Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

przyswajanie: witaminy i mikroelementy

edytowano listopad 2013 w Kuchnia
Nie wiem czy taki wątek był...

Interesuje mnie ostatnio przyswajalność witamin i innych wartościowych składników, bo cóż z tego, że czasem jemy wartościowe rzeczy jeśli łączymy je niewłaściwie albo nie ma katalizatora to... daremny wysiłek.

I tak:

aby wit.A była przyswajalna z marchwi trzeba ją spożywać z tłuszczem (jakim?)

aby żelazo było wchłaniane potrzeba mu wit.C czyli sok z cytryną, kapusta kiszona itp, ale (podobno) nie należy łączyć z nabiałem.

Czy możecie podzielić się Waszą wiedzą na ten temat?
«1

Komentarz

  • Magnez i wapn wzajemnie się wykluczają - powinno się je spożywać osobno, z tego co wiem.
  • Ja myślałam, że odwrotnie wapń i magnez lepiej sie wchłaniaja w duecie. Ciekawe jak jest naprawdę ?.
  • Magnez i wapn wzajemnie się wykluczają - powinno się je spożywać osobno, z tego co wiem.
    A nie żelazo i wapń?
  • O, @Savia, bądz pochwalona za ten wątek!
    czy więc mozliwe jest ze z uwagi ze nabial jem w ilościach hurtowych, to mi sie zelazo zle przyswaja??
    czy to chodzi o to zeby nie łączyc bezposrednio ze sobą w tym samym czasie?
  • edytowano listopad 2013
    Z tego co wiem to nie łączyć bezpośrednio i nie jeść godzinę przed i godzinę po posiłku żelazogennym. Tak umownie oczywiście.

    I tak samo vit.C łączyć bezpośrednio.
  • Magnez z potasem chyba, przynajmniej takie totorazem łyka małzonek.

    @Savia ja jem bardzo dużo marchewki.
    O ile o gotowana czy duszona zawsze ma jakiś dodatek tłuszczu, tak do surowej ( startej ) dodaję zawze oliwę z oliwek. Podobnie jak do skoku z marchwi.
  • edytowano listopad 2013
    oo kurka..czyli robie to zle :/
    jhak sie suplementowalam to zachowywalam ten polgodzinny odstep od sniadania..a na sniadanie nabial :P
    no i gdzies wyczytalam ze hebata i kawa tez obnizają wchlanialnosc..a to kolejna wtopa..bo herbaty kocham..chlip..
  • No widzisz @hipolit a ja do soku z marchwi nigdy. Teraz to się zmieni.
  • Dobroczynne właściwości czosnku znane są już od setek lat. Roślina ta
    jest wspaniałym, aromatycznym dodatkiem do wielu potraw, a jej
    właściwości odżywcze pozostają niezmienione nawet w procesie gotowania.
    Co więcej, dopiero kiedy przekroimy ząbek czosnku, enzymy w nim zawarte
    rozpoczynają produkcję substancji o nazwie alicyna, które następnie jest
    przetwarzana w inne związki mający korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego
    dla zwiększenia skuteczności działania należy go posiekać 10-15 minut
    przed rozpoczęciem gotowania.
  • Jest doskonała książka wnikliwie traktująca o tych sprawach: "Kuchnia i medycyna" autorstwa profa Aleksandrowicza i Gumowskiej. Bardzo polecam.
  • 1. Przyswajanie witamin

    Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej się
    wchłaniać, jeśli równocześnie naszemu organizmowi zostaną dostarczone
    niewielkie ilości tłuszczu, dlatego nie można ich całkowicie
    wyeliminować z diety. Witamina D i A częściej występuje w produktach mlecznych pełnotłustych niż chudych. Również witaminy E
    i K rozpuszczają się tylko w tłuszczach – dlatego dietetycy alarmują,
    że osoby będące na diecie powinny spożywać przynajmniej dwie łyżeczki
    oliwy z oliwek dziennie. Dotyczy to również karotenoidów, czyli
    barwników roślinnych nadających owocom i warzywom barwę żółtą,
    pomarańczową i czerwoną. Dobrym sposobem na wprowadzenie tłuszczu do
    diety jest dodawanie np. do sałatki z marchewki czy pomidora odrobinę
    oliwy z oliwek. Przygotowując sałatkę z pomidora, warto dodać
    pełnotłusty twarożek, który uwolni likopen – karotenoid zawarty w
    pomidorach. Tak więc nie musimy wprowadzać do naszej diety niezdrowych,
    tłustych składników – wystarczy tylko trochę pomysłowości.

    Nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3
    i omega-6 – są niezbędne w naszym organizmie. Dlatego należy
    przeciwdziałać ich utlenianiu, a pomoc niosą przeciwutleniacze, czyli
    witamina E. Dlatego, kiedy planujemy nasz posiłek, warto pomyśleć o
    połączeniu olejów roślinnych, ryb morskich z zielonymi warzywami,
    szpinakiem, czosnkiem czy orzechami. Łącząc pomidory, paprykę, kapustę
    ze świeżymi ogórkami, narażamy się na utratę witaminy C. Witamina C jest
    rozkładana przez enzym - askorbinazę - występujący w świeżych ogórkach.

    2. Przyswajanie wapnia i żelaza

    Wapń, który jest niezbędny dla naszego organizmu, dla lepszej
    przyswajalności potrzebuje laktozy, czyli cukru mlecznego oraz witaminy
    D. Dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest mleko i jego
    przetwory, a w szczególności produkty o większej zawartości tłuszczu.
    Przyswajalność witaminy D spada wraz z przyjmowaniem produktów bogatych w
    błonnik czy kwasy szczawiowe, takich jak kawa, herbata, szpinak,
    szczaw, rabarbar. Rolę taką spełniają również fityniany zawarte w
    produktach zbożowych oraz nasionach roślin strączkowych. Związki te
    wiążą wapń, dlatego staje się on niedostępny dla organizmu. Dlatego,
    planując swój posiłek z powyższymi produktami, warto zadbać, aby
    znalazły się w nim również produkty zawierające wapń, np. picie kawy z
    mlekiem lub spożywanie szpinaku w połączeniu z sadzonym jajkiem.

    Żelazo jest szczególnie ważne dla kobiet, dzieci oraz wegetarian.
    Niestety, często się zdarza, że najczęściej to właśnie tego pierwiastka
    brakuje w naszym organizmie. Żelazo występuje w mięsie – gdzie jest
    najbardziej cenne, ale również w roślinach. Witamina C
    i kwasy organiczne zwiększają przyswajalność żelaza, dlatego warto
    łączyć np. produkty mięsne z kapustą i ziemniakami. Aby przyswajalność
    żelaza była większa, można łączyć mięso z roślinami, które zawierają
    również żelazo.

    Czynniki wpływające na zmniejszoną przyswajalność żelaza:

    • dieta wysokobłonnikowa,
    • picie dużych ilości kawy,
    • picie dużych ilości herbaty.

    http://portal.abczdrowie.pl/witaminy-i-mineraly

  • Magnez i wapn wzajemnie się wykluczają - powinno się je spożywać osobno, z tego co wiem.
    A nie żelazo i wapń?
    Wapń utrudnia również wchłanianie żelaza, oczywiście że tak. Z żelazem w ogóle bardziej skomplikowana sprawa.
  • Już wiem, jak, z powyższej książki pzrepisuję - i Ela99 i ja miałyśmy rację :D:
    "Jeżeli wapnia jest w stosunku do magnezu za dużo, to odczuwamy niedobór MG. I odwrotnie. (...) bo te pierwiastki niezwiązane są wydalane z moczem." Jeżeli potrzebujemy zwiększoną ilość wapnia, musimy zwiększać ilość magnezu.
    Z innego źródł pamiętam, że na pewno trzeba spożywać osobno, bo się wspólnie właśnie wydalą - ale to trzeba sprawdzić.
  • a ja mam pytanie odnośnie drżenia powieki ,raz górnej ,raz dolnej .Słyszałam,że trzeba więcej pomidorów jeść,ze brak potasu.. a Wy co myślicie miałyście kiedyś taką doleliwość?
  • Wg mnie to brak magnezu.
  • Z magnezem i wapniem w ogóle jest śmiesznie, bo zależy od firmy produkującej suplementy. Np. Walmark ma WMC, więc piszą, że tylko razem. Jakiś inny producent, że nie wolno łączyć ;)

    A jeśli chodzi o żelazo (pisałam kiedyś pracę semestralną na ten temat), to wit.C jest niezbędna dla roślinnych źródeł (nieprzyswajalne chelaty, jeśli dobrze pamiętam). Z mięsnymi nie trzeba. No, chyba, że coś się zmieniło od tamtych czasów ;))
  • Aspargin ma w sobie i potas i magnez i dla mnie jest skuteczny i na skurcze i na drgające powieki. jego zaletą jest cena - ostatnio płaciłam niecałe 6 zł, a starczy na dłużej.
  • Wg mojej, podstawowej wiedzy, sprawa z przyswajaniem nie jest taka prosta i zalezna jest od wartościowości pierwiastków. I tak np Mg i Ca, to kationy dwuwartościowe, a K i Na -jednowartościowe, konkurują więc ze sobą o przekażnik na poziomie komórkowym. Działaja zatem na siebie antagonistycznie. Suma sumarum spożycie wapnia ogranicza wchłanianie magnezu i odwrotnie. Przynajmniej tak jest u roślin  ;)
  • A jaki magnez kupić żeby był najlepiej wchłanialny?

