The Cove - dokumentalny o połowach delfinów - przejmujący:
"Używając najnowocześniejszego wyposażenia, grupa naukowców, prowadzona przez sławnego tresera delfinów - Ricka O'Barry, przetrząsa zatokę koło Taijii w Japonii. Ich celem jest ujawnienie, zarówno, szokującego znęcania się nad delfinami, jak i związanego z tym poważnego zagrożenia dla ludzkiego zdrowia." (za filmweb.pl)
Touching the void - też dokumentalny ale fabularyzowany - genialny, taki, który zostaje w człowieku na dłuuuugo:
"Wydarzenia przedstawione w dokumencie zdobywcy Oskara za "One Day in September" Kevina Macdonalda rozegrały się w roku 1985, a jego bohaterowie byli wówczas młodymi, sprawnymi, świetnie wyszkolonymi alpinistami. Joe Simpson i Simon Yates wyruszają w góry, aby zdobyć szczyt Siula Grande w peruwiańskich Andach od ściany zachodniej. Do tej pory ta sztuka nie udała się nikomu. Pierwsze trzy dni wyprawy przebiegają zgodnie z planem, jednak w końcu zdarza się wypadek. Joe Simpson upada i łamie sobie kilka kości w nodze. Bez szans na jakąkolwiek pomoc, obaj śmiałkowie postanawiają kontynuować wspinaczkę z Joe Simpsonem zawieszonym na linie. Każdy fałszywy ruch może się okazać dla nich śmiertelny" (za filmweb.pl)
Once ok. chociaż główny walor to nastrój wywołany muzyką.
Nie mogę zapomnieć "Prawie jak w niebie" (chyba taki tytuł) o dyrygencie po przejściach (mało zachęcające, ale wierzcie mi, film zachwycający!). Uwielbiam oglądać "Władcę pierścieni" - całą serię.
Nie pamiętam, żebym w kinie była na czymś godnym polecenia. Teraz oglądałam "Alicję in Wonderland" i jestem in deep depresja. Jeszcze mi nie przeszło:shocked:
A ja znowu polecam film francuski ... tym razem zabawną komedyjkę z tekstami, które gdyby nie całkiem pomysłowe tłumaczenie, rozumieją tylko Francuzi.
Jeszcze dalej niż północ
Sarcella, nie pamiętam dokładnie tłumaczenia, bo oglądałam dobre pół roku temu, ale mój mąż, który nie zna francuskiego, też się śmiał z filmu :bigsmile:
ja miałam dodatkowego bonusa w zaśmiewaniu się z akcentu "ludu północy" - nieznanego mi do tej pory zupełnie
a mogłabyś polecić coś jeszcze z ciekawego współczesnego kina fr?
od paru lat nie jestem na bieżąco, a niedługo więcej wieczorów wspólnie spędzanych z mężem...
"Kolacja dla palantów" - komedia franc., film stary i podobno ogólnie znany - ale ja dopiero teraz obejrzalam, wiec jakby ktoś był tak samo opóźniony jak ja, to polecam :bigsmile:
świetna gra aktorska, zabawne dialogi, jest to adaptacja sztuki - wiec zachowany jest taki trochę "teatralny" klimat.
[cite] Madika:[/cite]"Kolacja dla palantów" - komedia franc., film stary i podobno ogólnie znany - ale ja dopiero teraz obejrzalam, wiec jakby ktoś był tak samo opóźniony jak ja, to polecam :bigsmile:
świetna gra aktorska, zabawne dialogi, jest to adaptacja sztuki - wiec zachowany jest taki trochę "teatralny" klimat.
sztuki "kolacja dla głupca", może? byłam na tym w teatrze - bardzo się uśmiałam ))
Komentarz
My sister's keeper(bez mojej zgody)
POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
piękny film do płakania i słuchania!
Irlandzki, mało znany, offowy mini musical.
Wstrząsający... taki inny. Polecam.
Kategoria film gangsterski: "Heat" (De Niro, Pacino, Val Kilmer jak jeszcze byl mlody i przystojny...)
Romanse i komedie: przestalam ogladac po przedawkowaniu Jane Austeen.
