Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pączki

1356722

Komentarz

  • Zaintrygował mnie przepis prababci czyli Cart :\"> ktoś posiada? 

    Mam plan zrobić pierwsze pączki w życiu. Obiecuję wkleić fotę! 

  • Kurczę, ja posiadam ;)
    Ale w wersji papierowej. Wolałabym, żeby ktoś odszukał w archiwach forumowych ten przepis, bo mi sie nie chce tyle wklepywać. :\">

    ATSD, jak Wy to robicie, że coś znajdujecie przy użyciu naszej obecnej wyszukiwarki? Ona jakaś nieprzystosowana jest- wyszukuje mi głupoty i to tylko w najświeższych wątkach. A może to ja jestem nieprzystosowana, nie ona? ;))
  • edytowano luty 2013
    JA, ja kiedyś skopiowałam i mam:

    Przepis Cart&Pud

    PĄCZKI PRABABCI

    50 dag mąki
    2 jajka
    10 dag cukru
    10 dag masła (ew.
    margaryny)
    szklanka mleka
    łyżka spirytusu lub octu
    4 dag
    drożdży
    płaska łyżeczka soli
    wiśnie z syropu albo dżem różany do
    nadzienia

    Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać łyżkę mąki i
    łyżeczkę cukru- odstawić do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodać kogel-mogel
    z jajek i cukru, sól i rozczyn drożdżowy.
    Zagnieść ciasto, pod koniec dolać
    ocet i rozpuszczone, ostudzone masło i wyrobić aż się całkiem wchłonie. Ma być
    dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
    Formować placuszki,
    nadziewać wiśniami lub dżemem i zlepione układać na posypanej mąką stolnicy
    (zlepionym na dół) i zostawić w cieple 15 minut do wyrośnięcia.
    Smażyć pod
    przykryciem na złoty kolor, potem zdjąć przykrywkę i bez przykrycia smażyć z
    drugiej strony.
    Po ostudzeniu lukrować.

    Lukier:
    szklanka cukru
    pudru, kilka kropli cytryny i troszkę wody. Lukier ma być gęsty, żeby za szybko
    nie spływał z pączków.
    Lepiej na początek zrobić mniej lukru, żeby dobrze
    wymierzyć konsystencję, potem ewentualnie dosypywać lub dolewać
    wodę.

     

  • A był gdzieś przepis na PYYYSZNE faworki? Muszę się przygotować ;)
  • edytowano luty 2013
    Jakiej konsystencji powinno być ciasto na pączki? Klei się? Bardzo luźne jest?
    @Olesia ?
  • Moje trochę się klei (choć zdaje się, że dobrze wyrobione drożdżowe nie powinno), ale nie jest zbyt rzadkie. Łatwo wycina się z niego szklanką kulki. :)
  • Olesia
    :-*
  • ja robiłam z I przepisu z "mojewypieki". znaczy ja smazyłam. robiła maszyna. nie nadziewane niczym były pyszne.
  • Ciasto na najlepsze na świecie pączki

    Składniki:
    400-500 ml mleka
    120 g drożdży
    150 g masła
    100 g cukru
    50 g cukru  waniliowego
    30 ml spirytusu
    14 szt. żółtek
    1 kg mąki
    szczypta soli

    Przygotowanie:
    Z mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki,
    przygotowujemy tzw. rozczyn. Odstawiamy na bok niech się rozczynia.
    Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym ubijamy na puszysty
    kogel-mogel. Mąkę, najlepiej lekko podgrzaną łączymy z rozczynem,
    jajkami, solą i wyrabiamy ciasto. W trakcie dodajemy rozpuszczone masło i
    spirytus. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, i mieć lekką
    konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

     
    To jest przepis Andrzeja Polana.Robiłam w zeszłym roku pychota.
  • @AB własnie moje w maszynie się robia, bo ja nie cierpię babrać się w drożdżowym. Od lat maszyna za mnie pracuje.
  • A bez jajek, masła i mąki pszennej da się zrobić pączki ? ;)
  • A bez jajek, masła i mąki pszennej da się zrobić pączki ? ;)
    I żeby miały tyle kalorii co jeden tic-tac  8->
  • off-top
    @Cart&;Pud - ja wyszukuję przez google - wpisuję: site:wielodzietni.org "to czego szukam" i gotowe :)
  • Cart, maszyna mi zrobiła, ja usmażyłam i wyszły pycha! Z Twojego przepisu oczywiście. :-)
  • @Savia robiłaś pączki Cart?
     Mam dziś robić,Olesi nam najlepiej smakują. 
    Boję się eksperymentować.
  • Robiłam. W środku nocy. ;) Olesiowych jeszcze nie, wiec nie porównam. Jaka skórkę maja Olesi? Od czego żalezy czy skorka jest chrypka czy gładka i miękka?
  • A bez jajek, masła i mąki pszennej da się zrobić pączki ? ;)
     
    @AB na pewno potrafi!