    tyle tego teraz reklamują i nie wiadomo co wybrać :/
  • Dolomit - polecam. Naturalny i tani.
  • Dolomitem działkę na wiosnę obsypuję ;)
  • A jaki magnez kupić żeby był najlepiej wchłanialny?

    tyle tego teraz reklamują i nie wiadomo co wybrać :/
    Mój gin uparcie każe mi brać Biofer. Bo Floradix - tonik - mimo 2 mc ciągłego suplementowania - jednak nawet nie zatrzymał spadku poziomu żelaza, ferrytynę miałam bardzo nędzną. Natomiast z obserwacji własnej wynika mi, że suplementując żelazo w pigułkach, warto zadbać o probiotyk - łagodzi niemiłe skutki uboczne brania żelazowych piguł, przynajmniej u mnie. 
  • a skorupki jajek  zawiera cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25

    I jeszcze jedno, niesamowicie działa przy alergii.Dosłownie w przeciągu
    kilku dni znika alergia i można znowu normalnie żyć.Bardzo tani lek na
    alergie.

    http://www.forum-onkologiczne.com.pl/forum/skorupki-jaj-czyste-wapno-vt1058.htm
  • A moja gin. mówiła, że biofer jest bardzo słaby (tzn. przyswajalność dobra, ale za mało żelaza) i tylko sorbifer albo ten tam drugi ferratum, czy jakoś tak - nie pamiętam.
  • Sorbifer biorę ale z Bioprazolem, bo żołądek nie daje rady :(
  • A ja po ostatnich dyskusjach żywieniowych przeczytałam w tytule wątku:

    Przysrywanie: witaminy i mikroelementy....


    =))
  • edytowano grudzień 2013

    A propos wątku, znalazłam taką informację o płatkach owsianych: "Przed przystąpieniem do przygotowania owsianki mamy dobrą radę. Warto pamiętać, by do płatków dodać odrobinę świeżo zmielonego ziarna ryżu, gryki lub pszenicy i zalać wodą na noc. W ten sposób z płatków owsianych pozbywamy się kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie wapnia i mikroelementów przez organizm (namoczenie samych płatków jest mało skuteczne, kwasu ubywa jedynie o ok. 20%)."

    http://ekotarg.pl/artykul/owsianka_na_wodzie_zrodlo_witamin_i_piekna,140 ;

    @KotekMamrotek, no przysrywają nam te witaminy i mikroelementy ;) Jak spamiętać, co łączyć z czym. Czego nie łączyć z czym innym. I kiedy można lub nie można ich jeść ;)

  • Drżenie powiek, skurcze łydek, zdecydowanie brak magnezu, odstawić kawę, suplementować czekoladą. Pomaga zawsze. Oczywiście na pewno da się to zrobić zdrowiej:P Ja nie moge kawy nawet z mlekiem bo zaraz mi wypłukuje cały magnez. 

    Podobno stres blokuje wchłanianie pierwiastków. Jakby ktoś wiedział jak to zrobić żeby się nie stresować, chętnie posłucham
    :\">
  • @wielorybek - przystąp do neo i przyjmij zasadę nadrzędną "Bóg przewidzi". I już nie będziesz się miała czym stresować.
    ;-)
  • Dobroczynne właściwości czosnku znane są już od setek lat. Roślina ta
    jest wspaniałym, aromatycznym dodatkiem do wielu potraw, a jej
    właściwości odżywcze pozostają niezmienione nawet w procesie gotowania.
    Co więcej, dopiero kiedy przekroimy ząbek czosnku, enzymy w nim zawarte
    rozpoczynają produkcję substancji o nazwie alicyna, które następnie jest
    przetwarzana w inne związki mający korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego
    dla zwiększenia skuteczności działania należy go posiekać 10-15 minut
    przed rozpoczęciem gotowania.
    A ja gdzieś czytałam, że  właściwości czosnku się aktywują, gdy sie go stłucze, czy zdusi, a nie posieka. Posiekanie to za mało.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.