze te składniki w tortille zawija, albo w zwykłe naleśniki i wszystko jeszcze się zapieka w piekarniku - mniam:thumbup:
  • Nie ma ProMamy:cry:. Ani na forum ani na sms nie reaguje. Martwię się o nią. Mam nadzieję że wszystko u niej dobrze+++
  • ..........
  • ponoć jest w Krakowie w szpitalu i dzisiaj poród - tak "nadała" Kerima
  • A to też jest pyszny wsad do pity. z sosem czosnkowym.
  • a wiesz że w Warszawie nie wiedzą co to pita?
  • Goście byli, sałatka pozarta, przepis pojechał do Szwecji...
  • Wczoraj przy okazji rozpalonego grilla zrobiłem taką modyfikację, że zamarynowane dzień wcześniej kawałki fileta upiekłem na tacce aluminiowej; smak gyrosika był pierwszorzędny.
  • Ja też ją zrobiłam na niedzielną imprezkę , do tego m.in. pieczone ziemniaczki :bigsmile:
  • Zrobiłem dzisiaj - bez ketchup'u ale za to z sosem czosnkowym (Winiary).
    Wyszło niebo w gębie :bigsmile:
  • Właśnie jadłam przed chwilą na kolację.
    Ja zamiast majonezu daję majonez wymieszany z jogurtrm naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • moi rodzice przyjeżdżają w czwartek . muszę coś wymyśleć. weszłam poszukac
  • eee, denerwujecie mnie dziewczyny, noc już ciemna, dawno po kolacji - wchodzę w ten wątek - znów o sałatkach i innych zapychaczach, Małgorzata wsuwa gyrosa na kolację....
    i co zrobiłam? wyciągnęłam z lodówki mielonego co został z obiadu :bigsmile:
  • u nas tez gyros :cool:
  • [cite] Małgorzata wsuwa gyrosa na kolację....

    Małgorzata, to ostatnio wsuwa wszystko, co pod ręką.... I każda pora jest dobra na jedzenie. Normalnie, taki mam apetyt, że... :shocked:
  • A karkówka Yenny rzeczywiścuie rewelacja. Już na niejednej imprezie sprawdziła się u nas jeko popisowe danie.
    Pozwoliłam sobie przekopiwać przepis:

    KARKÓWKA
    1,5 kg karkówki
    3 duże cebule
    SOS:
    1 szkl. pikantnego ketchupu
    1 łyżka octu
    1/3 szkl. wody
    1 kostka rosołowa
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sok z 1/2 cytryny
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka musztardy
    Karkówkę kroimy w plastry i bez przypraw smażymy na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę i cebulę pokrojoną w krążki. Składniki sosu należy wymieszać, zalać mięso i piec w 170 stopniach około 1,5 godziny.
  • Mój mąż tą karkówkę wg. przepisu znaczy się przygotował na komunię małego.Miała wzięcie, zresztą często ją robimy :-)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.