Moja zwykla.kuchnia elektryczna wyglada tak samo, tzn taki czarny blat, wiec czym sie to rozni od indukcyjnej w kwestii czyszczenia? Moją kuchnie doczyścić to trzeba sie napracowac...
@Gosia5 a jaką miałaś tę kuchenkę? Rozumiem, że możesz chcieć wymienić po latach. Ale gdyby nie koniecznie, a w piekarniku padły grzałki a nie co innego, to może warto spróbować naprawy? Mi swego czasu mąż wymienił przegrzane grzałki w dwudziestoletniej kuchni Amica. Ponoć banalnie proste to było a koszt grzałki ok 20zl. Pola płyty ceramicznej były już znacznie droższe. Ale naprawił domowym sposobem, który nie miał prawa działać, a o ile mi wiadomo działa do dzisiaj. Z tym, że cena części na pewno od firmy zależy.
Ja właśnie kupiłam Boscha indukcyjnego, na dniach będę wypróbowywać. A kupiłam taką dlatego, że mam fantastyczną płytę ceramiczną tej firmy. Chciałam taką samą, ale już nie dostępna. Więc wybrałam bardzo zbliżoną indukcyjną. Dla mnie ważne by zwiększanie i zmniejszanie mocy było jednym klikiem w odpowiedni punkt, a nie dziubdzianiem w plusy i minusy. I by każde pole miało odrębny wyłącznik czasowy.
Natomiast o rzetelnych badaniach nt. zdrowotnych aspektów indukcji chętnie poczytałabym. Na razie wiem tyle, że przy rozruszniku serca nie wolno (piszą nawet w instrukcji)
Moja płyta była tania, jakaś amica to jest czy coś takiego, mało prądu ciągnie (takie mam wrażenie), ale mam z nią jeden zasadniczy problem i ciekawa jestem czy to standard. Mianowicie nie grzeje równo, tzn od środka np patelni powiedzmy placki są mocniej usmażone niż od zewnątrz, niezależnie od patelni. Strasznie mnie to wnerwia, odwracanie wszystkiego po dwa razy...
@Bambidu , 16-letnia gorenje. Na styczeń planowaliśmy remont kuchni, więc i tak byśmy wymieniali sprzęt. Nie wiem, czy damy radę sami z naprawą. W piekarniku wysiadł termoobieg. Po prostu przestał grzać. Jak go włączyliśmy - wybiło korki
A powiedzcie, czy ta ramka w płycie powinna być? Czy może szlif? A może nic z tych rzeczy?
Moja płyta była tania, jakaś amica to jest czy coś takiego, mało prądu ciągnie (takie mam wrażenie), ale mam z nią jeden zasadniczy problem i ciekawa jestem czy to standard. Mianowicie nie grzeje równo, tzn od środka np patelni powiedzmy placki są mocniej usmażone niż od zewnątrz, niezależnie od patelni. Strasznie mnie to wnerwia, odwracanie wszystkiego po dwa razy...
A dno patelni jest cale w polu grzejnym? Moze jest wieksze dno?
Moim zdaniem indukcja nie zre duzo pradu. A np przy smazeniu jak zdejmuje sie patelnie (nalanie nalesnika, zdjecie kotletow itp) to plyta w tym czasie nie grzeje. Niby nic, ale jak smazy sie duzo nalesnikow czy plackow, to tych chwil nieuzywania sie sporo zbiera, a gaz czy elektryczny palnik nie indukcyjny ciagnie caly czas.
Moja zwykla.kuchnia elektryczna wyglada tak samo, tzn taki czarny blat, wiec czym sie to rozni od indukcyjnej w kwestii czyszczenia? Moją kuchnie doczyścić to trzeba sie napracowac...
napracowywałam się jak miałam gazówkę i trzeba było pościągać żeliwne raszki, główki do gazu, by dostać się do zakamarków i mleczkiem to szorować i czyścikiem ostrym jakimś. Teraz spryskuję zimną kuchenkę specjalnym płynem, odczekuje chwilę, przecieram wilgotną ściereczką i wycieram do sucha papierowym ręcznikiem - czysta i piękna ot co. Ze zwykła elektryczną też tak miałam...nie widzę problemów z czyszczeniem tych kuchenek
Moja płyta była tania, jakaś amica to jest czy coś takiego, mało prądu ciągnie (takie mam wrażenie), ale mam z nią jeden zasadniczy problem i ciekawa jestem czy to standard. Mianowicie nie grzeje równo, tzn od środka np patelni powiedzmy placki są mocniej usmażone niż od zewnątrz, niezależnie od patelni. Strasznie mnie to wnerwia, odwracanie wszystkiego po dwa razy...