Komedie: dawniej myslalam, ze "Birdcage" z Robinem Williamsem Nathanem Lane, ale obejrzalam niedawno i jakos mnie nie smieszy...
"Używając najnowocześniejszego wyposażenia, grupa naukowców, prowadzona przez sławnego tresera delfinów - Ricka O'Barry, przetrząsa zatokę koło Taijii w Japonii. Ich celem jest ujawnienie, zarówno, szokującego znęcania się nad delfinami, jak i związanego z tym poważnego zagrożenia dla ludzkiego zdrowia." (za filmweb.pl)
Touching the void - też dokumentalny ale fabularyzowany - genialny, taki, który zostaje w człowieku na dłuuuugo:
"Wydarzenia przedstawione w dokumencie zdobywcy Oskara za "One Day in September" Kevina Macdonalda rozegrały się w roku 1985, a jego bohaterowie byli wówczas młodymi, sprawnymi, świetnie wyszkolonymi alpinistami. Joe Simpson i Simon Yates wyruszają w góry, aby zdobyć szczyt Siula Grande w peruwiańskich Andach od ściany zachodniej. Do tej pory ta sztuka nie udała się nikomu. Pierwsze trzy dni wyprawy przebiegają zgodnie z planem, jednak w końcu zdarza się wypadek. Joe Simpson upada i łamie sobie kilka kości w nodze. Bez szans na jakąkolwiek pomoc, obaj śmiałkowie postanawiają kontynuować wspinaczkę z Joe Simpsonem zawieszonym na linie. Każdy fałszywy ruch może się okazać dla nich śmiertelny" (za filmweb.pl)
czyli nie jestem jedyna fanką Once na świecie :thumbup:
bo jak paru koleżankom go podsunęłam to odzew był raczej mierny....
To jeszcze z rozpędu kolejny film: "Karmel".
nowe badania
http://opoka.tv/video/upload/calun7tajemnic,mg,vid,upl,p_516.html#Z
http://www.youtube.com/watch?v=EL8kBpBGrrU&feature=related
Nie mogę zapomnieć "Prawie jak w niebie" (chyba taki tytuł) o dyrygencie po przejściach (mało zachęcające, ale wierzcie mi, film zachwycający!). Uwielbiam oglądać "Władcę pierścieni" - całą serię.
Nie pamiętam, żebym w kinie była na czymś godnym polecenia. Teraz oglądałam "Alicję in Wonderland" i jestem in deep depresja. Jeszcze mi nie przeszło:shocked:
Z chęcią dam go dzieciom do obejrzenia.
Bardzo czytelny i życiowy wątek wiodący.
Mało niesmacznych scen i tylko troszkę strachu (albo mam osłabione granice )
Ale to nie dla dzieci.
Tylko na rozruch hihi :bigsmile:
Fajna,miła ,lekka ,kolorowa przygoda:)
Jeszcze dalej niż północ
Czlowiek ktory sie gapil na kozy".
sam tytuł zniechęca do obejrzenia
. ...
Jestem ogromnie ciekawa polskiego tlumaczenia
ja miałam dodatkowego bonusa w zaśmiewaniu się z akcentu "ludu północy" - nieznanego mi do tej pory zupełnie
od paru lat nie jestem na bieżąco, a niedługo więcej wieczorów wspólnie spędzanych z mężem...
Ten sam aktor (Kad Merad) w roli głównej.
Było?
sztuki "kolacja dla głupca", może? byłam na tym w teatrze - bardzo się uśmiałam
Mam!!! Le premier jour du reste de ta vie Film o rodzinie, takiej prawdziwej, bez makijazu. Zaraz dolacze opis, bo cos mi wolno komp chodzi
http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=127836.html
kolejne tytuly to LOL http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=134003.html
Z tego samego podworka, czyli o wspolczesnej mlodziezy, jej trudnych relacjach z doroslymi, o problemach dzieci z rozbitych rodzin
Une semaine sur deux http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=140501.html czyli dzisiejsza Francja
podobno tłumaczenia są jak piękne kobiety
My oglądaliśmy jakiś czas temu Million Dollar Hotel http://www.youtube.com/watch?v=hQ-XKz0eNb8