Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Chleb żytni i pszenny na zakwasie

16365676869

Komentarz

  • ;
    Pojutrze z rana nasawiam chleb. Mam nadzieję, że mi ten zakwas jutro ze słoja nie wyjdzie  B)
  • Moze tez wpadłam w sidła wypieku chleba, chociaz zawsze mówiłam, ze to nie dla mnie. Mam pod bokiem super eko piekarnie, która tylko na zakwasie chleby piecze, wiec po co...
    Ale chłopak (!) z pracy poczęstował mnie swoim chlebem i wyglądał i smakował zupełnie profesjonalnie. Zakwas od niego dostałam i przepis, ale taki co do grama, ze nie ma „podsyp maki, jak trzeba” ;) Ponoc od pierwszego razu wychodzi super, bez prób i błędów. Cały sekret w pieczeniu w garnku żeliwnym, który imituje piec chlebowy.
    Zobaczymy. Na razie pierwszy bochenek zmieszałem, jutro po południu/ wieczorem będę piekła.
  • @Maciejka super że cie zachęcił.
    W żeliwnym garnku nie piekłam ale w glinianym tzw.garnku rzymskim już tak.
    Glina ma to do siebie że nie tylko powoli oddaje ciepło ale też paruje.
    Chleb z garnka rzymskiego to wg.mnie mercedes wśród chlebów.
  • Prawde powiedziawszy, to mnie ten wątek zdemotywował ;). Bo czytasz, ze znowu nie wyszło, ze moze wiecej maki, albo inna temperatura, albo, albo, nie na moje nerwy. A ten chleb mu tak po prostu wyszedł, za pierwszym razem, a to w ogole nie tylko facet, ale taki odrealniony troche programista :D 
    Ciekawe, ze do tego chleba dodawało sie tez troche twarogu. No jestem ciekawa...
  • Ważne, że jednak złapałaś bakcyla.
    Chleba z twarogiem jeszcze nie piekłam,jedynie z ziemniakami.
    Dasz przepis?

  • Na kilogramowy chleb:
    455 g maki żytniej 1150
    110 g maki orkiszowej 630
    315 g wody
    110 g chudego sera białego (u nas taki zmielony jakby sprzedają, gładki całkiem)
    12 g soli
    4 g zakwasu zytniego


    1. wszystko połączyć, zostawić na 12 godzin
    2. zagnieść kule, włożyć do koszyczka wysypanego maka na 12 gidzin
    3. Piekarnik z garnkiem w srodku nagrzać do 250 stopni, włożyć chleb, skręcić do 230 stopni i piec pod pokrywka 35 minut
    4. Sciagnac pokrywkę i piec jeszcze 15 minut 
    Podziękowali 1kasha
  • Kolega mi mówił, ze misi być dokładnie tak jak w przepisie. Chlapnęło mi sie 5 g zakwasu, zobaczymy ;)
  • Dzięki.Ale chyba poczekam jak Tobie wyjdzie.
    12 godzin wyrastania,no niby zakwasu niewiele...
    Boję się jednak trochę czy po takim czasie nie będzie zbyt kwaśny...
  • Wyszedl, chociaz nawet wiecej niz 12 godzin rósł. Nie wiem dlaczego, ale bardzo powoli mu szło, moze za zimno miał. Musze sie w poniedziałek kolego dopytać. Ale w domu szał, chyba cały zjedzą go na śniadanie
  • A pokażesz garnek w jakim piekłaś?
  • edytowano październik 2019
    Taki zwykły, co w nim smażyć mozna i do pieca wkładać. Moze żeliwny lepszy, ale i w tymi mega chrupiąca skórka wyszła, w srodku jest dobrze wypieczony.
  • Widzisz. A myślała, ze to cały pic w garnku właśnie
  • Ja mysle, ze cały pic w tej wysokiej temperaturze, ze wrzucasz chleb do gorącego garnka. I czesciowo piecze sie pod przykryciem, wiec tez temp wyższa, niz jak sie w foremkach piecze.
  • Ale tajemnica moze być tez taka, ze sie dosłownie nad tym chlebem modliłam ;) Akurat jutrznie i godzinę czytań odmówiłam.
  • edytowano październik 2019
    Można taki zakwas samemu zrobić?
    E: Dlaczego go wszyscy wszystkim wysyłają?  
  • mamaw powiedział(a):
    Można taki zakwas samemu zrobić?
    E: Dlaczego go wszyscy wszystkim wysyłają?  
    jak kiedyś nie odłożyłam to robiłam sama od zera.

    a ludzie sobie wysyłają, bo na takim starszym zakwasie szybciej i lepiej rośnie, z takiego nowego to pierwszy chleb bez szału wyszedl.

    kiedyś miałam zakwaś co mi chleb rósł 7h, teraz mam takie, że 3-4 i super wyrośnięty


    Podziękowali 1mamaw
  • i ja osobiście nie cierpię przepisów typu 375 g mąki i 125 zakwasu od razu zamykam taki przepis, bo ja robię na oko i zakwas bardziej na szklanki mierzę niż na wagę
    Podziękowali 1mamaw
  • Tez kiedys robiłam zakwas od zera. I był baaaardzo mocny. Wręcz ze słoika mi uciekał :D
  • Mój pierwszy był słaby, tzn chleb słabo rósł
    Gliniasty taki byl
  • To jest wlasnie bardzo ciekawy przepis, bo jest tylko 4 gram zakwasu! No i my informatycy jestesmy, lubimy algorytmy :) Przynajmniej wiadomo co wyjdzie, na oko mozna sobie robić jak już sie ma wprawę.
  • Aneczka08 powiedział(a):
    i ja osobiście nie cierpię przepisów typu 375 g mąki i 125 zakwasu od razu zamykam taki przepis, bo ja robię na oko i zakwas bardziej na szklanki mierzę niż na wagę
    Ja też lubię na szklanki. Jak przepis na wagę, to pierwszy raz ważę i mierze na szklanki i reformuje przepis. 
    Podziękowali 1Aneczka08
  • edytowano październik 2019
    .
    nie ten wątek
  • Dzieci wlasnie pożarły ostatnia piętkę. Zaraz nastawiam nowy :)

  • Po chlebie zostało już tylko to zdjęcie :) Przyszli znajomi i zjedli połówkę z masłem, resztę dzieci załatwiły. Lepszy mi wyszedł ten chleb, bo dałam ciut wiecej zakwasu, ale za to troche krócej wyrastał. 
    Idę robić dzisiaj zapasy maki.
    Podziękowali 1jukaa
  • @Maciejka a smak,jaki smak, mocno kwaskowy?
  • Jaki masz zakwas, że tak na gramy da się liczyć? 
  • Nie, wlasnie nie wyszedł kwaśny, taki w sam raz.
    A zakwas mam żytni. Tym razem 7g dałam :)
  • Sama zrobiłaś? To taki zwykły zakwas w słoiku, co się samemu robi?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.