     

     

    :D
  • edytowano luty 2013
    Jaka skórkę maja Olesi? Od czego żalezy czy skorka jest chrypka czy gładka i miękka?
    Podpisuje sie pod pytaniem. Bo tez mnie ta skórka niepokoi...
    Tez sie przymierzam do robienia. Moi pomocnicy już sie doczekać nie mogą.
    Tylko mam dylemat, ktore wybrac.
    Pączki Prababci czy pączki Olesi?-Oto jest pytanie...
    :D
  • A bez jajek, masła i mąki pszennej da się zrobić pączki ? ;)
     
    @AB na pewno potrafi!

     

      :D
    @AB potrafisz? Ale czy wtedy można będzie jeszcze nazwać je pączkami? ;)
  • Może jajka pomiń, masło zastąp klarowanym lub margaryną beznabiałową, mleko wodą lub mlekiem roślinnym, a mąkę weź orkiszową (jeśli problem jest w samej pszenicy, a nie w glutenie). ;)

    Mnie kusi, żeby wypróbować, ale parę lat temu zwykłe pączki mi nie wyszły, więc się trochę boję i nastawiam się na faworki. Tylko w większości przepisów widzę śmietanę.
  • Ja też dziś planuję sie brać za pączusie :)
  • edytowano luty 2014
    Paczki Cart wczoraj miały skurke chrupka, lamliwa. Po nocy są mięciutkie, takie wole. :-)
  • Rozrobiłam pączki wg przepisu Cart. Wyszło mi dosc rzadkie ciasto. Można dosypac maki?
  • Rozrobiłam pączki wg przepisu Cart. Wyszło mi dosc rzadkie ciasto. Można dosypac maki?
    Ja dosypywałam, ale to już standart, że cokolwiek wyrabiam w maszynie to dosypuję do porządanej konsystencji.
  • Może jajka pomiń, masło zastąp klarowanym lub margaryną beznabiałową, mleko wodą lub mlekiem roślinnym, a mąkę weź orkiszową (jeśli problem jest w samej pszenicy, a nie w glutenie). ;)

    Mnie kusi, żeby wypróbować, ale parę lat temu zwykłe pączki mi nie wyszły, więc się trochę boję i nastawiam się na faworki. Tylko w większości przepisów widzę śmietanę.
    Chyba pozostanę przy poście w sprawie pączków. Jakoś nie przekonują mnie pączki bez jajek. Córce zrobię kilka na orkiszu (bo ona jajka i mleko może jeść), a sama ... popatrzę, jak inni jedzą ;)
  • Bez jajek i mleka są pyszne :) moja mama robiła w tamtym roku. Właściwie nie było czuć różnicy :)

  • Kurczę, ja posiadam ;)
    Ale w wersji papierowej. Wolałabym, żeby ktoś odszukał w archiwach forumowych ten przepis, bo mi sie nie chce tyle wklepywać. :\">

    ATSD, jak Wy to robicie, że coś znajdujecie przy użyciu naszej obecnej wyszukiwarki? Ona jakaś nieprzystosowana jest- wyszukuje mi głupoty i to tylko w najświeższych wątkach. A może to ja jestem nieprzystosowana, nie ona? ;))






    O to to
    To jesteśmy dwie
    Też moja wyszukiwarka tak działa
  • @AB własnie moje w maszynie się robia, bo ja nie cierpię babrać się w drożdżowym. Od lat maszyna za mnie pracuje.
    To nie ten watek, ale własnie od kilku dni robię ciasta drożdżowe dla nielubiących sie babrać.... Wsypuje się składniki wg okreslonej kolejności i po trzech godzinach miesza łyżką i wlewa do formy. Dodatki wg uznania. Zrobiłam juz z serem, budyniem i konfiturami. Plus posypka/kruszonka. Pokochałam drożdzowe! :)
  • edytowano luty 2013
    Och, @balum ja tak piekę drożdżowe od lat. I ciasta i bułeczki i chleby... a teraz były pączki. :-)
    I jaka oszczędność czasu!
  • edytowano luty 2013
    Ale ja mam takie BEZ maszyny! ;) 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.