Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

OBIADY BEZ MIĘSA

Konto skasowane na prośbę użytkownika.
Podziękowali 1Hope
«134

Komentarz

  • To może na początek jeden z naszych hitów - zapiekanka z tortellini. (U nas rządzą obiady co najmniej szybkie a często ekspresowe, stąd używam chętnie półproduktów).

    Ugotować tortellini (u nas 2 paczki na obiad), podsmażyć pieczarki, ale takie w czwórki, lepiej smakują większe kawałki. Śmietanę 18-tkę rozmieszać z 3 łyżkami przecieru pomidorowego, doprawić (sól, pieprz, słodka papryka, może być oregano). Ugotowane pierożki wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z masą śmietanową i pieczarkami. Pomiędzy powtykać poszarpane lub pokrojone kawałki mozzarelli, z wierzchu posypać  parmezanem lub innym ostrym serem. Do piekarnika na 160-180 st. na około 15 minut. Ja włączam tylko dół, bo nie chce mi się bawić w posypywanie parmezanem po wstępnym zapieczeniu.
    Najlepiej smakuje prosto z piekarnika, ale zdarza mi się zrobić podwójną porcję i odgrzewać kolejnego dnia, nie jest już takie dobre, ale da się zjeść.
    W opcji mięsnej, można dodać podsmażonego w kostkę kurczaka. u nas mąż czasem sobie dorabia ;)
    Pyszne, sprawdzi się na co dzień i dla gości. U mnie wszyscy się tą zapiekanką zachwycają.
    Podziękowali 2paulaarose mamaw
  • edytowano styczeń 2021
    Wszelkie jednogarnkowe dania orientalne, z następujących składników 
    Czosnek+imbir+przyprawy (używam zwykle coś z tego: kmin rzymski, kurkuma, garam masala, papryka słodka, ostra, kolendra, gorczyca, gałka muszkatołową, cynamon, bazylia tajska, mięta) 
    Baklazan/dynia/batat
    Cebula
    Pomidory/passata
    Soczewica/cieciorka/Ser paneer
    Ew. szpinak/jarmuz/baklazan/papryka świeża 
    Mleczko kokoswoe/smietanka

    Do tego ryz
    Pol godziny, chyba że ktoś sam robi paneer albo gotuję cieciorke

    E: podsmażamy imbir z czosnkiem, kilkanaście sekund, dodajemy cebulę, jak się zeszkli jak zwykły jednogarnkowiec dalej. 
    Podziękowali 1Karolinka
  • Kaszotto z pęczaku ze szpinakiem plus warzywa jakie mamy cebula, pieczarki, marchew papryka czosnek. Moi b lubią. Doprawiamy zielona czubryca 

    Kopytka z sosem pieczarkowym

    Kotlety ziemniaczane lub ruskie z sosem pieczarkowym lub innym wg gustu. 
  • Zapiekane ziemniaki
    Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry i podgotować(połowę czasu co zwykle). Przygotować w tym czasie zalewe, ja zwykle mieszam  coś w stylu: krojone suszone pomidory, fasola czerwona z puszki, papryka krojona, cebul w piórkach , czosnek. Posolic, dodać trochę oleju. Podgotowane ziemniaki omascic zalewa, włożyć do pieca do miękkości kartofli (ok 30minut?)

  • Ja kroje ziemniaki papryce cebulę cukinię czosnek daje trochę oleju na wierzch i 45 min bez podgotowywania
    Podziękowali 1malagala
  • @blaekie chodź tu specjalistko od bezmiesnych :)
    Podziękowali 1blaekie
  • O, spróbuje tak. Mnie niedopieczone kartofle prześladują w snach

  • Ile gotujesz te ciecierzycę @Ojejuju
  • I co do niej jeszcze dajesz?
  • malagala powiedział(a):
    O, spróbuje tak. Mnie niedopieczone kartofle prześladują w snach

    To piecz godzinę albo sprawdź czy miekkie
  • Curry nie mogę ze względu na salicylany ale sobie jakoś zmodyfikuje
  • To może ten ser paneer? Jest mega łatwy do zrobienia 
  • Curry pyszne jest też z ziemniakami, kalafiorem
  • Nie obsmażam. Im lepiej odcisne, tym mniej się rozwala. Dodaje na samym końcu, tyloo żeby się zagrzał. 
    Można też zrobić marynate z jogurtu z przyprawami orientalnymi, marybiwac paneer i warzywa. Potem krótko piec w najwyższej możliwej temperaturze. 
  • A, ta marynatą to nie za długo, maks parę godzin, za długo trzymana niesmacznie wychodzi. Piecze się z marynatą 
  • @ola_g a co możecie białkowego jeść? Bo mi zawsze obiad krąży wokół białka 
  • Ostatnio odkryłam sadzone na wodzie. Robi się jak sadzone, tylko zamiast tłuszczu wlewa się centymetr wody. W snaku jak w koszulkach, ale dużo łatwiej zrobić.pasują mi do warzyw pieczonych lub parowanych albo zamiast kotleta ;) a już zupełnie po bandzie to tzw. smutny kotlet, czyli Wy jecie schabowe, a mąż jajo pomieszane z bułka i przyprawami. 

