Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Chleb żytni i pszenny na zakwasie

1535456585962

Komentarz

  • edytowano styczeń 2018
    Bridget powiedział(a):
    Gdzie kupujecie mąkę razową?
    Sprawdzoną.
    @Bridget w najszybciej dostępna i bardzo dobra jest w biedrze.
    Gdańskie Młyny.
    http://www.gdanskiemlyny.pl/uploads/photo/800x600/1_0d9bad7f6eb9d80559bafab98968a972.jpg


    Podziękowali 1Bridget
  • Melvit ma fajne mąki i ziarna do wykonania własnej mąki ( żyto, orkisz i pszenica). Własne mąki robię w thermomixie.
  • @yoko zmień Nick na termomiks!
    Promocja jest?  ;)
    Podziękowali 1aqq
  • yoko powiedział(a):
    Melvit ma fajne mąki i ziarna do wykonania własnej mąki ( żyto, orkisz i pszenica). Własne mąki robię w thermomixie.
    Być może ostatnio jakość mąk melvit się poprawiła,ja wspominam je koszmarnie.
  • Rady potrzebuje.
    Niespodziewanie skonczyla mi sie mąka zytnia. Poniewaz mam spory zapas orkiszowej razowej uznalam, ze będe piekła chlrb orkiszowy.
    Problemem jednak pozostaje dokarmianie zakwasu. Wczoraj kupilam jakas mąke w markecie. Nazywa sie to Bio Roggenvollkornmehl. Dokarmilam nia zakwas, ale mam wrazenie, ze wcale nie ruszył- tzn nie bombelkuje mi tak jak zwykle. Myslicie, ze pomimo to moge zaryzykowac i piec na nim chleb?
  • Bym zaryzykowała albo dokarmila orkiszowa. A pachnie i smakuje mocno kwasnie?
  • Każdą mąką możesz dokarmić zakwas.
  • Zalezy mi jednak, zeby zakwas miec zytni.

    Pachnie ok. Ale taki jakby slaby sie wydaje.

  • Zaryzykowałam i upiekłam chleb. Na wszelki wypadek dodalam odrobinę suchych drozdzy. Wyrósł pieknie. I teraz nie wiem czy to zasługa tych drozdzy czy jednak zakwas ok?
  • Teraz to się nie dowiesz jak dałaś drozdze :)
  • Każdy zakwas możesz przerobić na inny zmieniając mąkę do dokarmiania. Żytni pracuje najsilniej, ale inne też mogą być dobre i chleb ładnie urośnie.
  • @Aneczka08 ale tych drozdzy naprawde dałam symbolicznie.

  • Gdzie kupujecie zboże w ziarnach? Możecie polecić jakieś miejsca? Ja orkisz kupiłam w sklepie Orvita. Teraz szukam żyta i ew. pszenicy i owsa. 
  • Dzis w po aż piechu rozczyniałam chleb. Pięknie wyrósł. Po upieczeniu okazało się, że...zapomniałam dodac soli. Kiepsko smakuje :(

    Chyba nic sie nie da zrobic? 
    Pozostaje solenie...

    Ech...skleroza :(
  • Też tak miałam.... Nie dało się jeść, musiałam wywalić....
  • Nic to. Trudno. Jutro upiekę drugi.
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    Nic to. Trudno. Jutro upiekę drugi.
    @Małgorzata32 i to jest jedyne słuszne podejście :blush:
    Jak mi się zdarzyło to soliliśmy masło na chlebie i jakoś poszło.
    Szkoda mi było wyrzucać.

  • Chciałam uzyc takich form do pieczenia chleba. Myslicie, ze to dobry pomysł? Smarowac je czymś wcześniej?
    Dosc mam tych blaszanych foremek.
    Stalowych jeszcze nie nabyłam.
    @Aneczka08? @kasha ? @Ania D. ? @Skatarzyna ? ...
    Doradzcie!

  • @Małgorzata32 ale z czego to jest?
    Bo jeśli nazywa się foremka do pieczenia chleba to pewnie można :)
    Ja żadnych foremek nie smaruję,jeśli piekę w foremce wykładam ją papierem do pieczenia,jeśli "wyrastam" chleb to ściereczką.
  • Jakas ceramika zaroodporna to jest.
  • Wiele lat piekłam zwykłych brytfanka wykładanych papierem po jakimś czasie były czarne i przerdzewiałe.

    teraz piekę w takich samych brytfanka tylko zakupiłam nowe smaruje się masłem i wysypuje grubą mąką chleb jest chrupiący brytfanki Jak na razie OK Być może za jakiś czas będę musiała je zmienić ale koszt jest i tak żaden bo jedna brytfanka chyba 5 zł kosztuje
  • @Małgorzata32, ja bym smarowała. Nic nie tracisz, a jak potem chleb nie będzie chciał wyleźć, to kłopot.
    Podziękowali 2Małgorzata32 Skatarzyna
  • Mam trzy blaszki, najlepszy chleb wychodzi z blaszki z powłoką ceramiczną, wlaswłaśc nie trzeba niczym smarować sam wyskakuje. Tylko, że sama blaszka stalowa.
  • No niestety chleb znow mi przywarł w tych ceramicznych pomimo smarowania i wysypania otrebami.
    Wkurza mnie to smarowanie czy wykladanie papierem stąd metodą prób i błędów szukam "formy idealnej"
    Musze chyba w koncu zakupic te stalowe.
  • Ja piekę w szklanych żaroodpornych. Ale smaruję i wysypuję.
    Podziękowali 1Małgorzata32
  • Ciągle zapominam napisać.
    Gdyby ktoś miał chęć zacząć przygodę z własnym zakwasem,to teraz,w te upały jest doskonały czas,zakwas uwielbia takie temperatury.
    Jak się taki młodziutki zakwas podokarmia przez 7-10 dni ,to potem można go zasuszyć
    i reaktywować w miarę potrzeby.
  • @Skatarzyna wiem, że masz ogrom pracy, ale wspominam Twój zakwas i gdyby udało Ci się przesłać mi znów odrobinę, byłabym bardzo wdzięczna.

  • @Felicyta podaj adres, dziś Tosia jedzie na pocztę, to nada.
  • Dziękuję, priv.
  • Może mi ktoś pomoże? Mam 2,5 litra zakwasu. Do ile mąki mogę go dodać by było dobrze. Zawsze robiłam na 2 kg., ale teraz potrzebuję jak najwięcej chleba i nie wiem na ile max. mąki mogę go użyć?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.