Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pieczone wiśnie

edytowano styczeń 2011 w Kuchnia
Składniki:

450 g wiśni mrożonych (w sezonie świeżych)
7 jajek
225 g cukru pudru
1125 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy (niekoniecznie)

Wykonanie:

Wsypujemy wiśnie na dno formy żaroodpornej (ew.blaszki) nie muszą być rozmrożone. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka rozkłócamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Łyżkę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko podgrzewamy lekko i wlewamy do jajek. Na koniec dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczanę i mieszamy wszystko.
Zalewamy tym nasze wisienki i wkladamy do piekarnika 180 stopni - 25 minut.
Jemy na ciepło i zimno.
Pyszne!

Komentarz

  • Moniko, a w ciąży czasem nie jesteś ? :wink::wink::wink:



    przepis wygląda smakowicie :D
    ja się jeszcze do tych rogalików zbieram, ale te wiśnie szybsze :wink:
  • Sylwunia jeszcze nie. Wiem, że przepisy, to domena ciężarnych :cheer:. Kto wie może wwołam dziecko do brzucha.

    Już z Lilą się chciałam w innym wątku czekoladą dzielić, która miała być dla ciężarnych i Ona mi proroctwo zarzucała :shamed:.

    Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu (co lubię najbardziej), mąż za tym przepada, ale On uwielbia wiśnie, natomiast mi to smakuje w pierwszy dzień po zrobieniu na drugi już nie, ale mąż wyjada ze smakiem.

    A rogaliki, zrobiłam dziś 30 sztuk, mąż zagniótł ciasto, ja wałkowałam i faszerowałam serem (kopertki), ale jakoś bez entuzjazmu za dużo roboty chociaż jak robiłam ze cztery miesiące wstecz, to entuzjazm był ogromny.
  • Co wychodzi z tych wiśni? Coś jak wiśnie w biszkopcie, czy raczej legumina? Czy formę smarujesz najpierw jakimś tłuszczem? Upieczone się jakoś kroi, czy raczej nakłada?
  • Taki trochę budyń. formy nie smaruję tłuszczem. Nakłada się, albo kroi, jak dłużej popieczesz, to kroisz jak krócej nakładasz.
    A w smaku przebija budyń mocno.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.