Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pomocy w temacie ogórkowym

edytowano lipiec 2013 w Kuchnia
Dostałam niespodziewanie kilka kilogramów ogórków. Były zerwane jakieś półtorej doby temu. Nie mogę ich od razu przerobić, bo jutro idę rano do pracy. Dopiero późnym popołudniem mogę nimi się zająć.
Jak sądzicie, czy takie ogórki nadają się jeszcze do kiszenia czy raczej zrobić z nich jakieś sałatki? Zawsze kisiłam świeże ogórki, tzn. zaraz po zerwaniu. Czy takie kilkudniowe bezpiecznie jest kisić? Czy się nie zepsują?

Komentarz

  • kiedy kupujesz w sklepie to nigdy nie masz gwarancji że zerwane świeżo ;) 

    tysiace miastowych w takim wypadku nie zrobiłoby ani jednej kiszonki ;) 

    a co do ogólnych zasad kiszenia - nie wiem :) 

    ale się lekko podbiło :)


  • Ja dzis zakisilam ogorki zerwane w niedziele. Wygladaja ok.
  • Wrzuciłabym do odpowiednio dużego naczynia, wiadro? zalała zimną wodą i sypnęłabym troszkę soli - resztę zrobiłabym jutro, a ogórki byłyby umyte.  :D
  • Ja zawsze zalewam w wielką michę ,wiadro ogóraski. 
    Słyszałam nawet jak się zamoczy na parę godzin to lepsze są. 
    Serio
    ;)
  • celinka
    zalej zimną wodą i jutro spokojnie po pracy je zrobisz
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.