Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

lekkie potrawy

edytowano lipiec 2009 w Kuchnia
sprawdzone, szybkie, smaczne i zdrowe - dieta 5-cio dniowa lub propozycje lekkich obiadów na upalne dni


Przepis nr 1
Chłodnik ogórkowy - na pozbycie się toksyn
Ogórki zawierają dużo wody. Dzięki niej z organizmu szybciej są wypłukiwane szkodliwe substancje. Koperek i natka mają właściwości moczopędne, co dodatkowo przyspiesza usuwanie toksyn.
Składniki na 4 porcje ( każda porcja 150kcal)
4 szklanki kefiru lub niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, 2 duże ogórki, ząbek szosnku, po 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki i koperku, sok z cytryny do smaku, szczypta soli, pieprzu i cukru, garść włoskich orzechów ( ja czasem dodaję otręby)
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę. Zmiksować z przyprawami i kefirem, na koniec dodać posiekane orzechy.

Przepis nr 2
Krem z cukini - na poprawę nastroju
Z dużą zawartością kwasu foliowego. Jest to jedna z witamin z grupy B, która dba o prawidłową pracę układu nerwowego i dobry nastrój
Składniki na 4 porcje ( każda porcja 110kcal)
2 cukinie, 6 ziemniaków, 2 cebule, 2 łyżki oliwy, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, pół selera, natka pietruszki ewentualnie bazylia lub tymianek, sól i pieprz do smaku, grzanka z jednej kromki pieczywa
Umyte i obrane warzywa pokroić w kostkę, gotować w osolonej wodzie 20 min. Po ostudzeniu zmiksować, dodać oliwę, zioła, doprawić, tuż przed podaniem dodać grzanki.

Przepis nr 3
Chłodnik paprykowy - do walki z wolnymi rodnikami
Ten chłodnik zawiera zestaw ważnych przeciwutleniaczy- wit C, beta - karoten i likopen.Wzmacniają one odporność i zapewniają ładną opaleniznę.
Składniki na 4 porcje(115 kcal jedna)
2 szklanki bulionu warzywnego,2 szklanki chudego jogurtu, 4 kolorowe papryki, 3 pomidory, 1 średnia cebula, 2 łyżeczki oliwy, sól, pieprz, natka pietruszki
Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory bez skórek. Warzywa krótko podsmażyć, zalać bulionem i dusić 20 min.Ostudzoną zupę zmiksować z jogurtem, doprawić, posypać natką.

Przepis nr 4
Chłodnik malinowy - dla urody i na niestrawność
Maliny zawierają wit C, E oraz wit z grupy B - to bomba witaminowa poprawiająca cerę, Sok z malin zapobiegają zaparciom i biegunkom.
Składniki na 4 porcje ( każda 105 kcal)
4 szklanki jogurtu, kefiru lub maślanki, pół kg malin, białka z 2 jaj, cukier do smaku
Maliny opłukać, zmiksować z jogurtem, schłodzić. Ubić pianę z białek i cukru, po łyżce piany wkładać na wrzątek, ugotowane p[ianki dodawać do chłodnika.

Przepis nr 5
Krem z zielonego groszku - na obniżenie cholesterolu
Dostarcza dużo błonnika, wymiata z jelit niestrawione resztki pokarmów, obniża poziom cholesterolu
Składniki na 4 porcji ( każda 120kcal)
pół kg zielonego groszku, 2 ziemniaki, mały seler, ząbek czosnku, pęczek szczypiorku, sól, pieprz do smaku.
Rozdrobnione warzywa i groszek wrzucić do wrzątku, gotować ok 20 minut. Kilka groszków zostawić do dekoracji, resztę zupy zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poksiekany szczypiorek. Można jeść na zimno lub podgrzać.

Komentarz

  • Chłodnik ogórkowy - na pozbycie się toksyn
    ----
    Jakie toksyny? Toksyn pozbywamy się dzięki wątrobie i nerkom, a nie ogórkom.
  • troszkę to przenośnia, prawda...nerki...a ogórki mają dużo wody i ułatwiają oczyszczenie:wink:
  • To tak jak ze zdrową marchewką. Mówimy, że marchewka jest zdrowa, bo służy zdrowiu człeka, a nie dlatego, że jest zdrowa.:smile:
  • no coś w ten deseń :bigsmile:
  • @ Sylwia : dzięki za przepisy wydają się ciekawe na upalne dni, może coś z tego posmakuje moim dzieciakom.
  • moje dzieci zasmakowały w cukiniowym kremie z grzaneczkami :) i chłodniku malinowym
  • [cite] Agnieszka63:[/cite]To tak jak ze zdrową marchewką. Mówimy, że marchewka jest zdrowa, bo służy zdrowiu człeka, a nie dlatego, że jest zdrowa.:smile:
    Lud skanduje: Krajski, Krajski !!

    :clap:
  • chłodnik po chłopsku

    1 szklaneczka
    1 litr piwa o temp. 7st C
    przygotowanie
    napełnić szklankę piwem wypić następnie manewr powtórzyć aż do skończenia komponentów
  • [cite] Lukasz:[/cite]
    [cite] Agnieszka63:[/cite]To tak jak ze zdrową marchewką. Mówimy, że marchewka jest zdrowa, bo służy zdrowiu człeka, a nie dlatego, że jest zdrowa.:smile:
    Lud skanduje: Krajski, Krajski !!

    :clap:
    Nauka nie poszła w las!:cool:
  • @Lukasz
    Teraz czytam Świat Michała, w przedsionku mądrości - z dedykacją autorów dla syna Jana:shades:
  • no to dorzucę nasz letni przebój wszechczasów:

    CHŁODNIK Z BURACZKÓW
    Buraczki upiec w piekarniku, obrać i zetrzeć na tarce. Wrzucić je do wywaru zrobionego z kostki rosołowej, zagotować i od razu zdjąć z ognia (tak naprawdę nie wiem czy to zagotowywanie jest potrzebne, ale niech tam). Ostudzić. Wrzucić drobno pokrojone ogórki, rzodkiewkę i koperek. przyprawić, wcisnąć trochę cytryny. Wlać kefir albo jogurt (albo pół na pół, jak kto woli) i wstawić do lodówki.
    Przed podaniem wkrawać na talerze ugotowane jajko i zalewać chłodnikiem.

    Kolor to to ma taki, że żaden niejadek mu się nie oprze!:cool:
  • Tylko kostkę lepiej czymś zastąpić - glutaminian sodu nie jest zbyt zdrowy. :wink:
  • no właśnie - można wywar na masełku
  • No jasne. Dzięki Łukasz!
    Wzięłam przepis z netu, żeby tyle nie pisać. No i wydało się.:shamed:
    Jak młodziutkie buraczki to wystarczy pokrojone drobno podsmażyć na maśle i dalej według przepisu.
  • lubię taki chłodnik z buraczkami
  • [cite] Agnieszka63:[/cite]To tak jak ze zdrową marchewką. Mówimy, że marchewka jest zdrowa, bo służy zdrowiu człeka, a nie dlatego, że jest zdrowa.:smile:
    albo świnią...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.