Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Cukinia

2

Komentarz

  • Oj, zazdroszczę Ci @Savia, że nic nie musisz kupować w sklepie, że jesteście samowystarczalni :P
  • @hipolit, mnie tez jezor wywala do samej ziemi gdy widzę nowalijki. Z tym, ze wiedza o produkcji mnie odstrasza od NIEKTORYCH produktów. :D
  • @Maciejka nie ma szans na Eko pomidory poza sezonem. One nawet na krzaku nie dojrzewają...
  • @Savia, tylko ze gdzies na swiecie ZAWSZE jest sezon :D
  • Oj @Maciejka
    ale trza to potem przywieźć tam gdzie akurat nie ma sezonu na to, a wiesz podczas transportu to i pewno chemia stosowana, a to coś tam jeszcze ;)

    nie ma U NAS sezonu to trza zaczekać aż będzie, a nie jeść jakieś tam od arabów czy murzynów 
    :))
  • Tak, ale pomidory nie dojadą gdy zostaną zerwane czerwone.
  • No tak, problem glodu w Afryce rozwiazany: wszystko przez to, ze im cukinie zjadam :P
    A tak na serio: jak jest i to w dodatku eko (czyli jakies tam normy spelnia) to kupuje.
  • U mnie mniej więcej tak:

    jak  mam ochotę na... i jest to kupuję :D
    i nie patrzę czy to eko czy nie eko
    ochota na ... bywa silniejsza ;)

  • edytowano czerwca 2013
    Tak, ale pomidory nie dojadą gdy zostaną zerwane czerwone.

    Niestety dobrych (= zupelnie dojrzalych) pomidorow to nawet w czasie sezonu w sklepie kupic nie da rady. Po dobre, prawdziwe pomidory jezdze do Wloch :D
  • W sobotę zrobiłam tak: młode cukinie przekroiłam wzdłuż na pół. Obficie posmarowałam oliwą wymieszaną z wyciśniętym czosnkiem i solą. Posypałam startym parmezanem i do piekarnika. Proste, szybkie i smaczne.
  • Tak, ale pomidory nie dojadą gdy zostaną zerwane czerwone.
    A samolotem? 
  • Tak, ale pomidory nie dojadą gdy zostaną zerwane czerwone.
    A samolotem? 
    :D
  • Dzis zjadlam ostatniego pomidora kupionego dwa tygodnie temu we Wloszech. Kupilam go czerwonego, pysznego, przez caly czas u mnie lezal poza lodowka i przezyl (do dzisiaj ;) )
  • podbijam, może ktoś jeszcze coś ciekawego dopisze:)
  • Moja wspinajaca sie cukinia (rosnie w gore, po patku, nie po ziemi) ma 3 male cukinki :D
  • Ja cukinię kroję w plasterki i obmażam w jajku i bułce tartej jak kotlety.
     
    Dziś będą.
  • Wczoraj zupa krem z cukinii - tylko ona i przyprawy

    Dzisiaj panierowane tak jak u Brydzi

  • o super pomysl te w panierce!
    muszem wykorzystac :-)
  • Cukinia - mniam!
    Nasz nr 1 latem. :)
  • Dziś u mnie na obiad były placki z cukini. Dwie cukinie starłam na grubych oczach, dodałam kilka łyżek pszennej mąki pełnoziarnistej i ugotowanej zmiksowanej jaglanki (zamiast jajka, bo nie miałam ;) ). Do tego przyprawy: sól, pieprz i czerwoną paprykę. Placki wyszły jakby trochę za miękkie, ale pyszne, można popracować nad konsystencją.
  • A, właśnie mi się przypomniało, że jeszcze robię cukiniowo-jabłkowe placki. Z cynamonem.
    jak?
  • Smaczna jest cukinia w cieście. Jajo, trochę mąki, vegeta, woda, ma być dość gęste; cukinia w plasterki, w ciasto i na patelnię.
  • W tym roku "odkryłam" i pokochałam cukinie. Robię sos słodko-kwaśny =przepis w wątku czas na przetwory chyba na 3 stronie. Mój maż tak zasmakował że jadł na obiad przez 2 tygodnie -dzień w dzień. Robiłam z piersiami kurczka, z kiełbasą lub same warzywa... rewelka
  • Cukinia zapiekana w piekarniku, krojona w talarki, do tego z masłem (odrobina)z duża ilością czosnku zapiekana w piekarniku.
    Do tego sos:
    w kostki pokrojona feta, skropiona cytryną, pieprzem, i świeżą miętą, wymieszane wszystko i  delikatnie na porcje ciepłej cukinii podawane
  • Właśnie dostałam z 10 cukinii od rodziców. Każda waży min 750g :D

    Bede miala czym testować wasze kulinarne pomysły.
  • Ja mam ochotę na cukinię chyba z blogu @Ireny przekroić, posypać parmezanem i upiec :)
  • edytowano sierpnia 2013
    A ja tradycyjnie ( jak już wspominałam na forum )
    Cukinia pokrojona na cieniutkie paseczki ( a'la spaghetti ), posolić, odstawić, opłukać, na patelnie z oliwą, czosnek ( dużo ),koncentrat pomidorowy, czasem pepperoni świeże, czasem suszone płatki chilli, 
    zamieszać i już. Jest leciutko podduszona ale wciąż chrupka.
    Traktuję też to jako bazę, pod sosy warzywno - mięsne, warzywne + inne warzywa, zapiekanki.
    Jem taką cukinię również w jajecznicy ;)
    Normalnie  i najczęściej jem posypaną serem - najczęściej Dziugasem.

    Taki makaron cukiniowy jemy też z zupą pomidorową -( zupa to zmiksowane pomidory w sezonie, bądź pomidory z puszki po za sezonem ) do tego szczypta soli, szczypta cukru, oregano.
      Ale teraz muszę sprawdzić taką panierowaną.


  • Te placki ciekawe, spróbuję chyba dziś.
  • A ja dzis wyprobowalam cukinie w panierce i cukinie z lazurem- pycha!!! 
    Rodzina tez zachwycona , chyba bede testowala wszystkie przepisy po kolei :-*
  • My też dziś pialiśmy z zachwytu nad cukinią. Był sos tylko z cukinią i pomidorkami malinowymi a najbardziej smakowała sama cukinia w ziołach na oleju:)  Jutro znów cukinia !!!!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.