    Curry jest spoko, można odłożyć porcje mężowi, a na koniec dodać mała puszkę cieciorki gotowej,tylkko żeby się zagrzała.
  • W ramach anegdoty.
    Zupa z cieciorką.
    Dwoje maluchów. 
    Józek ze swojej porcji każdą kulkę cieciorki wylowił i łyżeczką Małgosi podal. A ta za każdą łyżeczką: siekuje!   
    Podziękowali 2Katanna Mle
  • Ojejuju powiedział(a):
    Cieciorke w sloiku można kupić w biedrze,  za 3,5 zlotego spory sloik,  chyba lepsze ze słowika niż z puszki 
    Na nas słoik za duży. Kupuje małe puszeczki, bo jem w zasadzie tylko ja. 
  • Makaron z sosem serowym - kolejny hit w naszym domu, do tego szybki i banalny w wykonaniu.
    Śmietanka, kilka dowolnych serów (u nas zwykle mozzarella, feta, koniecznie gorgonzola, parmezan lub grana podano, brie lub cammambert - ale tu uwaga - skórka się nie roztopi, ja lubię ten efekt, ale sos nie będzie gładki), rozpuścić na małym ogniu cały czas mieszając, by sery nie przywarły, ewentualnie delikatnie zagęścić mąką, ale naprawdę delikatnie, bo sos gęstnieje w miarę stygnięcia i to mocno. Sekretem smaku, by nie było mdłe, jest duża ilość posiekanej ostrej papryczki, wcześniej podsmażonej choć niekoniecznie, zdarzało mi się po prostu wsypywać, jeśli się spieszyłam. Przyprawy do smaku, u nas tylko sól i pieprz. Można posypać z góry jakąś zieleniną, fajnie komponuje się rukola, ale natka też będzie dobra.
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, placki z cukinii z sosem czosnkowym lub ziołowym.
  • Risotto z warzywami, pomidorki koktajlowe plus czosnek, cebula, cukinia i coś jeszcze, pieczarki ,etc.
    Pyszne, szybkie,.uwielbiam

    Podziękowali 2paulaarose AgaMaria
  • Zamiast mięsa do frytek:
    - panierowane pieczarki (kapelusze) albo obtoczone w cieście z mąki z przyprawami i dodatkiem startego sera
    - panierowany camambert
    - kotlety sojowe ;)
    - różyczki kalafiora w cieście piwnym
    - panierowane plastry cukinii (takie o grubości 1-2 cm).
  • Makaron ze szpinakiem: śmietanka, szpinak, gorgonzola, duuużo czosnku.

    Makaron z brokułem:
    1. Sos na śmietance z podgotowanymi różyczkami, papryczka chili, na talerzu posypać pokruszoną fetą.
    2. Ugotowane różyczki połączyć z rozpuszczonym dowolnym serem pleśniowym i uprażonymi orzechami włoskimi, wyłożyć na makaron.
    Podziękowali 1paulaarose
  • https://www.staregary.pl/2014/11/kotlety-ziemniaczane-z-kiszona-kapusta.html?m=1

    Po prostu uwielbiamy te kotlety, do tego surówka albo jeszcze sos grzybowy i cudo gotowe

    Moim smakuje dynia pieczona z czosnkiem, jajecznica z kalafiorem, kotlety gryczane(ugotowana kasza gryczana zastępuje mięso mielone). 
    Fajną przyprawą, która nadaje niezły smak i aromat jest  sodka wędzona  papryka. 

    Na szybko to obłędna jest mieszanka warzyw letnia z biedry, można z niej zrobić szybki sos do ryżu czy ziemniaków, skład  ma bardzo dobry. 
  • edytowano styczeń 2021
    Gulasz z dyni z gram masala
    Pierogi/ paszteciki  lub co chcesz z nadzieniem z  zielonej soczewicy.

    Kotlety warzywne: robisz warzywa jak na rybę po grecku, nie dodajesz przecieru tylko studzisz i odrobina kolendry, jajko, tłuszcz, mąka migdałowa. Formujesz kotlety i pieczesz w piekarniku.
    Ogólnie uwielbiam ziemniaki, ale szybko po  nich przybywa kg
  • U mnie wczoraj makaron z oliwą, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem. 

    Proste i pyszne, czasem dodaję cukinię podsmażoną, posypuję parmezanem, dodaję świeżą pietruszkę lub bazylię. Bardzo proste i szybkie, wyjątkowo lubimy wszyscy. Ważne żeby oliwa była fajnej jakości. Można też zrobić najprościej, makaron, oliwa, ostre papryczki, czosnek, ew. posypać parmezanem. Szybciej i prościej i wege się chyba nie da ;)

    Dziś chlebki pita z hummusem, falafele, sałatka - sałata, szpinak, oliwki, pomidory suszone, cebulka, dużo zieleniny, ziarna słonecznika.


  • http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pizza-inaczej-4 ja takie placki lubię tylko to bomba kaloryczna 
  • edytowano styczeń 2021
    O i pi(e)róg biłgorajski zwany też gryczanym, jadłyście? Ja gorąco polecam :) 
    Podziękowali 2Hope Rejczel
  • Oooooo pieróg jest jak ambrozja! Moja sp.ciocia Wanda robiła taki pieróg, ze ten smak pamiętam jakby to było dziś - a byłam mała dziewczynka. U nas w rodzinie nie było zwyczaju pieczenia tego rarytasa, zawsze nam go przywoził wujek zza Sanu :) W moim rodzinnym mieście jest piekarnia, gdzie sprzedaje się pieróg z Biłgoraja, zawsze we wtorki. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.