Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Chleb żytni i pszenny na zakwasie

1565758596062»

Komentarz

  • Podziękowali 1kasha
  • Ale piękności...
    Podziękowali 1Aneczka08
  • Nasze chleby żytnio-orkiszowe:
    Podziękowali 2madzikg kasha
  • popracowałam trochę nad moim zakwasem który się na mnie obraził i mimo, że zakwas urósł i pracował to chleb ostatnie dwa razy nie wyrósł.

    Dziś na próbę upiekłam 1 chleb zamiast trzech, dodałam trochę pszennej, żeby mu łatiwej było choć zwykle tego nie robię i łaskawca w koncu wyrósł, ladnie i to w 2h, ufff.
    Podziękowali 1kasha
  • @Aneczka08 mój ostatnio też się zrobił marudny ;).
    Może im aura nie odpowiada.
    Latem nigdy nie mam problemów z chlebami ani z zakwasem,
    zawsze latem robię zakwas suszony,bo pracuje  jak szalony.
  • U nas to nie chleb sie zrobil marudny, tylko ja ;)
    I oprócz chleba upiekłam pyszne bagietki na drożdżach 
    Podziękowali 1kasha
  • kasha powiedział(a):
    @Aneczka08 mój ostatnio też się zrobił marudny ;).
    Może im aura nie odpowiada.
    Latem nigdy nie mam problemów z chlebami ani z zakwasem,
    zawsze latem robię zakwas suszony,bo pracuje  jak szalony.
    Jak robisz suszony?
    @matka6 powiedział(a):
    U nas to nie chleb sie zrobil marudny, tylko ja ;)
    I oprócz chleba upiekłam pyszne bagietki na drożdżach 
    Bez przepisu się nie liczy
  • @Aneczka08 najpierw przez tydzień go dokarmiam,na maksa,codziennie.
    Wyjmuję ze słoika prawie wszystko (wkładam do słoika,do lodówki,
    a potem zużywam do chleba pieczonego na bieżąco).
    Do resztek w słoiku "matce" daję niewiele,łyżkę mąki,ciut wody.
    Zostawiam na blacie, żeby ruszył a potem podnoszę mu poprzeczkę i ładuję do lodówki.
    Niech nabiera wigoru  :) .
    Po +/- tygodniu rozsmarowuję go na papierze do pieczenia i zostawiam do wyschnięcia.
    Jak jest suchy ,zdejmuję mozolnie z papieru,mielę w młynku do kawy i wrzucam do słoiczka.
    Jak piekę zbyt rzadko albo mi zakwas marudzi,dorzucam po łyżeczce i wio :)
    Sam suchy "budzisz" tak,że wkładasz do słoiczka łyżkę zakwasu trochę wody,
    mieszasz,jak rozmięknie dajesz mu łyżeczkę mąki i jeszcze trochę wody i znów zostawiasz go w cieple.

  • Pytanie. Dlaczego chleb mi pęka wzdłuż po bokach? Przed pieczeniem ładnie wyrasta. W piekarniku mam naczynie z wodą. Parę razy mi nie pękł ale tylko parę razy. Nie wiem co wtedy robiłam inaczej....?
  • Pęka kiedy szybko rośnie w piekarniku, mniej pęka jeśli mocno wyrośnie przed pieczeniem. Mi to pękanie  nie przeszkadza jakoś strasznie. 
  • Mi wizualnie też nie. Ale przeszkadza mi jak się psuje przy krojeniu.
  • To mi aż tak nie pęka, skórka  pęknięta, ale kroi się dobrze 
  • Zapomnieliśmy odłożyć zakwas, straciliśmy po tylu latach, czy ktoś może wysłać trochę silnego zakwasu, takiego dobrze pracującego? Kto poratuje w biedzie.?..
  • Mogę ja. Ale w poniedziałek,  żeby Nie utknelo na  poczcie przez weekend.
  • edytowano wrzesień 2020
    Ok, dzięki, odezwę się na priv , mój mąż będzie bardzo, bardzo wdzięczny, bo chodzi smutny i załamany,  bo to przez jego błąd... Wychodzi zamieszanie z powrotem dzieci do szkoły....
  • @Skatarzyna wysłałam wiadomość.
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • @Skatarzyna, bardzo, bardzo dziękujemy zakwas gest, już ruszył, czyli żyje. Listonosz zostawił z boku domu na parapecie. Nawet nie zadzwonił.  Rano mąż znalazł,  ciekawe od kiedy tam leżał,  takiego właśnie mamy listonosza... Cały czas w domu ktoś był, nawet nie zadzwonił...
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Dam znać jak chleb się udał, już się nie możemy doczekać. 
    Podziękowali 1Skatarzyna
  • Poproszę przepis na chleb w bochenku a nie w keksówce,  
    Łopatologicznie  ;)

    Zrobiłam sama , i patrzę w piekarnik i już czuje, że tonie to o czym marzę 
  • A tutaj proszę, debiut : takie piękne, przepyszne dwa chleby upiekł dzisiaj mój mąż :) 
  • Piękne, kto robi jeszcze chleb z legendarnego przepisu z pierwszej strony?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.