Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dania jednogarnkowe

edytowano styczeń 2011 w Kuchnia
Może macie jakieś sprawdzone pomysły na szybkie (albo raczej nie zajmujące palników na kuchence:wink:) dania?

U nas funkcjonuje nastepujący:

1 kg górnej części udek (najlepiej bez skóry i kości) lub skrzydełek
1 szkl. ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)
2 cebule
0,5 kostki masła
przyprawa do kurczaka lub własna kompozycja

Zalewa:
3 szkl. wody
1 łyżka cukru
1 łyżka vegety (opcjonalnie, ja nie używam, za to nieco więcej solę i dodaję przypraw)
1,5 łyżki ketchupu
3 ząbki czosnku
pieprz, papryka w proszku

Mięso posypać przyprawą, odstawić do lodówki.
Posmarować naczynie żaroodporne, ułożyć pokrojoną w plastry cebulę, wsypać surowy ryż. Nastepnie włożyć mięso, zalać zalewą i polać rozpuszczonym masłem.
Piec bez przykrycia 1,5-2 godzin (w zależności czy ryż biały,czy brązowy).

Spróbujcie, naprawdę dobre!

Komentarz

  • ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM I PIECZARKAMI

    1 op. makaronu świderki lub inny gruby makaron
    1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
    25 dag pieczarek
    1 cebula
    1 puszka kukurydzy
    kawałek żółtego sera
    1-2 jajka
    2 łyżki śmietany
    wegeta
    maggi
    pieprz ziołowy
    masło

    Ugotować makaron. Cebulę i pieczarki pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle z dodatkiem wegety.
    Do żaroodpornego naczynia włożyć makaron, cebulę z pieczarkami, tuńczyka i kukurydzę. Przyprawić maggi w płynie i wszystko wymieszać. Polać jajkami rozmąconymi w śmietanie. Na wierzch zetrzeć żółty ser. posypać pieprzem ziołowym. Zapiekać pod przykryciem w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut. można podać z ketchupem.

    850551.jpeg
  • Makaron zapiekany z kurczakiem i warzywami w sosie bolońskim

    -makaron rurki
    -mięso z kurczaka (udka)
    -bukiet warzyw -mrożonka
    -sos boloński w proszku (taki w torebce)
    -kukurydza z puszki

    Makaron, mięso, warzywa ugotować (oczywiście każde osobno). Mięso rozdrobnić na niewielkie kawałki. Wszystkie te składniki + kukurydza przełożyć i wymieszać w naczyniu żaroodpornym. Ugotować sos według przepisu na opakowaniu i wszystko zalać tym sosem. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Smacznego!null

    850553.jpeg
  • Takie coś, chyba w rodzaju gulaszu.
    Mięso pokroić w kostkę (wołowe, wieprzowe) obsmazyć w rondlu na oleju, zalać wodą i dodać to co aktualnie zalega w lodówce. Czyli wszelakie skrawki cebuli, pomidorów, papryki, można wrzucić z puszki groszek, fasolkę czy kukurydzę.

    Dobrze przyprawić i zostawić żeby bulgotało na małym ogniu.

    Dodatki wg własnych upodobań i metodą "na oko" co pasuje.

    Jako zapychacz - ryż, ziemniaki, kasza.
  • Filet z kurczaka
    Warzywa na patelnię (zielone warzywa takiej jednej firmy)
    Zioła prowansalskie

    I już
  • Nowy patent męża zajadał w jakieś knajpie.

    Trzeba mieć juz gotowe naleśniki (usmażyć trochę wcześniej)

    Na patelnię wrzucamy mielone, doprawiamy pieprzem, potem fasolę czerwoną całą puszkę, potem groszek zielony i kukurydzę i na koniec koncentrat pomidorowy rozrobiony z wodą. Wszystko mieszamy. Masę wkładamy do naleśników, posypujemy serem i albo zapiekamy w pierkarniku albo na patelni tej samej na której przygotowaliśmy masę.
  • [cite] MonikaN:[/cite]

    Trzeba mieć juz gotowe naleśniki (usmażyć trochę wcześniej)

    Na patelnię wrzucamy mielone, doprawiamy pieprzem, potem fasolę czerwoną całą puszkę, potem groszek zielony i kukurydzę i na koniec koncentrat pomidorowy rozrobiony z wodą. Wszystko mieszamy. Masę wkładamy do naleśników, posypujemy serem i albo zapiekamy w pierkarniku albo na patelni tej samej na której przygotowaliśmy masę.

