Właśnie skończyłam "Dom dzienny, dom nocny" Olgi Tokarczuk. To była bardzo dziwna lektura. Nietypowa powieść, właściwie zbiór przemyśleń i opowiadań, napisana pięknym, poetyckim językiem, ale tak dziwaczna i ponura, że brnęłam przez nią z ogromnym wysiłkiem, przede wszystkim emocjonalnym. Światopoglądowo też mi zgrzytało. Krótko mówiąc, Oldze Tokarczuk już dziękuję.
@asia, ja też lubię literaturę popularną. Tokarczuk przeczytałam, bo tyle się o niej mówi, że postanowiłam zapoznać się z jej twórczością. To była odskocznia od rzeczywistości, bo taka "odjechana" jest ta książka, że z rzeczywistością ma niewiele wspólnego, ale przygnębiająca odskocznia... Nie polecam. A po Chmielewską muszę sięgnąć. Tylu czytelników ją poleca...
Jak nie czytał to Wiktora (Viktora?) Frankla „Człowiek w poszukiwaniu sensu”. Bdb! Jeszcze mam na przerwę świąteczna od niego do przeczytania „Bóg ukryty”, tez powinna być dobra.
A co do Ossendowskiego, to podoba mi sie! W ogole na początku nie zaskoczyłam, ze on tam w Miedzywojniu pojechał. Tak słucham i mysle, ze niezły ekscentryk, tak sobie z Warszawy do Izraela pociągiem jechać Dobrze pisze, ciekawie i podrozniczo i historycznie, pokazują jak to kiedys podróże wyglądały, zupełnie inna bajka.
Lubię czytadła, im jestem starsza, im mam więcej problemów w codziennym życiu bardziej, traktuje czytanie jako odskocznię od rzeczywistości. Aktualnie czytam "Życie nie całkiem spokojne" Joanny Chmielewskiej
Chmielewska jest kapitalna , a czytałaś " całe zdanie nieboszczyka" ogólnie lubi wracać do jej książek
@annabe dla mezczyzny polecilabym zbior 15 opowiadan Jeffreya Archera "Krotko mowiac". Inteligentnie, dowcipnie, z nieoczekiwanymi zwrotami akcji, przykuwająco. Archer to jeden z najlepszy brytyjskich pisarzy.
Żuawi nicości K. Tyszki-Drozdowskiego. Rewelacja- choc momentami czuję sie jak idiotka;) Leonardo da Vinci The Hights of the Mind, Charlsa Nicholl - bdb
I zaczełam A literary Tour of Italy, Tima Parksa - fajnie sie czyta
Północ i poludnie Cichockiego - super
Jak znaleźć dobrą żonę + Daj się odkryć czyli jak przykuć jego uwagę Gungora - to do recenzji. Nie trawię Gungora.
przeczytałam; '' Wszystko czerwone'' , '' Całe zdanie nieboszczyka '' , ''Życie nie całkiem spokojne '' i będę chyba je od nowa czytać o bo wieje i brzydko na dworze
"W Paryżu dzieci nie grymaszą". @Malgorzata, dziękuję za polecenie. Świetna książka, bardzo układa i prostuje pewne tematy, pokazuje jak bardzo w nasze życie wkradł się głupi amerykański dzieciocentryzm a także, że nie ma on w rzeczywistości wiele wspólnego z szacunkiem do dziecka, rozumianym jako wiara w jego możliwości. Zgadzam się ze wszystkim, z wyjątkiem wczesnego wrzucania maluchów w życie placówkowe. Poza tą jedną kwestią, mogę powiedzieć, że wychowuję moje dzieci według francuskich metod, choć wcześniej o tym nie wiedziałam. Mentalnie jestem Francuzką
Przeczytałam "Kobietę na krańcu świata" Martyny Wojciechowskiej. Nawet mi się podobała. Ciekawa treść i piękne zdjęcia.
Sięgnęłam też po "Białą jak mleko..." piękna opowieść, choć trochę mi się kłócił piękny, wręcz poetycki styl z nieokrzesaniem i młodym wiekiem literackiego narratora. Mogę polecić tę książkę młodzieży. Zdecydowanie lepsza od filmu.
Komentarz
Dobrze pisze, ciekawie i podrozniczo i historycznie, pokazują jak to kiedys podróże wyglądały, zupełnie inna bajka.
Dobrze się czyta.
Leonardo da Vinci The Hights of the Mind, Charlsa Nicholl - bdb
I zaczełam A literary Tour of Italy, Tima Parksa - fajnie sie czyta
Północ i poludnie Cichockiego - super
Jak znaleźć dobrą żonę + Daj się odkryć czyli jak przykuć jego uwagę Gungora - to do recenzji. Nie trawię Gungora.
Na pewno nie dla dzieci!
Oprócz kochanków dobrze mi się czytało "Tato" i "Niezawinione śmierci"