Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Chleb żytni i pszenny na zakwasie

16364666869

Komentarz

  • 450 g maki pszennej 550
    115 g żytniej razowej
    190 g wody
    200 g soku winogronowego
    12 g soli
    12 g oleju
    145 g orzechów włoskich grubo siekanych
    17 g zakwasu ( najlepiej pszennego)

    1. pomieszać wszystko i zostawić pod ścierka w misce na 24h, w tym czasie wyrobić ciasto raz po 2-8h, drugi raz po 12- 18h.
    2. Uformować kule starając sie nie za bardzo wycisnąć powietrze, włożyć do koszyczka na chleb i zostawić na godzine
    3. Rozgrzać  piekarnik do 250 stopni razem z garnkiem
    4. włożyć chleb do garnka, przykryć przykrywka i piec w 230 stopniach 30 minut
    5. sciagnac pokrywkę i jeszcze 15 minut piec.
    Podziękowali 1Zuzapola
  • Następny na tapecie będzie chleb czekoladowy :) z maki żytniej z dodatkiem czekolady 70%
  • Hm...ciekawe te chleby. Ale jakos czekolada w tej wersji do mnie nie przemawia.
  • Jak kto jadą chleb z miodem czy dżemem,  to czemu nie?
  • Nie, u mnie ostatnio bardzo ekonomicznie ;) z samym masłem wsuwają :)
  • A tej czekolady nie ma tam dużo, pewnie będzie bardziej posmak kakao miał, tak jak w tym chlebie tez nie czuć tej słodkości z soku winogronowego. Ale zobaczymy.
  • M.aciejka, czy to ciasto chlebowe powinno być takie gęste? Moje wyszło aż twarde.
  • Te żytnie dosyc geste wychodzi (u mnie klejące tez) i w zasadzie rośnie tylko na sam koniec. Pierwsze w ogole wywalić chciałam, ale dałam mu szanse. Moze jak ogolnie jest zimno troche mu powóc i wstawić do rozgrzanego minimalnie piekarnika, albo przy kaloryferze postawić.
    Ja teraz mam ze sobą dwa bochenki żytniego (jeden czekoladowy), ale chyba w domu przerzucę sie na ten orzechowy znowu. Tak mysle, ze dla początkujących łatwiejszy.
    Podziękowali 1jukaa
  • Acha i jeszcze w zaleznosci od rozmiaru garnka moze dosyc płaski wyjść. Kolega robi zawsze z 1,25 ilości składników, ja raz nawet z 1,5 zrobiłam. Tylko czas pieczenia trzeba odpowiednio wydłużyć.
    Podziękowali 1jukaa
  • Co robicie z koszykiem na chleb, żeby się nie przyklejało?
  • edytowano październik 2019
    Klasycznie wykładamy ściereczką albo posypujemy mąką ziemniaczaną.
    Ja łączę obie opcje i najpierw chleb obtaczam w mace ziemniaczanej, a potem kładę go na ściereczce.
    I odkryłam, że wcale nie potrzebuje koszyków do wyrastania,
    wystarczą foremki do pieczenia chleba
    Efekt po upieczeniu identyczny jak z koszyczka,
    tylko trzeba na rozgrzaną blachę wrzucić.


    Podziękowali 1jukaa
  • Ja posypuje ta sama maka, z jakiej jest chleb. Ale rzeczywiście sporo trzeba. 
    Cos wyszło z tego chleba?
    Podziękowali 1jukaa
  • No właśnie tego koszyka mąka się jakoś nie trzyma, zbyt gładki. 
    Wyszlo! Trochę za szybko jednak piekłam, mógł jeszcze podrosnąć. Jutro próbuję ten drugi, lżejszy pewnie będzie.
    Podziękowali 1Maciejka
  • edytowano październik 2019
    Super! Ciekawe, czy sie wciągniesz. Ja już jestem przypadkiem beznadziejnym, bo kota karmią przyjaciele, ale zakwas , do dokarmiania na wakacje zabrałam :D
    Podziękowali 1jukaa
  • Ja piekę chleb od dawna :) Chętnie wypróbuję nowe przepisy, ten twój mnie zaintrygował.
  • edytowano październik 2019
    @jukaa a może na tym blogu znajdziesz coś dla siebie?
    Autorkę znam z jedno z forów.


    Podziękowali 1jukaa
  • Dziękuję, dużo fajnych przepisów!
    Dobrze się składa, testuję na maxa nowy piekarnik ;)
  • Podziękowali 1Maciejka
  • Jaki to chleb? 
  • edytowano listopad 2019
    Ten drugi M.aciejki. Bardzo dobry i bardzo chrrrrupiący!
    Podziękowali 1Zuzapola
  • O, jak miło :) Ja go wlasnie tez dzisiaj zamieszalam, tylko mąkę troche bardziej ciemniejsza dałam (1050). Tez jestem ciekawa jak wyjdzie.
  • Mój jest z orkiszową. Testuję na młodej, bo ma już totalny odrzut od bezglutenowego :(
  • Upiekłam żytni razowy z  śliwkami i żurawiną

    Jem z samym masłem . Pychota
  • Macie jakies doświadczenia z pieczeniem chleba w garnku rzymskim? Znajoma mnie pytała. Ale ja nigdy nie piekłam...
  • edytowano 7 styczeń
    @Ania D. - jest sens dodawania do mąki 720 otrąb? Mieszałam z mąką razową, a teraz mam zapas otrąb ........
  • @Matka6, jak miałam otręby, to je dodawałam. Dostałam np. kiedyś do kupionej mąki 2 kg otrąb. Specjalnie nigdy sama ich nie kupowałam, a nie lubię wyrzucać. Jeśli więc masz to, co napisałaś - to jak najbardziej możesz dodać.
  • chleb z gara (tzn jeszcze w garze ;) ) , orkisz na zaczynie
     Ostatnio piekę na zaczynie bo u mnie zakwas zimą kapryśny i jestem bardzo zadowolona
    Podziękowali 2Maciejka Elunia
  • Dzięki, a otręby są takie cudowne , jak o nich piszą?
  • Tak, ale najlepiej mieć mąkę z pełnego przemiału. Wtedy jest w niej wszystko, również zarodek. Ale jak nie ma, to nie ma.
  • Zrobiłam zakwas przenno żytni. Jakoś nie chce urosnąć ale lekko bąbluje. Czy jest sens próbować z niego coś upiec? Macie jakiś prosty przepis dla kogoś komu jeszcze nigdy nie wyszedł dobry chleb? Macie pomysł czemu zakwas mi nie wyrasta? To już mój trzeci....+ jeden zmarnowany od pewnej forumki....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.