    Takie naleśnik ze wsadem też robię, jak mi mięso z rosołu zostaje, bo u mnie nie ma amatorów na samo gotowane mięso i muszę im jakoś "przemycić", coby się nie zmarnowało:wink:
  • Ryż brązowy
    mrożonka chińska z Biedronki
    filet z kurczaka albo indyka
    sól, pieprz, curry, kurkuma, zioła prowansalskie
    olej

    Usmażyć kurczaka na patelni dodać do niego miesznkę chińską. Dusić pod przykryciem do miekkości warzyw.
    Ugotować w garnku ryż z kurkumą i solą, dodać do garnka, wymieszać doprawić.
  • Makaron
    brokuły
    śmietana
    ser pleśniowy niebieski
    sól pieprz.
    makaron ugotować, brokuła pokroić na różyczki i zblanszować. Dodać do makaronu, podsmażyć na oleju, dodać do goracego śmietanę i ser. Mieszać aż się rozpuści. Przyprawić do smaku
  • -Paella(pytać Cartów)
    -Pichelsteiner
    -Forszmak staropolski
    -Bigos(najbardziej znane danie jednogarnkowe)
    -Risotto(można dorzucić trochę składników)
    -Beouf Bourguignon
    -Paprykarz z ryby, albo z kurczaka................................
    ....................duuużo tego
  • [cite] maniek:[/cite]-Paella(pytać Cartów)
    -Pichelsteiner
    -Forszmak staropolski
    -Bigos(najbardziej znane danie jednogarnkowe)
    -Risotto(można dorzucić trochę składników)
    -Beouf Bourguignon
    -Paprykarz z ryby, albo z kurczaka................................
    ....................duuużo tego




    taaa i teraz do większości trzeba wujka gógla zatrudnić :cool::wink:
  • Bez przesady:bigsmile:
  • [cite] maniek:[/cite]-Paella(pytać Cartów)
    -Pichelsteiner
    -Forszmak staropolski
    -Bigos(najbardziej znane danie jednogarnkowe)
    -Risotto(można dorzucić trochę składników)
    -Beouf Bourguignon
    -Paprykarz z ryby, albo z kurczaka................................
    ....................duuużo tego

    Szczerze powiem, że za wyjątkiem bigosu, reszta to abstrakja:cool:
  • [cite] Agagaw:[/cite]Może macie jakieś sprawdzone pomysły na szybkie (albo raczej nie zajmujące palników na kuchence:wink:) dania?

    U nas funkcjonuje nastepujący:

    1 kg górnej części udek (najlepiej bez skóry i kości) lub skrzydełek
    1 szkl. ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)
    2 cebule
    0,5 kostki masła
    przyprawa do kurczaka lub własna kompozycja

    Zalewa:
    3 szkl. wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżka vegety (opcjonalnie, ja nie używam, za to nieco więcej solę i dodaję przypraw)
    1,5 łyżki ketchupu
    3 ząbki czosnku
    pieprz, papryka w proszku

    Mięso posypać przyprawą, odstawić do lodówki.
    Posmarować naczynie żaroodporne, ułożyć pokrojoną w plastry cebulę, wsypać surowy ryż. Nastepnie włożyć mięso, zalać zalewą i polać rozpuszczonym masłem.
    Piec bez przykrycia 1,5-2 godzin (w zależności czy ryż biały,czy brązowy).

    Spróbujcie, naprawdę dobre!

    Mam podobny przepis.
    Tylko, że u mnie najpierw idzie ryż, następnie cebula, pokrojone pieczarki, kolorowa papryka pokrojona w kostkę i kurczak obtoczony w przyprawie. Całość zalewam rosołkiem z kostki bulionowej
  • potrawy jednogarnkowe - super:bigsmile:

    my mamy taki

    jakieś filety z ryby (panga, łosoś, czy inna bezoścista rybka)
    cebula
    ugotowany ryż
    marchewka starta na tarce z dużymi oczkami
    masło
    i przyprawy wedle uznania
    aaa i śmietana

    filety podsmażamy na masełku, posolone i popieprzone
    potem podduszamy cebulkę
    ryz ugotowany

    i warstami w garnku
    masełko na dno
    potem ryż, marchewka, cebula, rybka
    i tak warstwami
    każdą warstwę doprawić i masełko dodać
    na wierzch zrobic sosik ze śmietany i co tam kto lubi
    podlać kapkę wodą coby nam sie nie przypaliło
    i tak z 20 minut na małym ogniu

