składniki:
1/2 l mleka
10dag drożdży
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
5 jajek
3/4 kostki margaryny
szczypta soli
1,5 kg mąki
krem czekoladowy lub marmolada
wykonanie:
Z 1/2 l mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru robimy rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Margarynę rozpuszczamy. Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto cienko wałkujemy i od dużego talerza wykrawamy okrąg, który dzielimy na osiem części. Na każdą część nakładamy nadzienie i zwijamy rogaliki. Układamy na natłuszczonej blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 st. C
Komentarz
EDIT: Ten ser do kopertek musi być zmieszany z jajkiem i cukrem teraz mi się przypomniało
Teraz pięć razy rogaliki i kopertki, jestem od kopertek uzależniona, jak Twoja rodzina tak je polubi jak ja, to może i więcej razy niż pięć zrobisz:).
A ze mnie jest leń, wolę tam ciasto w mikserze wyrobić i wlać do foremki. Ale może jak się kiedyś dorobi małych pomocników :ba:
Ale nareszcie nauczyłam się piec zjadliwy chleb (acz jeszcze długa droga przede mną do doskonałości)
Też dziś w kuchni spędziłam pół dnia...
celinka :rainbow:
A koperty serowe MonikiN też na pewno są rewelacyjne. I można mieć dwa rodzaje ciastek za jednym zamachem, po przygotowaniu różnego nadzienia. :bigsmile:
Nie moje, a mojej teściowej :cheer:. Właśnie zagniatasz jedno ciasto, jeden wysiłek i masz dwa rodzaje ciastek.
Piekłam raz w życiu jak synek miał ze 3 miesiące i jakoś się udało, chociaż mały z gatunku absorbujących był.
W tej chwili zamiast spać bawi się w łóżeczku heh, nocny marek-jacy rodzice takie dziecko.
Edit: Pamiętam, że to ciasto się łatwo zagniatało, mam zespół cieśni nadgarstka, więc wszelkie ręczne ciasta, to męka (mąż robi), ale to zagniotłam sama.
Mam wrażenie, ze odżywiamy się tylko nimi
Ale uczciwie przyznam, że gdyby nie pomoc córek w zwijaniu, to nie wiem, czy dałabym radę
A synek malował pędzelkiem systematycznie jednego rogalika po drugim, rozbełtanym jajem.
Fachowcy z tych moich dzieci :cool:
:ad:
Jutro mąż ma mi wszystkie wydrukować, będziemy próbować po kolei:bigsmile:
Dzięki!!!
Rogaliki krucho-drożdżowe
Â? kg mąki
Â? szklanki mleka
2-3 łyżki cukru
5 dkg drożdży
1 masło/margaryna
2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub kefiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
szczypta soli
Mleko (ciepłe) + cukier + trochę mąki â?? zrobić rozczyn, zostawić na chwilkę do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, proszek, jaja, wlać wyrośnięty rozczyn, śmietanę i roztopione masło. Wymieszać składniki, nie trzeba długo wyrabiać, zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować, zawijać małe rogaliki (koperty, pierożki), z dżemem (musi być gesty!), serem, czekoladą, makiem. Piec ok. 15 min. w temp. 180-200 st. C. Sporo rosną w pieczeniu. Małych rogalików wychodzą 3 blachy, większych 2. Zachowują świeżość kilka dni.
To jutro robię dla odmiany rogaliki Celinki
Moje piekły się 15 min, ale wydaje mi się, że to zależy też od piekarnika, bo są różne... Pierwszą porcję należałoby przetestować
Dzieci mnie od rana prosza o nie :bigsmile:
Śmietana lub kefir i roztopione masło łatwo się mieszają z mąką
Ja właśnie próbuję dziś z tego przepisu kopertki z serem, zainspirowana Twoim postem
mam nadzieję, że dzieciom posmakują