CIASTO:
5 żółtek
1 margaryna
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
MASA:
5 białek
3 duże (400 ml.) śmietany kwaśne 18% np. z Biedronki
2 budynie śmietankowe
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
olejek cytrynowy lub sok z cytryny
Składniki na ciasto zagnieść, ciasto podzielić na dwie (jedną większą, drugą mniejszą) części, większą wyłożyć na blachę, mniejszą włożyć do zamrażarki.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, w jednej śmietanie kwaśnej wymieszać budynie, razem z pozostałymi dodać do masy, wymieszać. Masę wylać na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągnąć, pokruszyć lub zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki i wstawić ponownie do piekarnika na następne 20 - 30 minut.
Komentarz
Dzięki za fajny przepis!:bigsmile:
MonikaN oczywiście, że pozwalam, bo największą frajdą jest dzielenie się z innymi... choćby w taki sposób :bigsmile:
Niestety nie wiem czy można śmietanę zamienić na jogurt... Może w innych przepisach... Ale takowych nie znam.
moje zdanie jest takie - pierwszy raz dokładnie z przepisu, a następne - ja wujenka uważa
już na napoleonkę nastawiona byłam w środę, ale u mnie na wsi nie można krakersów dostać:shocked:
czad , nie?
muszę się do miasta zaudać celem nabycia:bigsmile: