Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

drożdżówka... na słodko i wytrawnie :-)

edytowano sierpień 2012 w Ogólna
jak wiadomo, najlepszą robią babunie ;-)

mnie chyba do tego etapu daleko, więc proszę o przepisy.
dziś zależy mi na miękkim, puszystym, ze śliwkami i kruszonką.


na dobry początek cebularze:
Ciasto:

• 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant
• 1 łyżka cukru
• 500 g mąki
• 1 szklanka ciepłego mleka
• 1 jajko
• 2 łyżeczki soli
• 60 g masła

Cebula z makiem:

• 2 duże cebule
• 3 łyżki maku
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
  • Jeśli mamy czas cebulę najlepiej jest przygotować na dzień lub dwa dni przed pieczeniem cebularzy. Cebulę należy pokroić w grubą kostkę, obgotować przez 1 - 2 minuty we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem. Szybko przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
  • Świeże drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Drożdże instant wymieszać od razu z mąką.
  • Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
  • Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut).
  • Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez 20 - 25 minut w 185 stopniach C na złoty kolor. Zaraz podawać z masłem


«1

Komentarz

  • @Małgorzata32 kiedyś podawała świetny przepis:

    http://wielodzietni.org/discussion/comment/168125#Comment_168125

    od tego czasu robię tylko to drożdzowe
  • Drożdżówka
    1 kg mąki,
    2-3 jajka
    5 dkg drożdży,
    1/2 kostki masła lub margaryny,
    1/2 szkl. cukru
    cukier wanilinowy,
    podgrzane mleko (ok. 1 l)

    miękkie owoce- jagody, maliny, borówki itp

    kruszonka (1/2 kostki margaryny, 1/2 szkl. cukru i ok. 1-2 szkl. mąki)

    Z drożdży zrobić rozczyn- drożdże, 2-3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru wymieszać z ok. 1/2 szkl ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia. 
    Resztę mąki wymieszać z jajkami, cukrem, dodać rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn, cukier wanilinowy. Dodać tyle mleka, by wszystkie składniki połączyły się i aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Wyrabiać do czasu, gdy ciasto będzie odklejać się od ręki (10-15 min). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na dużą blachę (taką bezpośrednio z piekarnika),. Na wierzch wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić na 10-15 min, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170-200 st. do zrumienienia, czyli ok. 1 godz.

    Kruszonka
    Rozpuścić margarynę. Część mąki, cukier i gorącą margarynę wymieszać łyżką. Gdy masa jest rzadka, dodać jeszcze mąki, by utworzyły łatwo kruszące się grudki. Wyłożyć kruszonkę na owoce. 




    Można robić inne kombinacje, czyli dodać nadzienie makowe, z dżemu lub serowe i np.zwinąć w struclę. Z tej ilości powstaną 2 większe, lub 3 mniejsze strucle.
    Ja robię czasem inną wersję- Ciasto dzielę na 2 częsci. Rozwałkowaną jedną część, wykładam na blachę, na to wykładam masę budyniową lub serową, przykrywam drugą częścią ciasta i posypuję kruszonką.

    Można też zrobić struclę z masą cynamonową. Czyli rozwałkować, posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka i posypać cynamonem wymieszanym 1:1 z cukrem. Struclę zwinąć, posmarować tym rozmąconym jajkiem.
  • Żeby drożdżówka nie opadła, trzeba odstawiać ją do wyrośnięcia dosłownie na chwilę (10-15 min). Jeśli widać, że ciasto zaczyna rosnąć, zaczynamy już wałkować, czy wykładać na blachę.
     Zwykle opada ciasto zbyt mocno wyrośnięte.
  • Drożdżówka Promamy

    Skladniki:

    ok. 1 kg maki
    10 dag drozdzy
    4 jajka
    4 lyzki smietany
    1 margaryna [lub maslo]
    6 lyzek cukru [ jesli nadzienie bedzie inne niz makowe to wiecej ok 10 lyzek]

    Wsypac make do miski i w tym rozkruszyc drozdze. Nastepnie dodac cukier, jajka, smietane, oraz rozpuszczona margaryne [letnia].
    Wszystki dokladnie zagniesc [pieknie sie zagniata, wiec to chwila].
    Podzielic na 4 kawalki, kazdy rozwalkowac i posmarowac czym sie chce np masa makowa :bigsmile:
    Zawijac jak makowca czy strucle  
    Ukladac mozna na blaszcze duzej na pizze jedno obok drugiego, mozna w formie na keks, ale ja nie robilam tak.
    Piec 40 minut w 160 stopniach, gdyby byly malo rumiane, to podkrecic na 180 na 8 -10 minut.
  • Brzmi atrakcyjnie.

    Szczególnie ta cynamonowa strucla.
  • mój syn się zdeklarował na jutro zrobić z przepisu nr 1 - zobaczymy jaki efekt :-)
  • Jakby do tego cynamonu dodać minimalnie jabłuszek?
  • Nie próbowałam, ale pewnie będzie dobrze. Ja robię albo z cynamonem, albo z jabłkami. Razem jakoś mi nie pasuje ;)
  • edytowano sierpień 2012
    Ciasto drożdżowe na pizzę, chlebki pita itp. od Małgorzaty

