Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

silikonowe foremki

edytowano styczeń 2012 w Kuchnia
Kobiety, ma któraś takie cuda? Mam (po Świętach, dziękuję Ci Gwiazdko!) aż trzy - jedna w kształcie słonecznika, druga choinki, i trzecia piernikowych ludków (sześć sztuk). Jakie ciasto najlepiej w tym wychodzi? Smarujecie czymś przed pieczeniem? Do jakich temperatur dają radę? Metki na moich są po...duńsku. Niech żyje Duka. :ap: Nie ukrywam, że marzy mi się czekoladowa choinka z pierwszego przepisu Maciejki.

Komentarz

  • ja mam okrągłą tylko.
    wg mnie smakuje ciastem :wink: tzn, niczym nie zalatuje :)
    wytrzymuje normalne temp piekarnika


    a tę ze słonecznikiem to kiedyś od Ciebie wyżebram na pożyczenie :)
  • No, ja tez mam takie male, muffinkowe. Ale jakos nie lubie w nich piec, ciasto sie w nich "poci". Z tego co pamietam, to do 200* wytrzymuja, nie trzeba natluszczac, mozna prac w zmywarce.
  • Sylwunia, bier. Taka wyrafinowana na górze jest, że nie wiem które ciasto taki wzorek wytrzyma. Ja trochę lewe ręce do pieczenia mam, ale z prezentów wnoszę, że rodzina zaakceptowała mój świeżo nabyty zawód kury domowej.

    Dobra. To jakoś koło 3Króli powstanie czekoladowa choinka. Dobrze, że pomyliłam czekolady i wzięłam mleczną, bo teraz mogę bezkarnie jeść - bo w Twoim, Maciejko, przepisie, stoi jak byk - GORZKA czekolada.

    AB, to "wyciskanie" jak rozumiem po upieczeniu? W sensie - upieczone wyciskasz na talerz? Bo miałam wizję, że z jakieś tajemnej foremki trzeba do tego silikony wyciskać... wiecie co... ja idę spać. :hz:
  • E.milio
    zawsze mozesz sprobowac z mleczna i nam o tym doswiadczeniu opowiedziec :wink:
  • ja nabyłam niedawno w lidlu okrągłą formę do ciasta, taką ze szklanym dnem i silikonowym boczkiem. Na Boże Narodzenie upiekłam w niej sernik, który zawsze piecze się problematycznie i wyobraźcie sobie, że wyszedł mi najlepszy w życiu! Te boczki przy silikonie wyszły piękne, rumiane i dopieczone, a jednocześnie nie trzeba było odkrawać sernika od formy, co dotąd było regułą.
  • O, to to jest to, czego szukam do pieczenia flanu. Bo on skubany wymagający jest- musi być ładny kształt, najlepiej okrągły i odporny na duże różnice temperatur i naprężenia- bo najpierw się wlewa wrzący karmel, potem piecze zanurzony w wodzie i na koniec schładza w lodówce kilka godzin.

    A przy okazji, jak już jesteśmy przy silikonie- macie silikonowe rękawice kuchenne? Dla mnie to było odkrycie roku!:cool:
  • Też się zastanawiałam nad zakupem takowych foremek, ale miałam wątpliwości, czy to pieczenie w nich jest zdrowe...

    A wzory mają przepiękne i podobno łatwo się w nich piecze, bo nic nie przywiera.
  • Do ciasta nie używałam jak dotąd, ale namiętnie piekę w silikonkach chlebki. Jak dla mnie REWELACJA! Ładnie się rumienią i są równomiernie wypieczone, nie są wilgotne i krócej się pieką.
  • Ja też używam silikonowych form do pieczenia chleba i nie tylko. Wszystko super, ale trzeba w miarę szybko wyjąć wypiek z formy, żeby się nie "zapocił". Chleb zwykle wyjmuję z foremek i dopiekam jeszcze 10 minut bez formy.
  • ee, to znowu o jedzeniu...
  • [cite] Prayboy:[/cite]ee, to znowu o jedzeniu...

    Substytut seksu.

    @ Maciejka - o jedną tabliczkę ZA P??ŹNO...
  • szukam i szukam! i znaleźć nie mogę przepisu na bananowe (?1) muffinki AB...


    :devil:

    poratuje ktoś?

    Bo właśnie zakupiłam silikony w kształcie róży w lidlu:boogie: na muffinki
  • chcę!!!

    Lila:ih:
  • Lila a na ten piernik jabłkowy znalazlas może przepis? w tym watku bez mleka i jaj?
  • Też się zastanawiałam nad zakupem takowych foremek, ale miałam wątpliwości, czy to pieczenie w nich jest zdrowe...

    A wzory mają przepiękne i podobno łatwo się w nich piecze, bo nic nie przywiera.


  • Też się zastanawiałam nad zakupem takowych foremek, ale miałam wątpliwości, czy to pieczenie w nich jest zdrowe...
    ------------------------
    Taa, silikon rodzi wiele kontrowersji...
  • Też się zastanawiałam nad zakupem takowych foremek, ale miałam wątpliwości, czy to pieczenie w nich jest zdrowe...

    A wzory mają przepiękne i podobno łatwo się w nich piecze, bo nic nie przywiera.

    Lekarz, specjalista od zdrowego żywienia, profilaktyki antynowotworowej ZABRANIA mi używać silikonowych foremek...niezdrowe...!!!!
    I...nie trzymajcie jedzenia w plastikowych pojemnikach!!! Zwłaszcza przy podgrzewaniu z plastiku przechodzą różne świństwa do jedzenia...nie dawać dzieciom picia w plastikowych butelkach...tylko szkło, lub emalia. Ja wyrzuciłam wszystkie plastiki, które miały kontakt z żywnością.
    Patelnie teflonowe też niezdrowe...
    To chyba tyle...już jakiś czas temu chciałam się podzielić tymi informacjami:)
  • Ps. wodę mineralną lepiej kupować w szklanych butelkach, a jak już w plastikowych się kupiło, to broń Boże nie trzymać na słońcu, żeby się nie nagrzała...
    Zdrowsza już oligocenka ( z tych ujęć )

    I jeszcze...chleb samemu piec!
    Znajdę wątek o chlebie  i to wkleję też...:
    http://poznajprawde.net/16-zywnosc/czym-jestemy-truci.html   - filmik o tym jak się robi pieczywo u nas...szok!


  • Odkopałam wątek i jutro będę pierwszy raz piec w czymś takim :)

    Mam jeszcze jedną wątpliwość - jak się kroi ciasto w kształcie serca? Plasterki z trzech stron, aż zostanie trójkąt? Czy tak, jak tort?

    I naprawdę nie trzeba smarować? W instrukcji piszą, żeby tłuścić
     
    :-??
  • @Katia
    Ja mam takie foremki do muffinek i nie natłuszczam. Wychodzą bez problemu.
    Robię w nich też galaretki z nóżek ;)
  • Faktycznie, można i galaretki, i budynie =P~
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.