To chyba zależy od garnków i dopasowania pola grzewczego do wielkości garnków. Mam dwa średnie, dwa małe i jedno wielkie pole grzewcze. Duża patelnia tylko na tym największym polu równo dogrzana. Ale są też kuchenki indukcyjne bez wyznaczonych pól grzewczych, grzeją całą powierzchnią obojętnie gdzie położysz garnek i dostosowują pole grzewcze do garnka...
@Bambidu , 16-letnia gorenje. Na styczeń planowaliśmy remont kuchni, więc i tak byśmy wymieniali sprzęt. Nie wiem, czy damy radę sami z naprawą. W piekarniku wysiadł termoobieg. Po prostu przestał grzać. Jak go włączyliśmy - wybiło korki
A powiedzcie, czy ta ramka w płycie powinna być? Czy może szlif? A może nic z tych rzeczy?
mamy doszlifowane brzegi, nie mamy ramki, zrobiliśmy na wymiar otwór w blacie kuchennym i wstawiliśmy naszą płytę...my mamy taką 52 cm na 80 cm
@Gosia5, grzałkę od termoobiegu też mi mąż wymieniał. To jest taka okrągła z tylu dookoła wiatraczka. Trzeba tylko w necie wyszukać jaki symbol do Twojego modelu. To nie jest trudna wymiana, ale skoro i tak chcecie wymieniać kuchnie zmieniać to może nie warto sobie głowy zawracać. Mi wtedy zależało, żeby jeszcze miesiąc, dwa kuchnia pociągnęła. A ona po prostu całkiem się naprawiła.
Mam rozmiary garnków i patelni dostosowane do wielkości pól a mimo to coś jest nie halo. Ale skoro to nie standard to napiszcie jakie Wy macie maki że nie musicie obracać wszystkich placków o pół obrotu bo myślę nad kupnem nowej.
Co do Solgaz, jednak rzecz zastanawia. Dlaczego na Olx, jest tak dużo tych płyt używanych? One są stosunkowo niedlugo eksploatowane - sporo jeszcze na gwarancji (a generalnie sama technologia jest chyba z jakaś 3-4 letnia). Kto kupuje płytę i sprzedaje ją po roku, czy dwóch? Jednostkowo, wiadomo, że może się zdażyć, ale mam wrażenie, że jest tego więcej. Wydaje mi się, że z nimi coś jest nie tak, ta technologia jest jeszcze bardzo młoda i chyba mocno awaryjna.
Poczytalam o tych plytach bo ciekawe dla mnie. Nie ma ich jakos strasznie duzo na tym olx i patrzac na ceny uzywka nie oplaca sie. Mysle ze ludzie kupili je z mysla o takiej indukcji na gaz, tylko ze to calkiem inna liga. Plyty dlugo utrzymuja cieplo ale tez i dlugo sie nagrzewaja czyli chcesz wode na herbate to troche poczekasz, poza tym denerwujace jest dla uzytkownikow zapewne to ze co jakis czas slychac jak zapalarka sie zapala (bo odpala sie znowu gdy temp spada)
Kuchnia indukcyjna to śmierć. Działa podobnie jak krzesło elektryczne. Jak musicie, to odpalcie mikrofalówkę przy otwartych drzwiczkach (pomajstrować) i włóżcie tam głowę: taniej będzie .
Komentarz
można kupić jedno domino indukcyjne, jedno gazowe.
Ale to raczej sporo wychodzi
Np takie
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30237138/
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80237150/
https://www.ceneo.pl/17294171#tab=click
https://www.ceneo.pl/52380670#tab=click
Ja właśnie kupiłam Boscha indukcyjnego, na dniach będę wypróbowywać. A kupiłam taką dlatego, że mam fantastyczną płytę ceramiczną tej firmy. Chciałam taką samą, ale już nie dostępna. Więc wybrałam bardzo zbliżoną indukcyjną. Dla mnie ważne by zwiększanie i zmniejszanie mocy było jednym klikiem w odpowiedni punkt, a nie dziubdzianiem w plusy i minusy. I by każde pole miało odrębny wyłącznik czasowy.
Natomiast o rzetelnych badaniach nt. zdrowotnych aspektów indukcji chętnie poczytałabym. Na razie wiem tyle, że przy rozruszniku serca nie wolno (piszą nawet w instrukcji)
A powiedzcie, czy ta ramka w płycie powinna być? Czy może szlif? A może nic z tych rzeczy?
Mam dwa średnie, dwa małe i jedno wielkie pole grzewcze. Duża patelnia tylko na tym największym polu równo dogrzana.
Ale są też kuchenki indukcyjne bez wyznaczonych pól grzewczych, grzeją całą powierzchnią obojętnie gdzie położysz garnek i dostosowują pole grzewcze do garnka...