Składniki:
450 g wiśni mrożonych (w sezonie świeżych)
7 jajek
225 g cukru pudru
1125 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy (niekoniecznie)
Wykonanie:
Wsypujemy wiśnie na dno formy żaroodpornej (ew.blaszki) nie muszą być rozmrożone. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka rozkłócamy, dodajemy cukier puder i mieszamy. Łyżkę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko podgrzewamy lekko i wlewamy do jajek. Na koniec dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczanę i mieszamy wszystko.
Zalewamy tym nasze wisienki i wkladamy do piekarnika 180 stopni - 25 minut.
Jemy na ciepło i zimno.
Pyszne!
Komentarz
przepis wygląda smakowicie
ja się jeszcze do tych rogalików zbieram, ale te wiśnie szybsze
Już z Lilą się chciałam w innym wątku czekoladą dzielić, która miała być dla ciężarnych i Ona mi proroctwo zarzucała :shamed:.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu (co lubię najbardziej), mąż za tym przepada, ale On uwielbia wiśnie, natomiast mi to smakuje w pierwszy dzień po zrobieniu na drugi już nie, ale mąż wyjada ze smakiem.
A rogaliki, zrobiłam dziś 30 sztuk, mąż zagniótł ciasto, ja wałkowałam i faszerowałam serem (kopertki), ale jakoś bez entuzjazmu za dużo roboty chociaż jak robiłam ze cztery miesiące wstecz, to entuzjazm był ogromny.
A w smaku przebija budyń mocno.