    pyyyyycha:bigsmile:
  • dorzucam musakę
    paprykę faszerowaną
  • A My czesto robimy KOCIOŁEK ktory pierwotnie nosił nazwe "schab po cygansku" .Do duzego (garnka rondla tudzież kociołka):bigsmile: kroimy w duza kostke ziemniaki i wrzucamy je na dno rondla(mozna dno wysmarowac smalcem lub olejem a ziemniaki posypac sola),przykrywamy starkowana marchewka pietruszka i selerem na to kładziemy kawałki miesa( schab ,szynka lub karkówka czyli jakas "łeptowina" lub drob z tym ze mieso trzeba wczesniej przyprawic , posmarowac musztarda i zostawic na troche) kawalki miesa znowu przykrywamy starkowanymi warzywami(Marchew pietruszka seler)Cebule mozna pokroic w plasterki i wrzucic tez na warzywa lub wersja dla bardziej leniwych :mozna ja przekroic na ósemki i poupychac po bokach i w srodek garnka.Całosc przykrywamy startym serem lub jeszcze lepiej gdy ser jest w plastrach.A na koniec smarujemy majonezem.Przykrywamy i pieczemy w piekarniku ok2 godz.Mozna w miedzy czasie gdy sie piecze podlac lekko woda.Niektórzy podlewaja rosołkiem z kostki ale ja tych pseudo polepszaczy smaku nie uzywam a tez jet dobre.Mało powiedziane --Pyszne!!
  • http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-5134_boeuf-bourguignon.html

    Oto przepis na boeuf bourguignon, moim zdaniem najlepszy, choć w tej interpretacji jest się do czego przyczepić. Najlepiej korzystać z "Mastering the Art of French Cooking"
  • A u nas coś, co jest dobre , bez długiego stania przy garach:
    -makaron razowy ugotowany al dente
    -patelnia rozgrzana a na niej śmietana+ z utartym serem dziurgas lub parmezan-mieszanie na małym ogniu do tego proponuje czosnek . sos musi trochę wyparować,I potem mieszam makaron z sosem i sypie bazylia świeżą. Od razu podaje-pychota i prościzna.
    Mąż wegetarianin stąd bez mięcha.
  • W zasadzie wiele rzeczy robię bardzo podobnie jak Wy, więc dorzucę tylko pomysł (zgapiony z jakieś wakacyjnej restauracji) na fajny sposób podania różnych bigosów, gulaszów, warzyw z patelni i innych jednogarnkowców. Zakupujemy po małym okrągłym chlebku na osobę (na mniejszą osobę może być duża buła). Ścinamy płasko od góry czapeczkę, wydążamy miąższ (można go użyć np. na grzanki do zupy na następny dzień), do tak przygotowanych naczyń ładujemy nasze gotowe już danie jednogarnkowe. Przykrywamy czapeczką i ładujemy do gorącego piekarnika na jakieś 15-20 minut.
    Serwujemy na stół po chlebowym garnuszku na głowę (tj. na talerz) i zajadamy danie zagryzając chrupiącą miseczką
    eat-drink-smiley-5165.gif
  • Lila, daj ten przepis na bogracz:bigsmile:
  • [cite] Lila:[/cite]i wiem, co to są paprykarze!!! bez googla :cool:
    Fajosko! Nie mają nic wspólnego z paprykarzem szczecińskim
  • Ja nie wiem co to bogracz:shamed::shamed::shamed:
  • to taka potrawa jednogarnkowa:bigsmile:
  • [cite] Barbara:[/cite]W zasadzie wiele rzeczy robię bardzo podobnie jak Wy, więc dorzucę tylko pomysł (zgapiony z jakieś wakacyjnej restauracji) na fajny sposób podania różnych bigosów, gulaszów, warzyw z patelni i innych jednogarnkowców. Zakupujemy po małym okrągłym chlebku na osobę (na mniejszą osobę może być duża buła). Ścinamy płasko od góry czapeczkę, wydążamy miąższ (można go użyć np. na grzanki do zupy na następny dzień), do tak przygotowanych naczyń ładujemy nasze gotowe już danie jednogarnkowe. Przykrywamy czapeczką i ładujemy do gorącego piekarnika na jakieś 15-20 minut.
    Serwujemy na stół po chlebowym garnuszku na głowę (tj. na talerz) i zajadamy danie zagryzając chrupiącą miseczką
    eat-drink-smiley-5165.gif

    W krakowskich knajpach tak jadałam w tym chlebku lub bułach.
  • Ja tak podaję zrazy zawijane, zwane na Śląsku roladami.
  • Z kluskami śląskimi mniam... :D

    Ale kapusta zasmażana zawsze mnie obrzydzała.
  • A za mną "chodzi" placek po węgiersku, ale nijak nie wiem jak się do niego zabrać:neutral:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.