    1,5 litra wody mineralnej niegazowanej
    1 paczka drożdży (10 dkg)
    trochę mleka, 1/2 szklanki
    trochę oliwy,1/2 szklanki

    wlewasz do dużej michy wodę
    do tego drożdże kruszysz
    do tego mleko i oliwę
    rozmieszać

    dodawać mąkę, ile płyn wchłonie
    u mnie jakieś 2 kilo "wsiąka"

    ciasto musi być nieprzyklejone do ręki, wtedy jest dobre
    dobrze je wyrobić


    potem na dużej desce układam kulki z tegoż ciasta , mniej więcej jednakowej wiekości, przykrywam czystą ścierką , zostawiam do wyrośnięcia
    potem lekko rozwałkowuję wałkiem , albo palcami

    w zależności co potrzebuję
    albo większe kule na pizzę układam, albo mniejsze kuleczki na pitę, albo chlebki arabskie

    Z wątku:

  • Słodkie drożdżówki - motylki z chałwowym nadzieniem

    Polecam takie fikuśne bułki drożdżowe - motylki. Robi się je całkiem prosto. Moje dzieci najbardziej lubią z kremem czekoladowym, lub karmelem.
    Przepis i zdjęcia, jak to zrobić tu:
  • edytowano sierpień 2012
    Łukasz już piecze, pachnie wspaniale :-)




    edit: i smakuje też wspaniale, mniam!

  • Mi tymczasem ciasto rośnie.
  • A ja zaraz wyrabiam ciasto! 

     

  • Łukasz już piecze, pachnie wspaniale :-)




    edit: i smakuje też wspaniale, mniam!

    O, właśnie miałam pytać, jak smakowało, ale już dopisałaś :)
  • A ja właśnie dostałam gratis śliweczki do butelki krowiego mleka, na rynku:D


    Ostatnio boję się drożdżówek, nie wiem czy to ciąża, czy mąka, czy faktycznie na za długo zostawiam do rośnięcia, czy to że mnie kusi podglądać jak rośnie

    :\">
  • Usiłowałam zrobić z nieco mniejszej ilości niż Jadwiga podała (tj. nieco mniej mąki), ale i tak wyszły mi trzy strucle.

    Dwie zawiozłam w gości, na wieś, tam pod drzewem dzieci i dorośli załatwili je szybko.

    Takie super klasyczne to ciasto i świeże było ekstra.
  • Chyba będę musiała zrobić znów, bo się dopytują.
  • Dostałam tam dynię.
  • A ja właśnie dostałam gratis śliweczki do butelki krowiego mleka, na rynku:D

    Ostatnio boję się drożdżówek, nie wiem czy to ciąża, czy mąka, czy faktycznie na za długo zostawiam do rośnięcia, czy to że mnie kusi podglądać jak rośnie :\">
    Nie zostawiaj zbyt długo, a podglądać możesz, jak rośnie w piekarniku ;) I nie dodawaj zbyt dużo drożdży. Wystarczy 5 dkg na 1 kg mąki (na mniejsze cisto odpowiednio mniej), wtedy tych drożdży nie czuć w cieście.
  • Zrobiliśmy z dziećmi tylko z kruszonką.  Ciasto rosło jak szalone w blaszce. Wyszło rewelacja. Córcia jest z siebie dumna.

     

  • @Małgorzata32 kiedyś podawała świetny przepis:

    http://wielodzietni.org/discussion/comment/168125#Comment_168125

    Zrobiłam dziś ze śliwkami ostała się resztka, która podejrzewam nie doczeka jutra
    ;) A jutro powtórka z jabłkami. Pyszne i mało pracochłonne!!!
  • Znowu mam trzy strucle z: cynamonem, konfiturą brzoskwiniową, konfiturą wiśniową.
  • A ma ktoś sprawdzony przepis na chałkę drożdżową? ale taką słodką, miękką, pachnącą drożdżami...  bo z reguły to pieką takie czerstwe, mało słodkie - tylko wyglądają ładnie  :(
    Kto umie zrobić taka chałkę, to prawdziwy mistrz!
  • Chałka drożdżowa

    50 dag mąki

    5 dag drożdży

    łyżka smalcu

    2 łyżki masła

    łyżka śmietany kwaśnej

    2 łyżki cukru, 2 jaja, szklanka wody, odrobina soli

    Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szkl. wody. Odstawiam na 15-20 min. Do miski mąka, jaja, śmietana, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy dodając tyle wody by ciasto było dość luźne. Smalec i masło rozpuszczamy i wlać do ciasta. Wyrabiamy około 10 min. odstawić przykryte ścierką na około 30-40 min. Zagniatamy ponownie, dzielimy na trzy części i robimy wałeczki grubości około 2 cm. Zaplatamy w warkocz, ja wkładam chałkę do kg keksówki i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 mi. W przepisie jest by posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem, ale jak dla mnie szkoda zachodu, szybciej zniknie niż się na nią napatrzą. :) Wkładam na 30 min do piecyka rozgrzanego 190 stopni. Piekę tą chałkę od wielu, wielu lat. 

  • Chałka, czytacie mi w myślach...ale tyle drożdży? Czyli pół kostki drożdży na pół kilo mąki?
  • edytowano sierpień 2012
    Ale smaka robicie
    ;)A jeśli chodzi o chałkę to ja zawsze robię z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe27527.html

    Polecam pyszna wychodzi ;)

    ps ja obowiązkowo z kruszonką robie
  • U mnie drożdżówka ze śliwkami z kruszonką w piecu właśnie siedzi.   
  • Szukam sobie inspiracji na ciasto na drożdżach i co fajnego znalazłam.
    Aż żal nie podbić:D
  • To zaraźliwe jest...

    Też upiekę dziś drożdżówkę 
    :D
  • mniam mniam...pyszny wąteczek :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.